22. srpna 2007 • 00:00

Éra přehmatů a zaváhání

Autor:
TOP VIDEA
Tomášek o fiasku s Färjestadem: Byli jsme jako Boston. Jak zvládá tlak?
SESTŘIH: Arsenal - Chelsea 5:0. Kanonáda v derby, dvakrát se trefil Havertz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Spor mezi Mladou Boleslaví a reprezentačním koučem ohledně dodatečné nominace Marka Matějovského pro přípravné utkání s Rakouskem působí na první pohled malicherně.



Spor mezi Mladou Boleslaví a reprezentačním koučem ohledně dodatečné nominace Marka Matějovského pro přípravné utkání s Rakouskem působí na první pohled malicherně. Jenže při pohledu do nedávné minulosti se dá poznat, že se rozhodně nejedná o první špatný krok Karla Brücknera. Jeho přehmatů i zaváhání se nabízí hned několik. Brücknerovu éru lze rozdělit na dvě etapy. Té první, která končila semifinále ME 2004, tleskali s nadšením odborníci i fanoušci, následující období tak slavné není.Před třemi roky na šampionátu v Portugalsku předvedl český fotbal po herní stránce možná svou nejúchvatnější podobu v celé historii. Ničil soupeře nápaditou ofenzivní silou, které málokdo odolal. Hra pohlcovala diváky, kteří s úžasem sledovali, jakým způsobem Brückner připravil výběr na mistrovství Evropy. I po smolné porážce s Řeckem se odborníci shodovali na tom, že nikdo na turnaji nepředváděl pohlednější fotbal. Zdálo se, že po Brücknerovi zůstane v dějinách českého fotbalu hluboká stopa s nesmazatelnou trvanlivostí srovnatelnou s obtiskem prvohorního trilobita. Ale tím vrcholná éra končí. Střídá ji etapa tápání, omylů a mlžení. Poprvé Brückner selhal krátce po evropském šampionátu, kdy se podílel na nejasném konci reprezentačního kapitána Pavla Nedvěda. Záložník Juventusu se po roce do reprezentace vrátil, ovšem Brücknerovy nejisté kroky pokračovaly. Sice postoupil s národním týmem na světový šampionát, jenže na něm český výběr propadl. Ale na vysvětlení, proč se tak stalo, čekala česká veřejnost marně. Brückner předložil analýzu neúspěchu na MS výkonnému výboru ČMFS s velkým odstupem a důvodem nevýrazného vystoupení na šampionátu podle něj byl velký počet zranění. Tečka. To, jak kouč nerad řeší nepříjemné mimofotbalové věci, předvedl koncem března letošního roku. Jeho svěřenci si po utkání kvalifikačního utkání s Německem protáhli večerku až do ranních hodin. Dokonce údajně na hotelový pokoj české reprezentace dorazila dámská společnost, což však hráči popírali. Bez ohledu na to, zda nějaké slečny skutečně nad ránem za fotbalisty přišly, se čekal rázný zásah trenéra. Místo toho však na tiskové konferenci vystoupil evidentně zlomený a nejistý muž. Přiznal, že ho mrzí, že hráči zklamali jeho důvěru, ale neprozradil, zda a jak hříšníky potrestá. Když ale o dva dny později národní tým vydřel těsnou výhru nad Kyprem (1:0), na všechno se zapomnělo. Brückner už neměl tendenci vracet se k aféře v hotelu Praha. Místo toho se zeptal svých svěřenců, zda by měl odstoupit. Hráči mu řekli, ať zůstane, a to zkušenému trenérovi stačilo... Ovšem dal tím najevo, že rozhodují hráči a on se pomalu dostává do jejich vleku.

Témata: 

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud