12. ledna 2007 • 00:00

Beckham může být nejlépe placeným sportovcem

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z čistě fotbalového hlediska je David Beckham pravděpodobně už za vrcholem. Ale když přijde řeč na vydělané peníze, tak ho to nejlepší teprve čeká.



Z čistě fotbalového hlediska je David Beckham pravděpodobně už za vrcholem. Ale když přijde řeč na vydělané peníze, tak ho to nejlepší teprve čeká. Zatímco v Realu Madrid vydělával včetně reklam 27 milionů dolarů ročně, ve Spojených státech se jeho příjmy mohou podle agentury Reuters vyšplhat až na 100 milionů dolarů, tedy více než dvě miliardy korun ročně. To by znamenalo, že v žebříčku nejlépe placených sportovců světa, jak ho každoročně sestavuje renomovaný časopis Forbes, předstihne i dosud prvního golfistu Tigera Woodse. Beckham byl loni až dvanáctý, daleko za hvězdami golfu, basketbalu, baseballu a motorismu. Mnohem víc podle Forbesu vydělal i bývalý boxer Muhammad Ali, který v marketingu stále ještě těží ze své někdejší slávy. I v Beckhamově případě je to tak trochu odměna za minulost. Jednatřicetiletý fotbalista už od loňského léta nedostává pozvánky do anglické reprezentace. V Realu Madrid pro něj v sestavě většinou není místo a v anketách, v nichž je důraz kladen na výkony na trávníku, se neobjevuje. V žebříčcích popularity je však stále nahoře a přestupem do Spojených států značka Beckham podle marketingových expertů ještě získá na ceně. To je také hlavní důvod, proč se zrodil jeho přestup do relativně skromné americké ligy, který ještě před půlrokem zněl jako utopie. Klub Los Angeles Galaxy mu totiž podle dostupných informací zaplatí "jen" tři miliony dolarů ročně, což je méně než polovina výplaty, kterou bral v Realu. A to ještě museli Američané změnit dosavadní rozpočtová pravidla. Donedávna totiž platilo, že každý klub má na výplaty svých 18 profesionálních hráčů dohromady 2,1 milionu dolarů na rok. Až v závěru loňského roku dostaly kluby souhlas, že jeden fotbalista může být placen nad rámec tohoto stropu. Důvod této změny byl natolik jasný, že ji novináři nazvali "Beckhamovým pravidlem". To, co vynese bývalého kapitána anglické reprezentace až na vrchol finančního žebříčku sportovců, jsou příjmy z reklam. Beckham měl už v Madridu lukrativní smlouvy na propagaci výrobků firem Adidas, Gillette, Motorola a Pepsi, teď by mu zvláštní smlouva s reklamní agenturou CAA měla vynést ještě mnohem víc. Jestliže si udrží dosavadní smlouvy a naplní očekávání, s nímž do USA přichází, pak může prolomit hranici 100 milionů dolarů, vypočítala agentura Reuters. Ale Scott Branvold, profesor sportovního managementu na univerzitě v Pittsburghu, pochybuje, že je takové číslo reálné. "Fotbal v USA se trápí, takže opravdu nevím. Možná, že bude muset účinkovat v reality show," řekl Branvold. Připustil však, že Beckham přesahuje rámec fotbalu a hodnotu jeho značky zvyšuje i jeho manželka Victoria, bývalá Spice Girl.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud