3. června 2016 • 04:56

Němci vymysleli dokonalý stadion. I z poslední řady budete blízko hřišti

Autor: pta
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Lepší než Nou Camp, Old Trafford, nebo mnichovská Allianz Arena? Ano, toto je fotbalový stadion budoucnosti. V německém architektonickém Interpol Studios přišli s revolučním návrhem, jak by mohly vypadat arény největších klubů v budoucnosti. Největší výhodou tzv. Superstadia by bylo, že by nepotřeboval větší prostor než v současnosti a nabídl by ještě větší komfort divákům.



S tím problémem se potýká řada velkých anglických klubů. Rádi by zvýšili kapacitu na tribunách, jenže uprostřed městské zástavby těžko hledají prostor, kde by jejich plány šly uskutečnit. West Ham se raději přestěhoval na Olympijský stadion v Londýně, Chelsea zase uvažuje, že si vykope prostor pro větší Stamford Bridge pod zemí.

S novým typem stadionu by nic takového nebylo potřeba, informoval britský list Daily Telegraph. Místa na sezení by se dostaly až do nejvyšších pater prstence se střechou, který by celý stadion obepínal.

Co by to přineslo v praxi na příkladu arény pro 55 tisíc diváků? Ušetřila by se třetina prostoru oproti dosavadním konstrukcím stadionu. Profitovali by také fanoušci – 97 procent by se jich nacházelo ve vzdálenosti do 50 metrů od hřiště, zatímco dnes mají podobný komfort maximálně dvě třetiny z nich. Sedět v poslední řadě by tak automaticky neznamenalo, že uvidíte dění na trávníku z největší vzdálenosti.

A jsou tu další výhody. „V našich kalkulacích nám vychází na stavbu zhruba stejné náklady jako u dnešních stadionů,“ řekl Robin Houcken z Interpol Studios.

Společnost už připustila, že se na její projekt vyptávaly dva kluby z Premier League. Použitelný by měl být také na stadionech pro hokej a tenis. Zatímco ve Spojených státech už mají tribuny pro Superstadio patentovaný, tento rok by k tomu mělo dojít také v Evropě. Pak se posune komfort na stadionech na další úroveň.

Konstrukce Superstadio by se dala včlenit už do stávajících stadionů
Konstrukce Superstadio by se dala včlenit už do stávajících stadionů

 

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud