18. října 2018 • 18:48

CELÝ DOPIS: Poborský a spol. proti FAČR, dotkl se jich konec Prokeše

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

KOMPLETNÍ DOPIS UVNITŘ | Mimořádné napětí v českém fotbale se ještě dál stupňuje, FAČR řeší revoltu svých zaměstnanců. Bývalí reprezentanti v čele s Karlem Poborským, Radkem Bejblem, Janem Suchopárkem nebo Petrem Koubou totiž dali jasně najevo svůj nesouhlas s odchodem Michala Prokeše z funkce ředitele sportovně-technického oddělení FAČR. Formou otevřeného dopisu o tom informovali po nedávném setkání s předsedou FAČR Martinem Malíkem a místopředsedou Romanem Berbrem. Ti se proti jejich pohledu ohrazují.



Bývalí reprezentanti v čele s Karlem Poborským, Radkem Bejblem, Janem Suchopárkem nebo Petrem Koubou nesouhlasí s odchodem Michala Prokeše z funkce ředitele sportovně-technického oddělení Fotbalové asociace ČR. Formou otevřeného dopisu o tom informovali po setkání s předsedou FAČR Martinem Malíkem a místopředsedou Romanem Berbrem, ke kterému došlo minulý týden.

"S ohledem na publikované důvody a průběh jeho odchodu chceme vyjádřit zásadní nesouhlas s konáním vedení FAČR," postavili se signatáři dost ostře proti vedení asociace.

Vedení FAČR v reakci na dopis uvedlo, že odmítá podléhat nátlaku ze strany zaměstnanců. Podle Malíka se navíc obě strany dohodly dopis nezveřejňovat, takže předseda asociace za tím nevidí snahu pokračovat v rozdělané práci.

Podívejte se na první arch signatářů dopisu, který vyjadřuje nespokojenost s odchodem některých lidí z FAČR
Podívejte se na první arch signatářů dopisu, který vyjadřuje nespokojenost s odchodem některých lidí z FAČR

Prokeš začal s asociací spolupracovat v roce 2014, kdy byl zařazen do rady pro koncepci výchovy mládeže, poté byl zvolen do výkonného výboru a posléze převzal záštitu nad projektem mládežnických akademií a stal se technicko-sportovním ředitelem.

Nedávno však ve funkci po nenalezené dohodě s Malíkem a Berbrem musel skončit a odstartoval tím vlnu odchodů z FAČR. Na ukončení spolupráce ke konci roku se s asociací dohodl generální sekretář Rudolf Řepka a z komise rozhodčích byl odvolán šéf projektu videorozhodčích Roman Hrubeš. Prokeše poté ve funkci nahradil bývalý trenér Jiří Kotrba.

"Důvodem zveřejnění otevřeného dopisu je snaha informovat veřejnost o postojích níže podepsaných pracovníků FAČR, kteří jsou znepokojeni současnou situací po odchodu sportovně-technického ředitele Michala Prokeše," uvedl v emailu zaslaném ČTK vedoucí úseku talentované mládeže Antonín Barák.

"Situace se týká pokračování práce na započatých projektech v plném rozsahu a garancí podmínek, které tyto projekty vyžadují," dodal trenér reprezentace do 15 let, který na schůzce s Malíkem a Berbrem požadoval, aby místo Kotrby vedl sportovně-technický úsek člen výkonného výboru a bývalý reprezentant Karel Kula.

To ale Malík odmítá. "Stejně tak jako si v běžných firmách zaměstnanci nevybírají svého nadřízeného a fotbalisté svého trenéra, také vedení FAČR odmítá podobné postupy," reagoval. Dodal, že záležitost ale byla s Kulou projednána, a pokud to schválí výkonný výbor, bude na sportovně-technický úsek dohlížet.

KDO JE KDO v průvanu na Strahově. Proč nahradí Prokeše zrovna Kotrba?
Video se připravuje ...

"Po uveřejnění jedenáct dní staré výzvy se nemohu ubránit dojmu, že za mediální publicitou již nestojí snaha pokračovat v rozdělané práci na půdě asociace, ale organizovaná snaha odvádět pozornost od zjištěných problémů a způsobu jejich řešení ze strany vedení asociace," snažil se Malík kontrovat.

Předseda FAČR také uvedl, proč se s Prokešem nedohodl na nové smlouvě. "Konkrétně požadoval plat 250 tisíc měsíčně, které jsme nemohli z pochopitelných důvodů absolutně akceptovat," konstatoval Malík.

Jako další důvod ukončení spolupráce označil porušení interních předpisů v nakládání s firemním prostředky, konkrétně s kreditní kartou STES. "I o tomto všichni členové sportovně-technického oddělení věděli, přesto se nyní staví na stranu setrvání Michala Prokeše ve funkci. To by nebylo v žádné jiné firmě možné," prohlásil Malík.

Nicméně signatáři dopisu vidí situaci evidentně jinak. A obávají se, že za současného stavu není ze strany vedení FAČR zaručena kontinuita pro rozběhnuté projekty. Spolu s Barákem se pod dopis podepsalo několik dalších koučů národních týmů a bývalých reprezentantů. Je mezi nimi patron projektu regionálních fotbalových akademií Karel Poborský spolu s dalšími vicemistry Evropy z roku 1996 Suchopárkem, Bejblem, Koubou nebo Martinem Kotůlkem, kteří pro FAČR pracují v trenérských nebo funkcionářských pozicích. Dopis podepsali také šéf trenérské unie Verner Lička a vedoucí úseku reprezentací Günter Bittengel.

V dopise se uvádí, že právě díky Prokešovi se podařilo pro mládežnické reprezentace získávat nejlepší evropské soupeře a současně se podařilo propojit projekt regionálních a klubových akademií. Bývalý funkcionář Dukly se také zasadil o revizi vzdělávání trenérů a do nejnižších pater fotbalu přivést trenéry-odborníky.

Podle podepsaných také Prokeš v době aféry se zneužíváním dotací, po které musel odstoupit šéf asociace Miroslav Pelta, dokázal díky slušnému jednání a odbornosti udržet fotbalu pozitivní obraz a dobré vztahy se státní správou a vládou. "Konání vedení FAČR se nás pracovně i lidsky velmi dotýká a považujeme jej za krok, který může český fotbal zásadně poškodit na všech úrovních," stojí v dopise.

Podle informací Sportu tato revolta nepřímo souvisí i se stylem, jak autoritativně nyní český fotbal především asociační místropředseda a kontroverzní plzeňský funkcionář Roman Berbr vede.

FAČR - Martin Malík, Roman Berbr

Atletická 2474/8

16017 – Praha 6

Praha 7.října 2018

Vyjádření nesouhlasu s odchodem Technického ředitele FAČR Michala Prokeše

Vážení, 

dne 4. října 2018 jsme se dozvěděli o definitivním ukončení působení p. Michala Prokeše ve funkci Technického ředitele FAČR. S ohledem na publikované důvody a průběh jeho odchodu chceme vyjádřit zásadní nesouhlas s konáním vedení FAČR.

Během tří let spolupráce s p. Prokešem jsme se přesvědčili o jeho oddanosti fotbalovému hnutí, svěřeným projektům i rozvoji fotbalu v jeho širších souvislostech. Konkrétně v podobě úspěšného realizování projektu Regionálních fotbalových akademií (RFA), u jehož zrodu stáli pánové Fitzel a Vrba. Dále angažováním úspěšných a odborně vybavených osobností k mládežnickým reprezentacím, které díky práci p. Prokeše a jeho kolegů získaly možnost pravidelně se utkávat s nejlepšími soupeři v Evropě, což dříve nebylo pravidlem. Zároveň se podařilo propojit a přimět ke spolupráci zástupce klubů a reprezentačních výběrů v zájmu rozvíjení našich nejlepších hráčů, což bylo v minulosti téměř nemyslitelné. Díky schopnostem a působení p. Prokeše se podařilo realizovat návaznost na projekt RFA v podobě Klubových fotbalových akademií (KFA) a do nejnižších pater fotbalu prosadit projekt Grassroots trenérů mládeže, směřující k oživení fotbalu na jeho základní úrovni v okresech ČR. V neposlední řadě byla pod jeho vedením provedena revize a nové nastavení systému vzdělávání trenérů a provázání se školským vzdělávacím programem.

Michal Prokeš se díky své odbornosti a slušnému jednání zároveň obrovskou měrou zasloužil o udržení pozice českého fotbalu na úrovni státní správy a vlády ČR v období, kdy je FAČR stále ještě obviněným subjektem v kauze dotací pro sport.

Toto vše dosáhl se svým týmem díky mimořádnému entusiasmu a pracovnímu nasazení, ke kterému osobně přidal pro český fotbal klíčový faktor v podobě schopnosti spojování lidí a budování vztahů v zájmu rozvoje fotbalu, řešení zdánlivě neřešitelných problémů a konfliktů, a také vytváření atmosféry, díky níž byli lidé kolem ochotni a schopni překonávat své limity.

Toto vše přispělo v uplynulých 3 letech ke zřejmé změně atmosféry v prostředí amatérského fotbalu, a především výchovy dětí v ČR.

Výše uvedené skutečnosti pak znamenaly vytváření jednoznačně pozitivní image českého fotbalu v jeho nejtěžším období.

Konání vedení FAČR se nás pracovně i lidsky velmi dotýká a považujeme jej za krok, který může český fotbal zásadně poškodit na všech úrovních.

Požadujeme od vedení FAČR garanci zajištění bezproblémového fungování započatých projektů v plném rozsahu a pokračování rozvoje českého fotbalu. V případě, že toto FAČR dokáže zajistit, jsme připraveni v práci pokračovat i s vědomím, že vedení asociace svým konáním rozvoj mládežnických projektů dle našeho názoru odchodem Michala Prokeše výrazně ohrozilo.

Podívejte se na první arch signatářů dopisu, který vyjadřuje nespokojenost s odchodem některých lidí z FAČRFoto Archiv

Reakce FAČR na otevřený dopis médiím za strany zástupců Sportovně-technického oddělení FAČR

Vedení FAČR chce oficiálně reagovat na Vyjádření nesouhlasu s odchodem Technického ředitele FAČR Michala Prokeše, které někteří zástupci Sportovně-technického oddělení zveřejnili v médiích dne 18. října 2018.

„Zmíněný dopis s peticí jsme obdrželi už 7. října, se všemi zainteresovanými také ihned interně o celé situaci jednali. Antonín Barák na této zmíněné schůzce seznámil vedení FAČR s požadavkem, aby oddělení v budoucnu zastřešoval bývalý reprezentant Karel Kula. Stejně tak jako si v běžných firmách zaměstnanci nevybírají svého nadřízeného a fotbalisté svého trenéra, také vedení FAČR odmítá podobné postupy. Nicméně s členem VV FAČR Karlem Kulou byl požadavek projednán a v případě, že jej VV FAČR na svém dalším zasedání schválí, bude za výkonný výbor pověřený dohledem nad fungováním sportovně technického oddělení. Na společné schůzce se zástupci sportovně-technického oddělení jsme se domluvili, že zmíněný dopis je adresován jen vedení FAČR a oboustranně tak nebude sdílen s médii,“ přibližuje výsledky interního jednání s členy sportovně-technického oddělení předseda FAČR Martin Malík.

Nástupem Jiřího Kotrby do funkce ředitele Sportovně technického-oddělení FAČR, v návaznosti na jeho prvotní jednání se zaměstnanci STO, považovala asociace tuto záležitost za uzavřenou.

„Po uveřejnění jedenáct dní staré výzvy se nemohu ubránit dojmu, že za mediální publicistou již nestojí snaha pokračovat v rozdělané práci na půdě asociace, ale organizovaná snaha odvádět pozornost od zjištěných problémů a způsobu jejich řešení ze strany vedení asociace. S Michalem Prokešem jsme se nedohodli na ekonomických podmínkách jeho další pracovní spolupráce, konkrétně požadoval plat 250 tisíc měsíčně, které jsme nemohli z pochopitelných důvodů absolutně akceptovat. Dalším důvodem ukončení spolupráce s panem Prokešem bylo navíc i jeho porušení interních předpisů v nakládání s firemním prostředky, v tomto případě se konkrétně jednalo o nakládání s kreditní kartou STES. I o tomto všichni členové sportovně-technického oddělení věděli, přesto se nyní staví na stranu setrvání Michala Prokeše ve funkci. To by nebylo v žádné jiné firmě možné,“ doplňuje konkrétní důvody ukončení spolupráce s Michalem Prokešem Martin Malík.

„Svůj podpis pod otevřený dopis jsem připojil k mým ostatním kolegům v době, kdy odvolání Michala Prokeše z postu ředitele sportovně technického oddělení FAČR bylo čerstvé, nebylo jasné další směřování ani osoba, která jej zajistí a Michalem nastavené projekty se mi zdály ohroženy. Na schůzce s Michalovým nástupcem Jiřím Kotrbou, jsme ale byli ubezpečení, že toto nehrozí. Já osobně chci v nastaveném procesu pokračovat, protože v něm vidím jak smysl, tak i první výsledky, které se v práci s talentovanou mládeží dostavují. S Michalem Prokešem mne pojí dlouholetý přátelský vztah a je mi velmi líto, že ze struktur FAČR odchází. V tuto chvíli se chci ale co nejvíce soustředit, abych nejlepší ze sebe věnoval každodenní práci s našimi svěřenci a pomáhal tak naplňovat vize, kterými nás všechny Michal nadchnul. Ty děti si to zaslouží a jsem přesvědčen, že se nám to podaří,“ říká výkonný ředitel RFA Moravskoslezského kraje Tomáš Bernady, který petici původně podepsal.

FAČR navíc ihned po ukončení spolupráce s Michalem Prokešem jasně avizovala, že odmítá jakkoliv ohrozit spuštěné projekty spadající do gesce sportovně-technického oddělení, včetně projektů regionálních fotbalových akademií.

„Na setkání s vedením FAČR minulý týden padly jasné důvody odchodu Michala Prokeše společně s tím, že vedení asociace nestojí o to, aby ostatní členové Sportovně-technického oddělení odcházeli ze svých pozic. V tomto duchu jsem také 9. října informoval své oddělení včetně trenérů mládeže KFS a OFS. S apelem, ať držíme pohromadě a společně pracujeme dál,“ upřesňuje vedoucí úseku grassroots fotbalu, který spadá pod Sportovně-technické oddělení FAČR, Otakar Mestek.

Vedení FAČR odmítá podléhat v tomto směru jakémukoliv mediálnímu nátlaku ze strany svých zaměstnanců, který navíc není podpořen relevantními argumenty založenými na pravdivých informacích. Pokud se chce někdo zabývat místo práce pro český fotbal pletichami a interním personálním bojem na půdě asociace, je s ním vedení FAČR připraveno okamžitě ukončit spolupráci.

Hromadné odchody z FAČR? Nemají společný důvod. Můžou ale nastat další, říká Malík
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud