Stanislav Hrabě
22. září 2010 • 13:54

Ujfaluši napsal Messimu SMS: Uzdrav se

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
Dostál: Moc se mi líbí Kovář. Staňkovi pomohla Slavia, kdo ale jako trojka?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hrozilo mu až dvanáct zápasů zastavení činnosti, nesmí nastoupit do dvou duelů. Tomáš Ujfaluši, obránce Atlétika Madrid, si hodně oddechl. Zranil v utkání s Barcelonou Lionela Messiho, to nepopíral, nálepku surovce však odmítal. „Nechtěl jsem,“ omlouval se opakovaně. Fotbalový soud mu uvěřil.



V publicitě bývalý kapitán české reprezentace Tomáš Ujfaluši překonal v posledních dnech hvězdy španělské ligy Cristiana Ronalda, Davida Villu, Iniestu i Lionela Messiho. Toho v nedělním duelu Atlétika Madrid s Barcelonou (1:2) zranil a schytal to ze všech stran.

Otřesné, hrůza, zabiják, vrah. Tak se o něm psalo. Disciplinární komise však na emoce nedala: potrestala ho jen zastavením činnosti na dva zápasy. Co rozhodlo o nízkém trestu?

Celý den se v médiích přetřásalo, kolik slízne. Existovaly dvě varianty a rozdíl mezi nimi byl hodně dramatický. Záleželo totiž, podle kterého článku disciplinárního řádu bude Ujfalušiho zákrok posuzován.

Tomáš Ujfaluši si vyšlápl na Lionela Messiho
Video se připravuje ...

Článek 115, který hovoří o „přečinu mírného rozsahu bez úmyslu zranit“, je k provinilci o mnoho shovívavější, hrozil trest od jednoho do tří zápasů.

Kdežto článek 97 „násilný způsob hry závažné povahy se značně škodlivými následky“ by přinesl distanc od čtyř do dvanácti duelů.

V případě horní sazby by se český legionář zařadil do historického přehledu největších banditů ve španělské lize!

Zásadní slovo měl před tribunálem rozhodčí Borbalán Fernandez. „Vytrčená noha do výše kotníku bez možnosti hrát míč. Ovšem bez úmyslu likvidace,“ odůvodnil v zápisu o utkání udělení červené karty.

Toto stanovisko zopakoval i před soudní stolicí. Ujfalušimu tak zachránil několik měsíců aktivní kariéry v době, kdy patří mezi opory Atlétika Madrid, posledního vítěze Evropské ligy.

Projednávání případu však přecházela velice ostrá mediální přestřelka. Novináři, funkcionáři i hráči – především katalánského klubu – žádali co nejpřísnější verdikt, téměř Ujfalušiho hlavu.

„Je to hon na Messiho,“ hřímal spoluhráč Messiho stoper Piqué. „Musíme takové borce, jako jsou Ronaldo nebo Messi, chránit,“ šťouchl si jemněji trenér Pep Guardiola. „Messi byl loven a nakonec uloven,“ napsal deník El Periódico.

Tyto útoky ovšem nadzvedly i protistranu. „O exemplárních trestech se mluví, jen když jde o hýčkané hvězdy Cristiana Ronalda nebo Messiho,“ odrážel výpady Quique Sánchez Flores, trenér Atlétika Madrid.

„Když nám těžce zranili Agüera, taková kampaň nebyla,“ upozornil na únor 2008, kdy argentinský útočník skončil na nosítkách v zápase s Mallorkou. „A Tomáš Ujfaluši není zákeřný hráč,“ zastal se svého svěřence.

Messi je odnášen na nosítkáchFoto Reuters

K tomuto hodnocení se přidali i ostatní. „Hraje tvrdě, ale čistě,“ bránil spoluhráče hned po utkání portugalský spoluhráč Simao.

„Nepoznal jsem citlivějšího obránce,“ ozval se předseda klubu Enrique Cerezo. Zastání dolétlo až z konference trenérů reprezentačních týmů, kterou UEFA shodou náhod pořádala v Madridu.

„Znám Ujfalušiho velmi dobře, je to čestný hráč,“ prohlásil Fabio Capello, kouč anglické reprezentace, jenž ho mohl sledovat v Serii A během angažmá ve Fiorentině.

Chcete mít sportovní informace jako první? Objednejte si SMS a MMS zpravodajství iSport.cz »

Hodně šel sympatiím naproti i Ujfaluši. „Snažil jsem se hrát míč, nechtěl jsem Messiho zranit. Veřejně se omlouvám, byl to nešťastný zásah,“ opakoval ve španělské televizi.

Politování nad tímto případem originálně sdělil i Messimu. Využil mobilní telefon spoluhráče Agüera a zaslal hvězdě Barcelony krátkou textovou zprávu jako omluvu.

„Ahoj Messi, tady Ujfaluši. Velmi je mi líto, co se stalo. Není to v mé povaze a věřím, že se brzy vrátíš.“

Přání obou stran bylo vyslyšeno. Messi už začal s první rehabilitací. Možná i proto vyvázl Ujfaluši s velice přijatelným postihem.

Tomáš Ujfaluši si příliš fanoušků Barcy nezískal
Tomáš Ujfaluši si příliš fanoušků Barcy nezískal

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

30. kolo
Články odjinud


Články odjinud