Pavel Novotný
14. září 2008 • 08:37

Barcelona se v úvodu ligy trápí

TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hodně nejistě vstoupil do nové sezóny jeden z horkých kandidátů na titul - španělská Barcelona. Hvězdný tým nevyhrál ani druhé domácí utkání se Santanderem.



Španělská Barcelona rozhodně v úvodu Primera Division nepřipomíná giganta, který na potkání smete své soupeře. Katalánský velkoklub nepotěšil své diváky ani při druhém domácím představení a jen remizoval s Racingem Santander 1:1. Ztráta dalších dvou bodů pro Barcu znamená nejhorší start do ligy za posledních 35 let.

Argentinský útočník Lionel Messi sice přivedl z pokutového kopu v 70. minutě zápasu favorita do vedení, ale ani to nestačilo. O šest minut později zkazil domácím fandům večer hostující Jonathan Pereira, který vyrovnal na konečných 1:1.

Bídný start určitě nepřináší klidné spaní novému kouči Barcelony, kterým je populární Pep Guardiola. Favorit španělské ligy získal z možných šesti bodů pouze jediný. Jak se odrazí zoufalý začátek ligy v Champions League, kde Barca přivítá na domácím hřišti Sporting Lisabon, uvidíme již v úterý.

A co na výkony týmu říká sám Guardiola? "Nemohu svým hráčům nic vytknout. S tím, jak přistupují k utkání, jsem zcela spokojený," říká španělský kouč a pokračuje: "Fotbal je jediný sport, kde můžete vyhrát, aniž byste měli opravdové brankové příležitosti."

"Naši soupeři (v prvním kole Numancia, ve druhém Racing) prakticky neohrozili naši branku a přesto nám vzali pět bodů," hledá důvody neúspěšného startu Guardiola.

Populární "Pepe" již po první porážce s Numancii ukázal, že se rozhodně nebojí posadit na lavičku i velké hvězdy. Na to doplatil například Thierry Henry, který si ve druhém zápase sezony nezahrál.

Do utkání nezasáhly ani další hvězdy španělského velkoklubu. Jen na lavičce utkání začali Bojan Krkič, Andres Iniesta či Argentinec Massi. Opory, které za sebou měli těžká kvalifikační utkání, tak nahradili méně známí mladící jako dvacetiletý Sergi Busquets či o rok starší Pedro Rodrigues.

V obraně katalánského klubu si svůj debut odbyl i Gerard Pique, který v létě přišel z Manchesteru United.


Na svou obnovenou premiéru v Lize mistrů se chystá i tým Tomáše Ujfalušiho - Atletiko Madrid. Atletiko se naposledy soutěže šampiónů zúčastnilo v sezoně 1996/1997, a tak se jejich úterní zápas proti nizozemskému Eindhovenu očekává s velkým zájmem.

Náladu fanouškům vyznávající červenobílé barvy však trochu zkazil výkon a hlavně výsledek zápasu proti Valladolidu, které jejich hvězdy prohrály 1:2.

Atletiko doplatilo především na absenci Diega Forlana, který měl za sebou kvalifikační zápasy Uruguaje o mistrovství světa. Dalším důležitým mužem, který Atletiku chyběl, byl Jonny Heitinga, který se zranil při plnění reprezentačních povinností.

Valladolid oslabeného protivníka nešetřil od samého úvodu a již ve čtvrté minutě se zásluhou Vivara Dorada ujal vedení 1:0. Druhý úder do vazu Altetika přichystal v 21. minutě Pedro Lopez, který zvyšoval již na dvoubrankový rozdíl. Střídající Aguero stačil ve druhém poločase jen korigovat na konečných 2:1 pro domácí.

"Udělali jsme dvě chyby a dostali jsme z nich dva góly. Je to určitě zklamání, ale my už teď na tento zápas musíme zapomenout a plně se koncentrovat na úterní zápas proti Eindhovenu," burcuje své svěřence tréner Atletika Javier Aguirre.

Z prvního místa Primera Division sesadila Atletiko Sevilla, který v sobotu zdolala v divoké přestřelce Sporting Gijon 4:3. Přitom tomu, že by si Sevilla odvezla ze hřiště Gijon všechny tři body, nic nenapovídalo. Už po dvaceti minutách mohli fanoušci domácích díky vedení 2:0 věřit ve tři body, ale vše bylo jinak.

V jednadvacáté minutě snížil na 1:2 hostující Ernesto Chevanton, ve 36. minutě vyrovnal Freddy Kanoute a domácím náladu zcela zkazil gólem ve 37. minutě gólem na 2:3 Enzo Maresca.

Ani to však nebyl konec. Šokovaní domácí ještě do poločasu díky druhé brance Mate Biliče z penalty vyrovnali na poločasovou remízu 3:3. Ve druhé části zápasu již diváci viděli jen jednu branku a to do domácí sítě, která rozhodla, že tři body si odvezou hosté. Střelcem vítězné trefy byl Kanoute.

"Byl to bláznivý zápas, ale pro nás je nejdůležitější, že jsme si připsali tři body. To je to, co se počítá," okomentoval divokou přestřelku střelec vítězného gólu.














EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

38. kolo
Články odjinud


Články odjinud