Jonáš Bartoš
30. října 2018 • 11:55

Co se bude dít v Realu? Solari není nový Zidane, klub dál hledá nástupce

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Odvolání trenéra Julena Lopeteguiho mají v Realu Madrid po pondělku úspěšně za sebou. Nyní přichází na řadu akce B, tedy výběr kvalitního nástupce. Trenérskou taktovku dočasně převzal dosavadní kouč třetiligové rezervy Santiago Solari. Někdejší hráč "bílého baletu" jde sice podobnou cestou jako legendární a úspěšný Zinedine Zidane, nicméně od francouzské legendy se výrazně liší. A také kvůli tomu pravděpodobně ve funkci nezůstane. Co se tedy odehraje ve slavném klubu v následujících týdnech?



NÁSTUP SOLARIHO

Pozice Julena Lopeteguiho byla po debaklu na Camp Nou v El Clásiku s Barcelonou (1:5) neudržitelná. Vedení klubu sáhlo k odvolání trenéra, nicméně s jeho nástupcem se nechce ukvapit. V momentě, kdy se zadrhla jednání s očekávaným nástupcem Antoniem Contem, šlo o logický tah.

Proto k áčku dočasně vytáhlo Santiaga Solariho, jehož úkolem bude nastartovat mužstvo a vybřednout z nejhorší krize. 42letý kouč určitě povede hvězdný kolektiv v následujících čtyřech zápasech - středečním poháru s třetiligovou Melillou, v ligových duelech s Valladolidem a na hřišti Celty Vigo a odvetném utkání Ligy mistrů na půdě Viktorie Plzeň.

Výčet soupeřů napovídá, že vzhledem k síle Realu by mělo jít o hratelné zápasy, ideální na zašlapání krize. Zároveň ale právě s takovými celky "bílý balet" v uplynulých týdnech ztrácel. Prohrál s CSKA Moskva, s Alavésem i Levantem, trápil se s Plzní a hrůznou sérii zakončil výbuchem na Nou Campu...

Po zmíněných duelech přijde na řadu reprezentační přestávka, nejpozději při ní by mělo dojít ke jmenování stálého trenéra. Prezident klubu Florentino Pérez bere pauzu jako ideální dobu k tomu, aby se nový kouč rozkoukal a začal s mužstvem naplno pracovat (byť řada opor bude plnit povinnosti v národních týmech).

Navíc podle pravidel španělské fotbalové asociace má Real od chvíle, kdy jmenoval dočasného trenéra, pouze 14 dní na to, aby oznámil jméno trvalého nástupce.

PROČ NEJDE O NOVÉHO ZIDANA?

Solari má za sebou hráčskou kariéru v Realu, v letech 2000 - 2005 odehrál v bílém dresu 148 zápasů. Přes Inter Milán zamířil dohrát kariéru domů do Jižní Ameriky, aby se v roce 2013 vrátil na Santiago Bernabeu. V Realu od té doby pracuje u mládeže, v roce 2016 byl povýšen k vedení Castilly, tedy rezervního týmu. Krátce poté, co od něj odešel k prvnímu týmu Zinedine Zidane.

V současnou chvíli dělá Solari stejný krok, jak francouzská legenda před ním. Pro Real šlo minule o zlatý tah, mužstvo pod Zidanem vybojovalo třikrát po sobě triumf v Champions League. Jenže u povýšení k áčku podobnosti dvou trenérů končí. Solari totiž zdaleka není taková osobnost s předpoklady, které měl pro úspěšnou práci Zidane před ním.

Solari v Realu sice zanechal hráčskou stopu, nicméně nešlo o nijak výrazného hráče, často chodil do zápasů z pozice náhradníka. Pro fanoušky Realu je jedním z mnoha, kteří oblékali bílý dres, nikým extra výjimečným. Oproti němu byl Zidane neoddiskutovatelnou legendou, jedním z nejlepších hráčů v historii klubu.

Pérez si rovněž Zidana pro první tým trpělivě připravoval. U áčka se nejdřív učil jako asistent Carla Ancelottiho, dalšího ostříleného a uznávaného muže s perfektní hráčskou kariérou. Zatímco Solari dosud u dospělého týmu nepracoval, oslnivé výsledky nemá ani u Castilly - ve dvou třetiligových sezonách skončil jeho tým na osmé, posléze jedenácté pozici.

Mladý Argentinec se také nikdy netajil obdivem k Lionelu Messimu, což mu v očích náročných fans Realu může rovněž uškodit. Solari pochází ze stejného města jako ikona Barcelony, což nijak neskrývá. Ve výčtu předchozích faktů je tedy mnohem pravděpodobnější, že Real jako nového šéfa své střídačky nakonec zvolí silnější osobnost.

Fotbalisté Realu Madrid na prvním tréninku pod vedením Santiaga Soalriho
Fotbalisté Realu Madrid na prvním tréninku pod vedením Santiaga Soalriho

VARIANTA S CONTEM NEJSPÍŠ PADÁ

Po odvolání Lopeteguiho se jako logická varianta jevil nástup Antonia Conteho. Přísný italský odborník slavil tituly v Serii A s Juventusem i v Premier League s Chelsea, jeho úspěchy jsou nezpochybnitelné.

Jenže při jednání s Realem vycházejí na povrch jeho přemrštěné požadavky, které vedení slavného klubu odmítlo akceptovat. Conte si chtěl do vedení týmu přivést hodně svých odborníků, požadoval zvučné posily minimálně na pozici stopera i hrotového útočníka.

Další, a možná mnohem větší komplikací, jsou jeho vztahy s hráči. V Chelsea za sebou nechal rozhádanou kabinu, kde ho někteří jedinci nemohli ani cítit. Stačí si vzpomenout na případ drsného útočníka Diega Costy, kterého se po mistrovské sezoně zbavil přes smsku, problémy měl i s dalšími. Tohle kabina Realu, kde sedí osobnosti s obrovskými egy, asi úplně nepotřebuje...

„Respekt si trenér získá tím, že vyhrává. Nelze si ho vynutit. Není to tak, že někdo přijde a vy z něj budete paf. Vyhráli jsme tu, co se dalo s trenérem, kterého každý zná, a ve finále musím říct, že daleko důležitější než taktické znalosti, je schopnost vést kabinu,“ prohlásil kapitán Realu Sergio Ramos a narážel tím na veleúspěšného Zidana. Už z toho výroku je evidentní, že hráči přijmou jen opravdu velkou osobnost, nikoliv muže bez velkých úspěchů.

Sestřih LM: Real Madrid - Plzeň 2:1. Český mistr trápil favorita až do konce
Video se připravuje ...

KDO JE NA ŘADĚ?

Momentálně nejzmiňovanějším jménem v souvislosti s Realem je Roberto Martinez, 46letý španělský odborník zodpovědný za lavičku belgické reprezentace. "Conte má respekt, protože vyhrál ligu v různých zemích, ale Roberto se na tenhle tým zvládne adaptovat," prohlásil bývalý sportovní ředitel Realu Jorge Valdano.

Martinez uspěl na letním světovém šampionátu, kde s Belgií vybojoval bronzové medaile. Dokáže pracovat s velkými jmény a zkrotit náročné povahy hvězd. Nicméně Pérez se angažováním trenéra od reprezentace spálil u Lopeteguie, určitě si hodně rozmyslí, než vstoupí do stejné řeky podruhé.

Real samozřejmě může sáhnout i na jiná a velmi zajímavá jména. Volný a stápe plný chuti do práce je například Arséne Wenger, ikonický kouč Arsenalu. V Manchesteru United se kývá židle pod José Mourinhem, který už prostředí Realu dobře zná a třeba dostane druhou šanci.

Nelze vyloučit ani variantu s 41letým Gutim, momentálně asistentem v tureckém Besiktasi Istanbul. Ještě v minulé sezoně působil v Madridu u dorostu do 19 let a prostředí Realu velmi dobře zná. V době hráčské kariéry dělal zástupce kapitána, vyhrál s ním pětkrát La Ligu a třikrát Ligu mistrů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud