18. ledna 2016 • 12:00

Do Tuniska pojedou s reprezentačním áčkem v malé kopané i tři lvíčata

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Povedené výkony české jedenadvacítky neunikly zájmu tvůrců seniorské reprezentace v malém fotbalu. Hned tři lvíčata se tak objevila v nominaci na přátelské dvojutkání v Tunisku, kam výběr zamíří od 18. do 21. února.



Na přípravný kemp tuniského národního týmu pozval českou reprezentaci prostřednictvím prezidenta Světové federace malého fotbalu Filipa Judy viceprezident asociace Achraf Ben Salha. „Za tuto možnost moc děkujeme. Kromě přípravných zápasů nás čekají také tréninky s tuniským celkem, společná slavnostní večeře či poznávací výlet,“ nastínil program vedoucí mužstva české reprezentace Jakub Štefek.

Realizační tým, který vedle něj tvoří ještě manažer Luděk Zelenka a trenér Stanislav Bejda, si vyhlédl posily pro seniorský národní celek také při sledování vítězství 4:0 reprezentantů do 21 let nad Německem v Milovicích.

Příležitost v Tunisku tak dostanou mostecký gólman Václav Šlégr, brněnský obránce Michal Mezník a pražský zadák Petr Hulinský. „Hledáme pro reprezentaci konstruktivní a rychlostní obránce, kteří dokáží podpořit útok. Vždycky najdeme zkušené kluky jako Vít Turtenwald, Jirka Novák nebo Jarda Černý, ale výběr do Tuniska jsme zvolili bez nejstarších matadorů. Michal Uhlíř nebo David Bednář jsou zástupci střední generace, které do budoucna připravujeme k převzetí řídicí složky po zkušenějších hráčích,“ objasnil český kouč Bejda.

Z jedenadvacítky původně realizační tým vybral také kapitána Lukáše Haspru, jenže ten doplatil na končící platnost pasu. „Lukáš byl v původní nominaci, ale bohužel jsme zjistili, že jeho cestovní pas vyprší velmi brzy, a tudíž není šance dát vše do pořádku před zakoupením letenek,“ poznamenal Štefek.

V porovnání s prosincovým kláním v Rakousku, které čeští reprezentanti ovládli, zůstal ve výběru pouze zadák Uhlíř. „Do prvního turnaje jsme zapojili kluky, kteří se nedostali na Euro, aby si případně zasloužili další nominaci na výběrový kemp. Nikdo nezklamal a potvrdili oprávněnost, že patří do širšího kádru. Do Tuniska už jsme chtěli minimálně polovičku kluků, které u nás bereme jako nejlepší, a řekli jsme si, že také dostanou šanci ti z jedenadvacítky, kteří se nám líbili. Taky jsme dali prostor hráčům, o nichž si myslíme, že mohou v reprezentaci být, jenže jsme neměli možnost je vidět na vrcholné akci,“ okomentoval složení celku Bejda.

Realizační tým také při tvorbě nominace vycházel z kritérií správní rady Asociace malého fotbalu České republiky. „Díky nim se do reprezentace může dostat pouze hráč, který má určitý počet startů ve svém týmu oblastní ligy a také alespoň start v nově vzniklé Lize malého fotbalu. Z toho důvodu někteří bývalí reprezentanti zůstali doma a musejí se v jarní části probít do celostátní soutěže,“ doplnil Štefek.

Výkony v Lize malého fotbalu posunuly do reprezentace univerzála Františka Hakla, který ve čtyřech utkáních za Milovice pětkrát skóroval. „To je jeden z kluků, který dosud nebyl na žádné akci, ale vyzkoušíme ho i vzhledem k tomu, co předvádí v Lize malého fotbalu. Navíc byl na výběrovém kempu před mistrovstvím světa v Americe. Kluky mám pod kontrolou, vím o nich, a Franta na to má,“ popsal český kouč.

Jeden start v celostátní soutěži má v pražském dresu útočník Jan Jelínek. „Sháníme hroťáka, topového hráč dopředu, bombarďáka. Pro mě je v reprezentaci nedostatkové zboží silný hráč na míči a Jelínek je jeden z těch, co to můžou splňovat, zkusíme ho,“ pravil Bejda.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud