12. ledna 2021 • 18:00

Haaland vs. Mbappé, SROVNÁNÍ hvězd: cena, hlava i stinné stránky

Autor: Zbyněk Veselý
Vstoupit do diskuse
0
  • Erling Haaland vs. Kylian Mbappé. Kdo je lepší?Erling Haaland vs. Kylian Mbappé. Kdo je lepší?FOTO: koláž iSport.cz

    Cristiano Ronaldo je pryč, Karim Benzema stárne a sám na všechno nestačí. Bílý balet prahne po oživující injekci jménem Kylian Mbappé. Mysl fanoušků Realu Madrid však zatížila nová a čím dál palčivější otázka. Hergot, nebyl by lepší Erling Haaland? Dvě fotbalové hvězdy budoucnosti jsme srovnali z celkem šestnácti možných hledisek. Kdo by se na zvažovaný megapřestup do Realu hodil víc?

  • CENA

    HAALAND
    Haalandova tržní hodnota vystřelila k nebi. Pronikl do top 10 hráčských drahokamů s cenovkou 100 milionů eur. Reálně bude dražší. V Dortmundu má smlouvu do léta 2024. Agent Mino Raiola honí zisky (De Ligt, Pogba, Zlatan). BVB nadělali horu peněz za Dembélého (130), Pulisice (65) či Aubu (64). Erling? Terno!

    MBAPPÉ
    Mbappé sedí na trůnu nejcennějšího fotbalisty, dlouhodobě a s náskokem. Normálně by zlomil Neymarův rekord (222 milionů eur), ale pandemie situaci změnila. A taky: kontrakt mu vyprší v červnu 2022. Pokud ho neprodlouží, PSG ho zpeněží buď tohle léto, nebo vůbec.

    Co nevíte o Haalandovi: táta fotbalista, rychlý sprint a jak se vyslovuje jeho jméno
    Video se připravuje ...

  • CHARAKTER

    HAALAND
    „Haaland? Je jako Ibra, když mu bylo 20 let,“ líčil agent Raiola. „Nahání obráncům strach, pořád chce vyhrávat. I když hraje dámu. Chce být nejlepší. S tím se musíte narodit.“

    MBAPPÉ
    Empatie? Občas podzemní objekt v hlubinách, který se nedaří lokalizovat. Kylian je fenoménem (zejména ve Francii) i kvůli dobré vůli a pokoře. „Nejoblíbenější kluk v kabině,“ říkají reprezentační i pařížští spoluhráči.

    SESTŘIH LM: PSG - Basaksehir 5:1. Dohrávaný zápas skončil debaklem
    Video se připravuje ...

  • HLAVA

    HAALAND
    Je mu dvacet, ale obstál v Molde, Salcburku, Dortmundu i norské reprezentaci. Co obstál, zářil, a hned. V různém prostředí, s odlišnými trenéry, spoluhráči, požadavky i nároky.

    MBAPPÉ
    Rodiče, jež Mbappé velmi ctí, ho od nejútlejšího věku připravovali na neobyčejný život fotbalové superstar. Když o něm lidé mluví, užívají výrazy jako zralost, vyspělost, zodpovědnost. Není to náhoda.

    SESTŘIH: Dortmund - Bruggy 3:0. Pálil Haaland, hrál Krmenčík
    Video se připravuje ...

  • SRDCE

    HAALAND
    Když dá hattrick, bere si míč domů a spí s ním v posteli. „Když jsem na hřišti, soupeři se musí cítit jako pod gilotinou. Neustále,“ popsal Erling. V tomto snažení dosahuje maximálních hodnot.

    MBAPPÉ
    Gólmani mají jistotu, že kdykoli je na trávníku, dá se vlak špatných zpráv do pohybu. Stanice? Brankoviště. Killer Kylian vám doručí balíček. „Má srdce bojovníka,“ řekl Didier Deschamps. „Nikdy nezpomalí.“

    Hvězda PSG Kylian MbappéFoto Reuters

  • ÉTOS

    HAALAND
    „Volal mi, když vstřelil 4 góly v zápase s Herthou a trenér ho v 85. minutě vystřídal. Byl rozzuřený. Chtěl dát víc branek,“ vyjádřil se k Haalandově mentalitě Raiola.

    MBAPPÉ
    Rodiče jsou přistěhovalci, otec pochází z Kamerunu (fotbalový trenér a Mbappého agent), matka z Alžírska (hrála závodně házenou). Tvrdá práce a cílevědomost. To byl mravní základ jeho výchovy.

    SESTŘIH: Dortmund - Bruggy 3:0. Pálil Haaland, hrál Krmenčík
    Video se připravuje ...

  • OSOBITOST

    HAALAND
    Debut v Lize mistrů? Hattrick. První bundesligový start za Dortmund? Hattrick. A potom dva dvougólové zápasy v řadě. Skóroval při každé premiéře ve všech týmech a soutěžích. Včetně reprezentace.

    MBAPPÉ
    První hattrick v Ligue 1 nasázel v 17 letech. Má za sebou čtyři sezony a vždy triumfoval. Dobyl ligu s Monakem, třikrát s PSG. Čtyřikrát byl v ideální jedenáctce roku. Třikrát ho vyhlásili nejlepším hráčem. Dvakrát byl králem střelců.

    Hvězda PSG Kylian MbappéFoto Reuters

  • HLAVNÍ SILNÁ STRÁNKA

    HAALAND
    Brankáři se kvůli němu cítí jako zmrzlina v pekle. V Lize mistrů odehrál 12 utkání a udeřil 16krát! Teprve začíná, ale do střeleckého trezoru si uložil 88 tref. My žijeme v atmosféře, Haaland obývá gólosféru.

    MBAPPÉ
    Abnormální rychlost a údernost. Soupeři jsou bez šance. Jako by stáli na bárce plující do peřejí. Nebo se pokoušeli taxíkem dohnat letadlo.

    RENTGEN: Dortmund vs. Slavia a Sparta. Rychlost? Česko je zpomalený vlak
    Video se připravuje ...

  • DALŠÍ CTNOSTI

    HAALAND
    Jeho otcem je Alf-Inge, bývalý bek Manchesteru City či Leedsu. Matka Gry Marita je mistryní Norska v sedmiboji. Haaland exceloval v atletice, lyžování, tenisu i házené.

    MBAPPÉ
    Brilantní technika. Ostatním nezbývá než mžourat do výše Kylianova umu a dovedností. Během čtyř let si připsal skoro 150 gólů a 73 asistencí! Taková čísla by rozrušila i Večerníčka, a ten je přitom na pohádky zvyklý.

    Hvězda PSG Kylian MbappéFoto Reuters

  • POTENCIÁL K RŮSTU

    HAALAND
    Pestrost sportů, které dělal, je dobrá pro vývin rozličných částí jeho těla. Sprint a skok do dálky zapojují ty samé svaly, jež mu daly výhodu na hřišti. Erling je tank, golem i robot. Utáhl by vlak a zkrotil lva. Napeče hodně gólových buchet.

    MBAPPÉ
    Nezměrný. S největší pravděpodobností způsobí výkyv gravitačních sil a ukončí nadvládu LM10 a CR7 na pozici fotbalových imperátorů. Vévodit může celou dekádu. Bavíme se o stovkách gólů a desítkách trofejí.

    SESTŘIH: Bruggy - Dortmund 0:3. Tři údery za 18 minut, pálil Haaland
    Video se připravuje ...

  • MARKETING

    HAALAND
    Před rokem ho znal málokdo, dnes patří k nejznámějším hráčům v Evropě. Je nepřehlédnutelný. „Mým vzorem je Zlatan. Je taky ze Skandinávie a někdo musí nést jeho odkaz,“ vyhlásil.

    MBAPPÉ
    Přátelí se s prezidentem Macronem a je francouzským idolem číslo jedna. Věhlasu dosáhl také za Atlantikem. V Americe jsou známější jen Messi a Ronaldo. Jeho dres je třetí nejprodávanější. Předčil Neymara i Zlatana.

    Hvězda PSG Kylian MbappéFoto Reuters

  • STINNÉ STRÁNKY

    HAALAND
    Má oheň v krvi a v žilách mu občas tepe vznětlivost. Po vyřazení Norska z kvalifikace o postup na EURO sjel 72letého kouče Larse Lagerbäcka kvůli opatrné taktice. Nejednou láteřil, když ho Lucien Favre vystřídal.

    MBAPPÉ
    Od sedmnácti hraje na nejvyšší úrovni a rojí se obavy, aby za pár let jeho tělo neřeklo dost. Je silný, ale s několika zraněními už se potýkal. Základem jeho hry je fyzická stránka.

    Střelec Dortmundu Erling HaalandFoto Reuters

  • ÚSKALÍ

    HAALAND
    Nezná gólový půst. Za rok a půl nastřílel 68 branek. Letí vzhůru a vše mu vychází. Vzbudil ohlas a udělal si jméno. Ale hranice mezi sebevědomím a nadutostí je někdy tenčí než d'Artagnanův mušketýrský kord. Nesmí propadnout siláctví a pocitu, že je víc než tým.

    MBAPPÉ
    Některé experty plní neklidem, že v Ligue 1stagnuje. Příliš se spoléhá na svoji unikátní rychlost a většinu protivníků ve francouzské lize prostě převyšuje. Pak narazí na mocnější soky v Lize mistrů. A nic... 

    Hodil by se Kylian Mbappé do Realu Madrid?Foto Reuters

  • VLIV TÝMU

    HAALAND
    V této sezoně dal 17 gólů ve 14 utkáních. Ostatní střelci BVB se trefili třikrát, čtyřikrát. Hraje s dalšími mladíky – Bellinghamem (17 let), Reynou (18), Sanchem (20).

    MBAPPÉ
    Vyšší třída a superklasa. Neymar, Di María, Marquinhos či Verratti jsou nejurozenějšího fotbalového původu. Co si budeme povídat, přihrát umí i Sarabia, Herrera či Rafinha.

    Norský útočník Dortmundu Erling Haaland v utkání proti WolfsburguFoto Reuters

  • PŘÍNOS

    HAALAND
    Někteří útočníci potřebují pět tutovek, aby skórovali jednou. Na Haalanda můžete použít slzný plyn, a stejně využije každou skulinku. Po brejku či standardce, ve vzduchu i z dálky.

    MBAPPÉ
    Kdyby se udílela Nobelova cena za zakončení, Mbappé by se řadil k laureátům. Dělá to přesně, ladně a vynalézavě. Pro brankáře je smrtelnější než kyanidová kapsle.

    Hodil by se Kylian Mbappé do Realu Madrid?Foto Reuters

  • BODY K DOBRU

    HAALAND
    Výchova ke kázni, vnitřní síla, důslednost a rozhodnost. Nic nezanedbává, nedělá lajdácky a polovičatě. Když zjistil, jaký jídelníček dodržuje Cristiano Ronaldo, nasadil dietu.

    MBAPPÉ
    Když mu bylo jedenáct, zajímala se o něj Chelsea. Kylian dorazil na týdenní kemp, ale nezaujal (v týmu s ním hrál Tammy Abraham). „Dobrá lekce,“ vzpomínal Mbappého otec. „Nezahořkl, nevztekal se, neprotestoval. Věděl, že musí přidat. A zařídil se podle toho.“

    Všechny čtyři góly nasázel Erling Haaland ve druhém poločaseFoto Reuters

  • FAKTOR X

    HAALAND
    Na MS do 20 let (květen 2019) usmažil 9 gólových řízků (na honduraské pánvi). Třemi hattricky v jednom utkání překonal rekord Brazilce Adaíltona (v roce 1997 skóroval šestkrát). Jak Haaland říká, spokojen bude, až si na rozpáleném oleji svého talentu osmahne tříbrankovou slaninku proti Bayernu, Juventusu či Barceloně.

    MBAPPÉ
    Pomohl Francii vyhrát MS 2018. Bylo mu 19 let a odpálil čtyři gólové projektily (převzal cenu pro nejlepšího mladého hráče). Jestli někdo napodobí Messiho s Ronaldem a bude dávat 50 gólů za sezonu, je to Mbappé.

    Alex Telles se snaží zastavit Kyliana MbappéhoFoto Reuters

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud