24. dubna 2020 • 20:20

Nizozemsko ukončilo sezonu. Skandál! zlobí se klub, co přišel o postup

Autor: ČTK, krm
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nizozemský fotbalový svaz po dnešním jednání se zástupci klubů potvrdil předčasné ukončení nejvyšší soutěže kvůli koronaviru. Titul nebyl udělen a z ligy také nikdo nesestoupil. Do pohárů půjdou kluby podle pořadí v tabulce v době ukončení sezony.



Do Ligy mistrů se kvalifikovaly vedoucí Ajax Amsterodam a druhý AZ Alkmaar, který za obhájcem titulu po nekompletních 26 kolech zaostával jen o skóre. Do Evropské ligy postoupily třetí až pátý tým tabulky Feyenoord Rotterdam, PSV Eindhoven s českým fotbalistou Michalem Sadílkem a Tilburg.

Nizozemská liga byla oficiálně ukončena jako první z evropských soutěží. V Belgii už sice začátkem května vyhlásili po nedohrané základní části mistrem Bruggy, ale po varování od UEFA zatím valná hromada klubů verdikt nepotvrdila a čeká, jestli vláda neuvolní bezpečnostní opatření natolik, aby se mohl ročník dokončit.

Zapojte se do nových diskuzí na iSport.cz>>>

V Nizozemsku, kde byl nový typ koronaviru potvrzen u 37 tisíc lidí a vyžádal si 4300 životů, však svaz neměl jinou možnost. Tamní vláda totiž nedávno rozhodla o tom, že kvůli nákaze se v zemi nebudou moci pořádat žádné hromadné akce až do začátku září.

„V této době a za těchto okolností není na místě bavit se o titulu, proto jsme pouze potvrdili umístění klubů v soutěži podle poslední tabulky,“ uvedl svaz v prohlášení. „Bohužel s ohledem na poslední opatření, která vláda zavedla, je nemožné sezonu dokončit,“ dodal.

Po hlasování 38 celků z první a druhé ligy bylo také rozhodnuto o tom, že z nejvyšší soutěže se nebude sestupovat a ani do ní nikdo nepostoupí. Ligu tak udržely Haag s Waalwijkem, zatímco o postup přišly Leeuwarden s Graafschapem. „Všem je sice jasné, že zdraví je na prvním místě, ale chápeme, že dnešní rozhodnutí mohlo někoho velmi zarmoutit,“ uvedl svaz.

Některé kluby včetně Alkmaaru, který musí z druhého místa do předkola Ligy mistrů, zatímco první Ajax zamíří rovnou do skupiny, už vyjádřily nespokojenost. „Jsme zklamaní a mrzí nás, že se během této krize musíme silně ohradit proti rozhodnutí svazu,“ uvedl Alkmaar v prohlášení.

Velmi ostrá slova volil trenér Leeuwardenu Henk de Jong. „Myslím, že jde o největší skandál v historii nizozemského sportu,“ prohlásil kouč vedoucího týmu druhé ligy v rozhovoru pro televizní stanici NOS a dodal, že klub se nejspíš bude bránit u soudu.

Rozhodnutí nizozemského svazu by měla posvětit i UEFA, přestože opakovaně národní federace vyzvala, aby se po odložení letního Eura pokusily ve volném termínu ligy dokončit i za cenu upravení hracích formátů. Ukončení soutěží je pro UEFA až poslední možností, a to pouze za jasně daných podmínek, mezi které patří právě i nařízení vlády.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud