21. října 2020 • 12:37

Damková končí. Berbrova manželka rezignovala na posty ve vedení FAČR

Autor: iSport.cz, ČTK
Vstoupit do diskuse
29
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Kauza Berbr a spol. má další „oběť“. Své funkce ve Fotbalové asociaci ČR opouští Dagmar Damková, manželka kontroverzního funkcionáře obviněného z úplatkářství a zpronevěry, která byla členkou Výkonného výboru a Řídící komise pro Čechy. „Po konzultaci s předsedou FAČR Martinem Malíkem, se rozhodla Dagmar Damková na svoji žádost rezignovat,“ informoval mluvčí asociace Michal Jurman. FAČR teď prý řeší také možnost případného svolání valné hromady.



Ve výkonném výboru je po rezignacích Berbra, který se funkcí vzdal v pondělí, a Damkové aktuálně jen deset členů. „Situací se bude zabývat výkonný výbor, který je svolaný na příští týden. Ten bude jako kolektivní orgán, který rozhoduje o zásadních otázkách asociace, řešit také možnost případného svolání mimořádné valné hromady FAČR a otázku jejího uskutečnění,“ řekl novinářům tiskový mluvčí FAČR Michal Jurman.

„Předseda FAČR je v tomto směru stále přesvědčen, že jakákoli rychlá a překotná řešení v tuto chvíli neznamenají smysluplnou cestu ze současné krize. Rozhodovat ale bude samozřejmě výkonný výbor,“ dodal Jurman.

Damková rezignovala na vedoucí funkce ve FAČR na vlastní žádost po konzultaci s Malíkem. Pětačtyřicetiletá bývalá sudí, která působí v komisích rozhodčí UEFA a FIFA, je řadu let Berbrovou partnerkou. Její muž je nejvýše postavenou osobou v aktuální kauze, kterou rozpoutal páteční policejní zásah na několika místech v zemi včetně sídla FAČR na pražském Strahově.

Malíkova reakce: Bez Berbra a Dáši Damkové vyvedeme fotbal z krize

Předseda asociace Martin Malík je přesvědčen, že výbor situaci v deseti lidech zvládne a jakákoliv unáhlená řešení by fotbalu nepomohla. „Jsem si jist, že v současném složení, tedy bez Romana Berbra a Dáši Damkové, dokážeme ve výkonném výboru vyvést český fotbal z té současné krize. Na všechny jeho členy budu v tomto směru apelovat k maximální součinnosti a aktivitě,“ řekl Malík v nahrávce pro média.

„Já osobně mohu garantovat stejně rozhodný přístup k věci jako během předchozích tří dnů. Zároveň bych chtěl vyjádřit osobní poděkování za podporu ze strany většiny profesionálních klubů, které si vážím a vnímám ji jako velký závazek,“ dodal Malík (ANKETU s kluby čtěte ZDE>>>), který v reakci na kauzou v pondělí oznámil sedm kroků, jimiž se chce pokusit fotbal očistit.

V pondělí přitom ještě roli Damkové hodnotil v jejím roli i s ohledem na vztah k Berbrovi zdrženlivě. „Nevěděla o celé řadě věcí. Je to otázka spíš na ni, na druhou stranu Dagmar Damková coby členka elitní komise rozhodčích na UEFA a FIFA tráví více než 70 procent roku v zahraničí v rámci plnění svých povinností,“ řekl Malík na tiskové konferenci. Toto vyjádření kritizoval předseda představenstva představenstva FK Teplice Pavel Šedlbauer.

Berbr byl v neděli stejně jako sportovní ředitel druholigového Vyšehradu Roman Rogoz, rozhodčí Tomáš Grimm a bývalý ligový hráč Michal Káník poslán do vazby. O den později rezignoval na post místopředsedy FAČR a na pozice ve výkonném výboru i šéfa plzeňského krajského svazu.

Výkonný výbor také v pondělí odvolal čtyři z pěti členů komise rozhodčích v čele s předsedou Jozefem Chovancem. Zůstal pouze Tomáš Bárta, jenž byl nominován za Ligovou fotbalovou asociaci.

Berbr je jednou z 20 obviněných osob v kauze údajného ovlivňování výsledků prostřednictvím rozhodčích. Kriminalisté tvrdí, že vše řídila organizovaná zločinecká skupina. Mělo jít hlavně o utkání Vyšehradu, který v sezoně 2018/19 postoupil ze třetí do druhé ligy. Zápasy měly být ovlivňovány i za účelem sázek.

 

Dagmar Damková

Datum a místo narození: 29. prosince 1974, Plzeň

Funkcionářská kariéra: předsedkyně komise rozhodčích FAČR (2011-16); předsedkyně Řídící komise pro Čechy ve výkonném výboru FAČR (2013-20), členka komise rozhodčích UEFA (od 2011) a FIFA (od 2017)

Rodina: vdaná za bývalého rozhodčího a kontroverzního funkcionáře Romana Berbra, který byl v souvislosti se stejnou kauzou zatčen a následně rezignoval na post místopředsedy FAČR

Někdejší prvoligová fotbalistka začala s pískáním ještě během aktivní kariéry; v roce 1999 byla zapsána na listinu rozhodčích FIFA, o čtyři roky později jako první žena odřídila utkání české mužské nejvyšší soutěže; v první lize odpískala 45 zápasů, dalších 101 přidala na mezinárodním poli včetně dvou OH, MS či ME; řídila například ženské finále OH 2008 v Pekingu, ME 2009 v Helsinkách či Ligy mistryň 2011 v Londýně; v roce 2011 se stala členkou komise rozhodčích UEFA a v reakci na to se vzdala aktivní kariéry; v témž roce nahradila v čele komise rozhodčích FAČR odvolaného Luďka Macelu; byla často kritizována za napojení na Berbra i nedostatečnou aktivitu v komisi rozhodčích, v březnu 2016 kvůli pracovnímu vytížení v mezinárodních organizacích na svou funkci rezignovala; spolu s Berbrem podali několik žalob na svoje kritiky, většina z nich byla zamítnuta; jako své koníčky uvádí bývalá učitelka angličtiny psy a vaření.

Vstoupit do diskuse
29

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud