19. března 2020 • 13:15

Varování pro Haška a spol. Leao za výpověď Sportingu zaplatí 446 milionů

Autor: kub
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Udělal to, co v nedávné minulosti provedli i Pavel Bucha, Michal Jeřábek a Martin Hašek. Portugalský útočník Rafael Leao dal výpověď svému klubu. Jenže Sporting Lisabon si to nenechal líbit, celou věc předal právníkům a Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS) nyní Leaovi nařídil zaplatit bývalému klubu kompenzaci ve výši 16,5 milionu eur, tedy 446 milionů korun. „S českými případy je to opravdu jen těžko srovnatelné. A společně a nerozdílně je s hráčem odpovědné i Lille,“ doplnil na Twitteru slávistický právník Martin Říha.



V AC Milán, kde působí od loňského léta, bere Rafael Leao dva miliony eur čistého ročně. Teď se však dozvěděl, že má Sportingu Lisabon, ve spolupráci s Lille, kam odešel, uhradit kompenzaci ve výši 16,5 milionu eur (446 milionů korun), na kterou by vydělával přes osm let.

Rozhodla tak Mezinárodní sportovní arbitráž (CAS), na kterou se Sporting obrátil poté, co Leao v roce 2018 jednostranně vypověděl svému mateřskému klubu smlouvu. Učinil tak na základě tehdejších velkých zmatků v klubu, které vyvrcholily nájezdem ultras do tréninkového centra, kde hráče fyzicky napadli. Sám přitom osobně přítomen incidentu ovšem nebyl.

Leao, který měl tehdy tržní cenu 6 milionů eur, odešel jako volný hráč do francouzského Lille, odkud po roce přestoupil do AC Milán za 23 milionů eur.

Teď CAS označil podle listu O Jogo důvod hráčovy výpovědi za neoprávněný a nařídil mu uhradit zmíněnou kompenzaci. „Ostatní hráči Sportingu přitom byli s výpověďmi v zásadě úspěšní,“ poznamenal Martin Říha, právník Slavie, na svém twitterovém účtu.

V Česku v nedávné době vypověděli smlouvu klubu z různých důvodů Pavel Bucha (Slavia), Michal Jeřábek (Teplice) a Martin Hašek (Sparta). Jejich oprávněnost posuzuje, nebo začne posuzovat sbor rozhodců.

„S českými případy je to opravdu jen těžko srovnatelné. Inspiraci ale bude možné čerpat co do výpočtu náhrady škody,“ dodal Říha.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud