Jan Malý
6. května 2020 • 21:25

Restart bundesligy? Už příští pátek! Schick a spol. dostali zelenou

Autor: Jan Malý
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hrát se bude! Bundesliga několik týdnů směřovala k tomu, že se po pauze způsobené koronavirovou pandemií znovu rozjede. Ve středu na to dali štempl ti nejpovolanější – politici, německá vláda v čele s kancléřkou Angelou Merkelovou posvětila, že se profesionální fotbalové soutěže mohou bez diváků rozehrát ve druhé půlce května. Přesné datum restartu? To nejdřívější možné - 15. květen.



Dnes odpoledne nejprve dali zelenou pro pokračování politici, přičemž nebylo jasné, zda se začne již příští týden, nebo až o týden později. Večer dalo vedení DFL 18 klubům nejvyšší soutěže i druhé ligy na vědomí, že se začne hned, jak to půjde.

Zástupci německých celků poděkovali politikům, že se ve druhé půlce května po jejich svolení opět začne hrát, zároveň přijali zodpovědnost a ujistili, že budou disciplinovaní. „Apeluji na všechny zúčastněné, aby příkladně dodržovali pravidla, která jsou nastavená, a byli mimořádně disciplinovaní,“ reagoval Karl-Heinz Rummenigge, předseda představenstva Bayernu Mnichov.

Němečtí vrcholní politici ve středu uvolňovali opatření v zemi v době koronavirové krize. Jedním z důležitých bodů bylo, že od druhé poloviny května umožnili opět rozehrát první a druhou bundesligu. Zápasy se budou hrát bez diváků a platit budou přísná hygienická opatření. Hráči budou například před každým duelem testováni, před zahájením soutěže budou muset do karantény na hotel. „Bude nám doporučeno, abychom vůbec nechodili z baráku,“ přiblížil český brankář Augsburgu Tomáš Koubek , co je hráčům už nyní zdůrazňováno.

Bundesliga rozhodně nepotřebuje podobný skandál, jaký způsobil útočník Herty Berlín Salomon Kalou, který natočil video, v němž si dělal legraci z hygienických opatření. Hertha ho potrestala a suspendovala, zkritizovali ho i někteří politici či vedení ligy. Naopak, německá soutěž teď může těžit z toho, že bude první významnou ligou na světě, která se po pauze opět rozběhne. Dá se čekat, že o ni bude velký zájem.

Kdy přesně tedy odstartuje? Už příští víkend, konkrétně v pátek 15. května. „Myslím, že my bychom už mohli klidně hrát teď. Příští týden už určitě,“ řekl Koubek. Augsburg se připravuje už sedmý týden, nejdéle ze všech.

„Celkově hodnotím toto rozhodnutí kladně. Když už jsme takovou dobu trénovali, člověk je rád, že se cíl vyplnil a bundesliga se dohraje. Myslím, že je to správné rozhodnutí, které pomůže bundeslize a celému německému fotbalu, protože mnoho lig takhle blízko znovu rozjetí není,“ přidal Koubek.

V Německu se během pauzy hodně propíraly ekonomické následky, některé kluby jako Schalke nebo Brémy je už při přerušení pocítily hodně. „Zápasy bez diváků nejsou pro každého ideálním řešením. V krizi ohrožující samotnou existenci některých klubů je to však jediný způsob, jak udržet ligu v současné podobě,“ konstatoval Christian Seifert, šéf první a druhé bundesligy.

Nejvyšší německé soutěži chybí dohrát devět kol, k tomu ještě odložený duel mezi Werderem Brémy a Eintrachtem Frankfurt. Překážkou není ani to, že při prvním plošném testování ve všech klubech první a druhé ligy bylo deset pozitivních případů na COVID-19. Nakažení jsou v izolaci, jinak se týmy dál připravují. 

„Jako společnost jsme stále v těžké situaci v boji proti pandemii. Přesto v nás nyní převažuje úleva a natěšení. Zase smíme hrát fotbal! Je to víc než jen naše práce, je to vášeň a já už se, přes veškerá omezení, nemohu dočkat, až se zase bude hrát o body,“ kvitoval zelenou pro ligu od politické elity sportovní ředitel Kölnu Horst Heldt. I když právě v Kölnu jsou tři pozitivní případy nákazy, tým trénuje dál. 

Deník Sport, Sport Magazín i časopis GÓÓÓL kupujte pohodlně ONLINE na iKiosek.cz »

Titulní strana deníku Sport, středa 6. května 2020Foto Sport

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud