20. října 2020 • 13:17

Slovensko má dočasného kouče. Co dál? Ve hře jsou Guľa i Jarolím

Autor: vmn
Vstoupit do diskuse
4
  • Kdo se stane trenérem slovenské reprezentace?Kdo se stane trenérem slovenské reprezentace?FOTO: koláž iSport.cz

    Éra Pavla Hapala, prvního zahraničního kouče slovenské reprezentace, u východních sousedů skončila. Národní tým ale čeká klíčový zápas o postup na odložené EURO a Slováci horečně hledají nový směr. V boji o Evropu se dočasně ujal uvolněné pozice Štefan Tarkovič a možné je i jeho povýšení do hlavní role nastálo, mluví se ale i o dalších - a ve hře jsou i české trenérské stálice. Projděte si největší favority tak, jak je vidí slovenská média.

  • Štefan TARKOVIČ

    Aktuální technický ředitel Slovenského fotbalového se stal dočasným hlavním trenérem do konce listopadu na poslední dva zápasy Ligy národů a klíčovou baráž se Severním Irskem. „Tarkovič je pro svaz přechodný. Nic proti němu nemám, je to zkušený odborník, hlava. Každý trenér by chtěl mít takového asistenta, ale z praxe víme, že ani ten největší frajer mezi asistenty nemusí být dobrý jako hlavní kouč,“ řekl serveru Nový Čas bývalý brankář Ladislav Molnár.

    Pokud ale bývalý pomocník Jána Kozáka staršího na lavičce zvládne baráž o EURO a zbývající zápasy Ligy národů, získá si podporu veřejnosti i odborníků. „V tu chvíli by bylo nevhodné, aby nepokračoval. Už jen z toho pohledu, že splnil cíl,“ myslí si v anketě šport.sk Dušan Tittel.

    Štefan Tarkovič Štefan TarkovičFoto Profimedia

  • Pavel VRBA

    Český matador mezi trenéry na Slovensku vyhrál ligu i superpohár. U reprezentace už před lety dělal asistenta a svazový šéf Ján Kováčik o něj hodně stál už v roce 2013. „Chtěl jsem se pokusit přitáhnout nejlepšího trenéra, který je na trhu a hodil by se nám. Ale nevyšlo to,“ komentoval to tehdy.

    Místo Slováků tehdy Vrba vzal Čechy a vedl je i na ME 2016, po kterém u týmu skončil. Na Slovensku ale nezapomněli. „Je to dobrý kandidát. Pracoval jsem s ním a vím, že by ten post vzal, kdyby byl volný,“ nechal se slyšet Ladislav Molnár.

    Jenže v tom je právě problém – Pavel Vrba volný není. A kdyby ho Slováci chtěli získat, museli by ho vyvázat z angažmá v Bulharsku.

    Pavel Vrba s Ludogorcem v Lize mistrů neuspěl Pavel Vrba s Ludogorcem v Lize mistrů neuspělFoto Ludogorets.com

  • Martin ŠEVELA

    I další horký kandidát na místo u reprezentace má aktuálně klubové angažmá v polském Lubinu. Bývalý obránce (třeba i Drnovic v české lize) se trenérskému řemeslu učil v Trenčíně po boku Adriána Guľy, preferuje hodně útočný styl a má vítěznou povahu, získal dva tituly v Trenčíně a jeden v Bratislavě.  

    Po loňském odvolání ze Slovanu našel další angažmá v Polsku, kde je se Zaglebie po sedmi odehraných kolech na třetím místě.

    Martin Ševela Martin ŠevelaFoto Profimedia

  • Adrián GUĽA

    Šport.sk ho ve svém přehledu kandidátů označuje za jednoho z nejtalentovanějších slovenských trenérů, a kdyby ještě působil na Slovensku, byl by zřejmě první volbou. Podle slovenských médií ale v Plzni ustál nepovedenou kvalifikaci o Evropské poháry a jeho pozice je pevná.

    Vedení Viktorie je ale náročné na výsledky a chce být co nejblíž absolutní špičce tabulky, nejlíp rovnou na vrcholu. A jelikož Západočeši v přerušené Fortuna lize ztrácí na vedoucí Spartu pět bodů a dělí se o třetí místo, může být pod tlakem.

    Adrian Guľa má podle slovenských médií pevnou pozici v Plzni Adrian Guľa má podle slovenských médií pevnou pozici v PlzniFoto Dominik Bakeš (Sport)

  • Karel JAROLÍM

    Další Čech ve výběru má na Slovensku velmi dobré jméno, když se Slovanem Bratislava získal double. Navíc má pověst úspěšného trenéra, který dokázal před lety dovést pražskou Slavii do Ligy mistrů. „Jen nevím, jestli už koučování nezabalil,“ zamyslel se Molnár. Obrovskou výhodou pro slovenský svaz by bylo, že Jarolím je aktuálně bez angažmá.

    Český trenér Karel Jarolím Český trenér Karel JarolímFoto Pavel Mazáč (Sport)

  • Ján KOZÁK (mladší i starší)

    Čtenářskou anketu zpravodajského serveru Pravda.sk s přehledem ovládla dynastie Kozáků. Ján mladší dostal 27,9 % hlasů, Ján starší 25,2 %. Ján starší vedl Slováky pět let, ale podle Nového Času je jeho návrat vzhledem k minulosti nepravděpodobný. Jánovi mladšímu je teprve 40 let, ale mezi fanoušky si udělal velmi dobré jméno ve Slovanu Bratislava, odkud ale byl na začátku sezony odvolán kvůli neuspokojivým výkonům.

    Ján Kozák, bývalý trenér slovenské reprezentace Ján Kozák, bývalý trenér slovenské reprezentaceFoto Pavel Mazáč / Sport

  • Dosavadní trenéři Slovenska

    Jozef Vengloš (1993 – 1995)

    Jozef Jankech (1995 – 1998)

    Dušan Radolský (1998)

    Dušan Galis (1999)

    Jozef Adamec (1999 – 2001)

    Anton Dragúň (1999)

    Ladislav Jurkemik (2002 – 2003)

    Dušan Galis (2004 – 2006)

    Ján Kocian (2006 – 2008)

    Vladimír Weiss (2008 – 2012)

    Stanislav Griga - Michal Hipp (2012 – 2013)

    Ján Kozák (2013 – 2018)

    Štefan Tarkovič (2018)

    Pavel Hapal (2018 - 2020)

     

Vstoupit do diskuse
4

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud