29. září 2020 • 17:00

Kauza „Pelta“: O výjezdech ČOV, mlčenlivosti a dokumentu Valachové

Autor: šq, šp
Vstoupit do diskuse
0
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jiní to dělali stejně či podobně, ale na lavici obžalovaných sedíme my. Navíc nebyla jasně určena metodika ani pravidla mlčenlivosti. Na těchto argumentech se točí obhajoba obviněných osob v kauze údajně nelegálního ovlivnění sportovních dotací v období let 2016–2017.



Nejznámější postavou případu je někdejší fotbalový boss Miroslav Pelta, který v úterý u soudu – na začátku třetího týdne jednání – chyběl. V roli svědků se objevili dva zástupci ministerstva školství, mládeže a tělovýchovy. Státní tajemník Jindřich Fryč a vedoucí oddělení koncepce sportu Karel Kovář.

Z jednání například vyplynulo, že administrátorka Jaroslava Krumphanzlová čelila pro porušení (blíže nespecifikovaného) pravidla mlčenlivosti pouze kárnému řízení, zatímco sekretář ČUS Jan Boháč je obžalovaný.

Nebo, že úředníci ministerstva, kteří měli na starosti přidělování dotací, jednali při svých zahraničních cestách – placených zčásti ČOV – se zástupci ČOV o probíhajícím dotačním řízení.

Právě na to především upozorňovali obhájci obžalované ČUS a jejích rovněž obžalovaných představitelů s nevyřčeným dodatkem, že zástupce ČOV sedí u soudu na druhé, té „správné“ straně barikády.

Anebo, že neexistuje písemný dokument, jímž by tehdejší ministryně Kateřina Valachová změnila kompetence Národní rady pro sport. To je důležité pro Miroslavy Peltu a Janstu, kteří z pozice členů této Rady a garantů jednotlivých programů odvozují své právo vstupovat do průběhu dotačního řízení.

Na druhou stranu, Kovář v tomto ohledu řekl. „Kdyby byli informováni o průběhu dotací, bylo by to velmi nešťastné. Mohli být seznámeni až ve fázi návrhu.“

Jednání pokračují tento týden až do pátku, kdy bude coby svědek vypovídat předseda Českého hokeje Tomáš Král.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud