Jonáš Bartoš
10. září 2020 • 13:05

Koemanova obroda Barcelony: vrátit rychlost i fyzičku a zažehnout Messiho

Vstoupit do diskuse
4
  • Barcelona už pracuje pod novým trenérem Ronaldem Koemanem, v přípravě je i Lionel Messi. Některé hvězdy ale nejspíš změní dresBarcelona už pracuje pod novým trenérem Ronaldem Koemanem, v přípravě je i Lionel Messi. Některé hvězdy ale nejspíš změní dresFOTO: Koláž iSport.cz

    Rozbouřené vody v Barceloně se alespoň na chvíli uklidnily. Teď je třeba se co nejrychleji pustit do práce! Ronald Koeman měl ve středu na tréninku poprvé k dispozici všechny hvězdy, s týmem už se připravuje i Lionel Messi, kolem jehož (ne)odchodu se točily poslední dva týdny. Nizozemský kouč nyní musí do mužstva vštěpovat herní prvky, aby zabránil kopalsu z konce poslední sezony. Na co se v Barceloně hodlá nejvíc zaměřit?

  • Důrazné loučení s oporami

    Luis Suárez přijíždí na trénink BarcelonyFoto Reuters

    Koeman těží ze své přímé povahy a velké osobnosti, kterou respektují i největší hvězdy. Hned při vstupu do náročného angažmá dal najevo několika oporám z minulosti, že nová Barcelona už se bude skládat bez nich. Ivan Rakitič se po šesti letech vrátil do Sevilly, na odchodu jsou Luis Suárez (Juventus) i Arturo Vidal (Inter). Z výčtu zkušených třicátníků, kterém ukázal nový kouč dveře, je patré, že Koeman se nebojí nepopulárních rozhodnutí. Kolektiv staví před jakoukoliv individualitu, kdo pracuje nejlépe, ten hraje. Bez rozdílu, což naznačil i Lionelu Messimu.

  • Šťastný Messi

    Kapitán Barcelony Lionel Messi na tréninku během přípravy před sezonouFoto Reuters

    Barcelona stopla své největší legendě touhu po odchodu, byť argentinský kápo písemně požádal o uvolnění. Messi, než aby se svým srdcovým klubem šel k soudu, nakonec sklopil hlavu a zapojil se do tréninku. V posledním roce smlouvy bude znovu na něm, aby táhl katalánský soubor. Koeman musí ve svém kapitánovi zažehnout vášen, kterou v uplynulém ročníku postrádal. Rozladěný a nespokojený Messi by v kabině udělal víc škody, než užitku, to si klub nesmí dovolit.

  • Fyzická příprava

    Ronald Koeman (vpravo) je novým koučem BarcelonyFoto Reuters

    Věc, na kterou se s novým trenérským štábem Koeman zaměřil okamžitě. Fyzická připravenost hráčů Barcelony nebyla úplně ideální, což se opakovaně projevovalo v klíčových zápasech proti nejtěžším soupeřům. Koeman povolal zpátky kondičního trenéra Alberta Roku, se kterým v minulosti na Camp Nou spolupracoval Frank Rijkaard. Nizozemský kouč chce hráče vyladit ve stylu svých angažmá z Premier League, kde pod ním Southampton i Everton předváděly velmi náročný fotbal. Takový, který nechutná ani nejlepším celkům.

  • Vysoký presink

    V zápase Sevilly s Barcelonou plály i vášněFoto Reuters

    Mantra Barcelony, která nejlépe fungovala za Pepa Guardioly, případně pod Lusiem Enriquem. Katalánský fotbal byl v nejlepších letech postavený na drtivém presinku, snaze o okamžité získání míče. Jenže tohle se ze hry elitního celku vytratilo, naopak Barcelona měla v poslední době velké problémy po ztrátě míče, tým se do obranného postavení vracel pomalu a špatně. Právě na tom chce Koeman v přípravě nejvíc zapracovat - bezpečně kontrolovat hru a zároveň mít vzadu pořádek.

  • Akademie

    Ansu Fati patří mezi velké barcelonské talentyFoto profimedia

    Zkušený Nizozemec se nebojí využívat mladé hráče z akademie, v Barceloně k tomu má ideální podmínky. Na druhou stranu nehodlá stavět mladé tváře jen kvůli nízkému věku, každý si musí své místo zasloužit. V Barceloně dostávají prostor Riqui Puig a Ansu Fati, další členové rezervy se postupně dostávají do tréninku s áčkem.

  • Jednotná kabina

    Lionel Messi dal v Lize mistrů gól už 35 týmůmFoto reuters

    Rozbouřené období nadělalo v klubu i v šatně velkou paseku, dá velkou práci, než se rány zahojí. Nizozemský kouč je ale protřelý diplomat s obřími zkušenostmi z lavičky i z aktivní hráčské kariéry. Zájem je jasný - co nejvíc z mužstva dostat negativní emoce, vymést z hlav to, co čtou hráči v médiích. Koeman chce, aby se všichni soustředili na to, co se děje uvnitř týmu a neřešili vnější vlivy, byť to nikdy nejde stoprocentně. Cílem je kráčet stejným směrem a soustředit se na vyhrávání jednotlivých zápasů.

  • Stejný systém, ale v rychlosti

    Fotbalisté Barcelony se radují z branky do sítě Neapoli v odvetě osmifinále Ligy mistrůFoto Reuters

    Ikonické výchozí rozestavení 4-3-3 nejspíš zůstane netknuté. Hlavním mottem ale bude: „Přidat!“ Barcelona potřebuje technické finesy provádět v rychlosti, v poslední době hra sklouzávala do profesorské unylosti, strnulosti. De Jong, případně Busquets zůstanou pilíři rozehrávky, spoléhat se bude na útočné krajní beky a individuální dovednosti Messiho a spol. Všichni ale musí zrychlit, Koeman požaduje maximálně dva doteky s míčem a přihrávku kolmo nahoru, žádné velké vymýšlení. Po hráčích také bude vyžadovat víc odvahy, nikoliv opatrné předávání balonu na pár metrů na půlící čáře.

  • Zlepšování drahých hráčů

    Philippe Coutinho v dresu BarcelonyFoto Profimedia.cz

    Drahé posily z minulých sezon přidělávají zatím Barceloně spíš starosti, přestupová politika vypadá jako velký průšvih. „Vedení klubu je katastrofa,“ řekl nedávno kapitán Messi. Úkolem nového štábu je z potenciálních hvězd týmu vyždímat mnohem víc - Dembélé, De Jong, Coutinho, Semedo, Griezmann - všechno skvělí fotbalisté, v nichž má Barcelona bezesporu velký potenciál.

  • Trenér Barcelony Ronald Koeman krátce po svém příchodu na Camp Nou
    Trenér Barcelony Ronald Koeman krátce po svém příchodu na Camp Nou

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

29. kolo
Články odjinud


Články odjinud