David Pávek
18. srpna 2020 • 14:08

18 miliard? Kupovat Messiho nedává smysl, zní z Anglie. Život má jinde

Autor: David Pávek
Vstoupit do diskuse
2
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Věčné spojení Lionela Messiho a Barcelony v posledních dnech stojí na hliněných nohách. Legenda je nespokojená s trenérem, vedením, a vůbec směřováním klubu a hrozí, že Katalánsku zamává na rozloučenou. Ze všech stran se ale začínají ozývat hlasy, že odchod by nedával smysl.



Barcelona = Lionel Messi. Tahle rovnice platí dlouhá léta, a nejen na hřišti. Argentinec s desítkou na zádech je víc než hráč. Geniálními výkony na hřišti si vysloužil významný vliv na chod klubu. Jednoduše řečeno: Barcelona nemůže fungovat dobře, pokud Messi není spokojený.

A to teď teda fakt není…

Trenér Quique Setién to měl spočítané mnohem dřív, než dohlížel na porážku 2:8 s Bayernem Mnichov ve čtvrtfinále Ligy mistrů. S Messim si neseděli, dost možná vůbec s celým týmem, a tomu odpovídala i sestupná tendence výkonů družstva. Setién převzal Blaugranas na prvním místě La Ligy, a „dotáhl“ je k sezoně bez jediné trofeje.

Zprávy ze Španělska hovoří o tom, že argentinská superstar si nenotuje ani s klubovým prezidentem Josepem Mariou Bartomeuem. Nasadil tak starou známou taktiku „buď on, nebo já.“ Odvolání šéfa se snaží dosáhnout tím, že sám vyjádřil zájem už letos v létě katalánskou metropoli opustit.

Podle zpráv z Anglie kolem něj krouží oba giganti z Manchesteru, United i City – v nich by se koneckonců potkal s oblíbeným trenérem Pepem Guardiolou. Kolem potenciálního přestupu by se ale našly otazníky.

Lionel Messi nechápal, co se na hřišti děje
Lionel Messi nechápal, co se na hřišti děje

Tak zaprvé – Barcelona nastavila výstupní klauzuli na 630 milionů liber, tedy 18 miliard korun. To nejsou úplně peníze, které se dají bouchnout za jedno přestupové období, ještě k tomu za jednoho hráče. Ať je to Messi, nebo ne.

Jak komentuje sloupkař Daily Mailu Martin Samuel, potíž bude i v motivaci. „Steven Gerrard říkal, že nikdy nelitoval, že neodešel do Chelsea, která pak vyhrála ligu. On ji chtěl vyhrát taky, samozřejmě. Ale ne s Chelsea, ovšem s Liverpoolem,“ přirovnává Messiho situaci k anglické legendě. Argentinská hvězda chce dál vyhrávat trofeje v červenomodrém dresu, ve městě, kterému dala celý svůj fotbalový život. A v týmu, který s ní stojí a padá.

Proto podle Samuela nedává smysl, aby se týmy snažily Messiho přesvědčit k přestupu. „630 milionů je dost velká částka za hráče, který by radši byl někde jinde,“ uzavírá svůj sloupek.

I bývalý kanonýr Samuel Eto’o, který po Messiho boku strávil několik úspěšných sezon, si myslí, že by si ho Barcelona neměla nechat utéct. „Mám ho rád jako vlastního syna, přeji mu jen to nejlepší. Barcelona je Messi. Pokud se rozhodne odejít, budeme muset přejmenovat klub,“ vyhlásil někdejší kamerunský útočník pro argentinskou televizi TyC Sports. „Máme štěstí, že máme nejlepšího hráče na světě a všech dob. Musíme udělat všechno, abychom zajistili, že svou kariéru zakončí v Barceloně,“ dodal.

Aby se to stalo, bude se dost věcí na Camp Nou muset změnit k naprosté spokojenosti argentinské star. Nizozemský expert Ronald Koeman na lavičce má být pozitivním začátkem. Další změny ale mohou zatřást ještě vyšším vedením.

Exkluzivní speciál o Milanu Barošovi! Co nevíte o životě slavného kanonýra - rozhovory, top góly i divočiny… Kupujte pohodlně na iKiosek.cz »

Speciál ke konci kariéry Milana Baroše Speciál ke konci kariéry Milana BarošeFoto sport magazín

SESTŘIH: Barcelona - Bayern 2:8. Brutální debakl! Německý tým je v semifinále
Video se připravuje ...

FC Barcelona Vše o klubu ZDE

Vstoupit do diskuse
2

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

32. kolo
Články odjinud


Články odjinud