24. září 2018 • 21:30

Ocenění FIFA: Modrič nejlepším hráčem, mezi trenéry vládl Deschamps

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Nejlepším fotbalistou světa za sezonu 2017/18 podle Mezinárodní fotbalové federace FIFA byl zvolen Luka Modrič. Chorvatský záložník Realu Madrid po dlouhých deseti letech sesadil z trůnu dvojici Cristiano Ronaldo, Lionel Messi, kteří mají shodně po pěti trofejích. Naposledy je porazil v roce 2007 Brazilec Kaká.



V anketě BEST, která před třemi roky nahradila Zlatý míč FIFA a do které hlasují kapitáni a trenéři národních týmů, novináři i fanoušci, předčil Modrič právě svého někdejšího spoluhráče z Realu Madrid a obhájce prvenství Ronalda, nyní už hráče Juventusu, a Egypťana Muhammada Salaha z Liverpoolu. Messi se tentokrát do finální trojky ani nedostal.

Modrič patří dlouhodobě k nejlepším záložníkům na světě. V minulé sezoně spolu s Ronaldem dovedli Real ke třetímu triumfu v Lize mistrů za sebou. Navíc řídil postup Chorvatska až do finále mistrovství světa a stal se nejlepším hráčem šampionátu. Nedávno porazil Ronalda i v obdobné anketě UEFA o nejlepšího hráče Evropy.

Nejlepším trenérem sezony byl zvolen kouč mistrů světa Francouzů Didier Deschamps. Stal se nástupcem krajana a bývalého spoluhráče z národního týmu Zinédina Zidana, kterému k obhajobě nestačil ani triumf s Realem v Lize mistrů. Na Deschampse nestačil ani jeho soupeř z finále světového šampionátu Chorvat Zlatko Dalič.

Nejlepší jedenáctka FIFA pro sezonu 2017/18
Nejlepší jedenáctka FIFA pro sezonu 2017/18

Belgický gólman Thibaut Courtois, který v létě přestoupil z Chelsea do Realu Madrid, byl na galavečeru v Londýně vyhlášen nejlepším brankářem světa. Přednost dostal před Francouzem Hugem Llorissem z Tottenhamu a Dánem Kasperem Schmeichelem z Leicesteru.

Courtois ale chybí v ideální jedenáctce podle hlasování hráčské asociace FIFPro, ve které brankářský post hájí Španěl David De Gea z Manchesteru United. Mezi jedenáct vybraných hráčů se překvapivě nevešel ani Salah ani nejdražší hráč světa Neymar. S Ronaldem a Messim byl do útoku zařazen Kylian Mbappé.

Salah si ale odnesl alespoň cenu Ference Puskáse za gól roku za trefu z loňského prosince, kdy v dresu Liverpoolu prošel v derby s Evertonem přes dva obránce a parádně zamířil do vzdálenější šibenice.

Anketa FIFA o nejlepší fotbalisty světa 2018


Nejlepší fotbalista:
Luka Modrič (Chorv./Real Madrid).
Nejlepší fotbalistka: Marta (Braz./Orlando).
Nejlepší trenér mužského fotbalu: Didier Deschamps (Fr./Francie).
Nejlepší trenér ženského fotbalu: Reynald Pedros (Fr./Lyon).
Nejlepší brankář roku: Thibaut Courtois (Belg./Chelsea).
Jedenáctka roku FIFA/FIFPro: David De Gea - Dani Alves (Braz./PSG), Raphaël Varane (Fr./Real Madrid), Sergio Ramos (Šp./Real Madrid), Marcelo (Braz./Real Madrid) - Eden Hazard (Belg./Chelsea), N’Golo Kante (Fr./Chelsea), Luka Modrič (Chorv./Real Madrid) - Cristiano Ronaldo (Portug./Real Madrid), Kylian Mbappé (Fr./PSG), Lionel Messi (Arg./Barcelona).
Puskásova cena za nejhezčí gól: Muhammad Salah (Eg./Liverpool).
Cena fair play: Lennart Thy.
Cena fanoušků: Peru. 

Fotbalistkám po letech opět vládne legendární Brazilka Marta, která uspěla už pošesté, ale poprvé od roku 2010. Nejlepším koučem ženského fotbalu se stal bývalý francouzský reprezentant Reynald Pedros, který s Lyonem vyhrál Ligu mistryň při celkovém skóre 38:2.

Cenu fair play obdržel německý fotbalista Lennart Thy, který si na jaře vzal v nizozemském klubu Venlo na týden dovolenou a přišel o šlágr s PSV Eindhoven, aby mohl darovat kostní dřeň pacientovi s leukémií, jemuž v registru dárců vyšel jako ideální kandidát. Zápis do registru dárců nyní propaguje Viktoria Plzeň na svých dresech v Lize mistrů.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud