27. listopadu 2020 • 05:00

Šílené scény u rakve s Maradonou (†60). Potyčky, plná dálnice a pohřeb

Autor: ČTK, pta
Vstoupit do diskuse
6
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Argentina dala sbohem svému fotbalovému bohovi. Na hřbitově na předměstí Buenos Aires pohřbili ve čtvrtek večer místního času legendárního Diega Maradonu. Před pohřbem se s ním rozloučily desítky tisíc fanoušků. Maradona zemřel ve středu v 60 letech na infarkt.



Veřejné rozloučení mělo původně skončit v 16:00 místního času (20:00 českého), argentinská vláda se ho ale rozhodla prodloužit poté, co s blížícím se uzavřením začaly vznikat potyčky mezi fanoušky v mnohasetmetrové frontě a policií. Vzdát hold fotbalistovi nakonec obdivovatelé mohli o tři hodiny déle, tedy do 23:00 SEČ.

Krátce před tímto termínem byl prezidentský palác pro fanoušky definitivně uzavřen, což se znovu neobešlo bez výtržností. Policie ke zvládnutí vyhrocené situace použila slzný plyn, podle médií došlo i na střelbu gumovými projektily.

Už před středeční půlnocí dorazily do paláce Maradonova bývalá manželka Claudia Villafaňeová a jejich dvě dcery Dalma a Gianinna. Později přišla i další bývalá manželka Verónica Ojedaová se synem Dieguitem Fernandem. Dostavila se i jeho dcera Jana, kterou Maradona uznal za vlastní teprve před několika lety.

Po nich se s geniálním hráčem, ale kontroverzní osobností plnou skandálů přišli rozloučit šéf Argentinské fotbalové asociace Claudio Tapia a současní i bývalí argentinští fotbalisté, mezi nimi Maradonovi spoluhráči z vítězného mistrovství světa v Mexiku 1986.

Pohřeb Diega Maradony na hřbitově v Buenos Aires
Pohřeb Diega Maradony na hřbitově v Buenos Aires

Na hřbitov procesí zamířilo cestou kolem čekajících fanoušků, aby se mohli rozloučit i ti, na které se nedostala řada. Kolonu, kterou po ucpané dálnici doprovázela policie, následovalo i množství dalších troubících automobilů a motocyklů. Areál hřbitova pak policisté uzavřeli.

Rakev s Maradonovými ostatky byla do budovy zvané Casa Rosada převezena v sanitce s ochrankou ve středu v noci. V té době už na ni před palácem čekaly stovky lidí, a než se brány v 6:00 místního času otevřely pro veřejnost, rozšířil se dav na několik desítek tisíc.

Lidé následně začali po bezpečnostní kontrole proudit dovnitř, aby se poklonili slavnému fotbalistovi, ležícímu v uzavřené rakvi zahalené do argentinské vlajky. Proti první vlně náporu fanoušků policie podle agentury AP zasáhla slzným plynem. Někteří z lidí se s Maradonou loučili pláčem, jiní se slovy díků či fotbalovým skandováním. Mnozí z nich také hodili k rakvi přes bezpečnostní zábranu reprezentační dres s Maradonovým číslem 10.

Prezident Alberto Fernández bezprostředně po Maradonově úmrtí vyhlásil třídenní státní smutek a uvedl, že bývalý fotbalista bude mít státní pohřeb. Na přání rodiny byla ale ceremonie nakonec soukromá. Maradonova rakev byla uložena na hřbitově Jardín de Paz (Zahrada pokoje) na předměstí Buenos Aires, kde jsou pohřbeni také jeho rodiče.

Pět největších momentů Maradonovy kariéry: Sólo století, Boží ruka i dopingová aféra
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
6

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud