3. listopadu 2020 • 10:37

Fotbalová liga má začít v pátek! Před zápasy testování, hokej chce jednat

Autor: iSport.cz, ČTK, jon
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Profesionální sport se může rozjet! Fotbal a hokej a další velké kolektivní sporty už plánují, jak spustit vlastní elitní soutěže. Ligová fotbalová asociace chce znovu rozehrát FORTUNA:LIGU po koronavirové přestávce v pátek předehrávkou 7. kola mezi Jabloncem a Brnem, hokej ještě podrobnosti zveřejní po dnešních jednáních. 



Součástí požadavků pro obnovení profesionálních sportovních soutěží bude povinné testování před každým zápasem. Budou se používat PCR testy, řekl na úterní tiskové konferenci předseda Národní sportovní agentury (NSA) Milan Hnilička. Opatření platí od středy, kdy mohou soutěže žádat o výjimku.

Vedle dvou nejvyšších soutěží ve fotbale a hokeji se to bude týkat všech ostatních plně profesionálních soutěží, jako jsou například halové míčové sporty. Určen bude minimální standard. Konkrétní podmínky obnovení dané soutěže včetně maximálního počtu lidí na sportovišti budou určeny individuálně.

Individuální postup se může týkat i testování, protože například v hokejové extralize následují zápasy v rychlém sledu. „Pokud se bude třeba někde hrát ve dvou dnech za sebou, je možné, že ministerstvo zdravotnictví posoudí, že je možné, aby test ne starší 72 hodin stačil,“ naznačil Hnilička. Cena PCR testu se pohybuje okolo 1700 korun.

Zároveň bude povolen i trénink profesionálů na vnitřních sportovištích, pro který nebudou tak přísné podmínky. Je tak možné, aby profesionální kluby trénovaly i v případě, že jejich soutěž nezačne. Trénovat mohou i profesionálové v individuálních sportech, tedy například judisté před plánovaným mistrovstvím Evropy v Praze, které by se mělo uskutečnit od 19. do 21. listopadu.

Fotbal by mohl začít už o víkendu

Fotbalová FORTUNA:LIGA chce začít už o víkendu. „Děláme pro to vše. Máme na pátek už naplánovanou předehrávku Jablonec - Brno, takže chceme, aby se ty dva týmy zítra otestovaly. Chceme být připraveni na udělení výjimky, kterou ještě dnes v ruce nikdo nemá. Chceme udělat vše pro to, aby nás nezaskočilo nepřipravené,“ uvedl předseda Ligové fotbalové asociace Dušan Svoboda.

„Chystáme se na tento víkend a doufám, že se soutěž rozehraje. Hlavně doufám, že počty záchytů budou malé a nebude nám to zase komplikovat dohrávání soutěže, že by si některé týmy musely zápasy dohrávat,“ doplnil. LFA se bude situací více zabývat na dnešním jednání ligového výboru.

Vláda v pondělí oznámila, že povolí znovuzahájení profesionálních sportovních soutěži v Česku, které byly přerušené od první poloviny října. Podmínkou budou přísná hygienická opatření, především povinné testování před každým zápasem. To prvoligoví fotbalisté jako dosud jediní sportovci v zemi podstupovali už od začátku této sezony.

Fotbalová liga v Česku se naposledy hrála 4. října, poté se jako jedna z mála na světě přerušila. Odehráno je nekompletních šest kol, sedmé by mělo následovat o tomto víkendu.

Hokej by rád spustil extraligu v neděli

Prezident hokejového svazu Tomáš Král věří, že extraliga opět začne v neděli. Kluby jsou podle jeho slov připraveny splnit podmínky povinného testování. První muž českého hokeje zároveň věří, že bude opět zahájena i druhá nejvyšší soutěž, kterou však s největší pravděpodobností čeká úprava herního systému.

„První termín, který přichází v úvahu (pro start extraligy), je asi neděle. Budeme to dnes řešit. Myslíme si ale, že čtyři pět dní tréninku bude stačit,“ řekl Král na úterní tiskové konferenci v Praze.

Momentálně je jisté, že hráči budou muset před každým utkáním předkládat negativní PCR test na covid-19, který nebude starší 72 hodin. Jednotlivé sporty však budou se zástupci ministerstva zdravotnictví a hlavní hygieničkou jednat o výjimkách. Hokejisté se budou snažit, aby jeden test platil pro víkend. Obvykle totiž hrají v pátek a v neděli.

„V tomhle má fotbal snazší pozici, protože jeho program není tak náročný. My hrajeme třikrát týdně, tak si musíme testování nastavit tak, aby bylo smysluplné,“ řekl Král s tím, že ale neočekává, že by podmínky testování extraligové kluby nesplnily.

„V extralize nemám obavy. Je otázkou, jak to bude v Chance (první) lize, kde máme osmnáct týmů a ekonomika je složitější než v extralize. My se přizpůsobíme, jsme připraveni testovat před každým zápasem. Nebude to žádná radost pro nikoho, ale na testech to neskončí. Budeme se snažit domluvit rovnici, že otestujeme dvakrát týdně,“ uvedl prezident svazu.

Pokud se opravdu začne hrát koncem týdne, počítá Král s tím, že základní část extraligy bude mít podle plánu 52 kol a součástí sezony bude i play off v plánované podobě. Naopak program osmnáctičlenné první ligy bude zřejmě upraven na základní část, ve které se týmy utkají systémem doma - venku, a následné play off.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud