26. července 2007 • 00:00

Šimák odchází do druholigové Jeny

Autor: ČTK
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - V sobotu Jan Šimák nastoupí v přípravném utkání proti Mostu. Ovšem dres pražské Sparty na sobě mít již nebude. Český flamendr odchází do německé Jeny.



Fotbalista Jan Šimák přestupuje ze Sparty Praha do německého druholigového klubu Carl Zeiss Jena, kde dnes osmadvacetiletý záložník podepsal dvouletý kontrakt. V podvečer dohodu mezi kluby potvrdili sparťanský tiskový mluvčí Lukáš Přibyl i hráčův agent Pavel Zíka. Šimák už v Německu působil v letech 2000 až 2003, kdy hrál za Hannover a Leverkusen. Podle Přibyla dnes oba kluby ještě dolaďovaly podrobnosti smlouvy. Sparta potvrdila přestup poté, co z Německa dorazil na Letnou fax, který akceptoval sparťanské podmínky. Odstupné za někdejší hvězdu druhé bundesligy se má pohybovat podle odhadů německých médií kolem 400.000 eur (přes 11 milionů korun), avšak realita je podle zákulisních odhadů jiná - částka bude spíše o čtyři miliony korun nižší. Šimák podle agentury DPA už v sobotu nastoupí v posledním přípravném zápase Jeny před začátkem sezony. Soupeřem německého týmu bude shodou okolností český tým SIAD Most. Šimákův odchod je logickým vyústěním jeho situace ve Spartě, neboť už nebyl ani zařazen do letní přípravy s prvním týmem pražského klubu a dostal povolení vyjednávat o odchodu. Velmi o něj usilovalo St. Pauli, ale se Spartou se nedomluvilo na odstupném, a tak nakonec získalo na stejný post jeho krajana Trojana. Jena sice také nejdříve požadovala pouze hostování, ale nakonec se rozhodla akceptovat dohodu. Sparta na Šimákově odchodu vedle odstupného vydělá i tím, že se zbaví jednoho z nejvyšších platů ze všech hráčů současného kádru. Někdejší hvězda Hannoveru přišla do Sparty před třemi lety z Leverkusenu po téměř sezonní nečinnosti způsobené potížemi s alkoholem a hráčskou vášní. Ani na Letné se však Šimák nevyvaroval potíží, proto nějaký čas strávil i v odvykací léčebně. Od té doby sice nemá podobné problémy, ale je už pouze stínem talentovaného hráče. Po jarní prohře ve Zlíně ho přeřadil trenér Michal Bílek kvůli špatným výkonům do rezervy, z níž se vrátil až na ligový finiš, kdy Sparta měla potíže s řadou zraněných hráčů. V české lize včetně svého někdejšího působení v Blšanech odehrál Šimák 109 utkání, vstřelil 17 branek a jednou nastoupil i za reprezentaci. Na Letné se stal dvojnásobným českým mistrem a dvakrát se radoval z vítězství v Poháru ČMFS.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud