29. listopadu 2021 • 21:58

Zlatý míč zůstává v rukou Messiho. Argentinec vyhrál posedmé

Autor: mms
Vstoupit do diskuse
19
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
SESTŘIH: Everton - Liverpool 2:0. Překvapení v Merseyside derby, Reds se vzdaluje titul
VŠECHNA VIDEA ZDE

Třetí Jorginho, druhý Robert Lewandowski a první… Lionel Messi! Argentinská superstar posedmé vyhrála Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu planety, což se nikomu před ním nepovedlo. S reprezentací letos získal první velkou trofej a v létě zažil ostře sledovaný přestup z Barcelony do pařížského PSG. Ženskou kategorii ovládla Španělka Alexia Putellasová, ofenzivní hvězda Barcelony.



2009, 2010, 2011, 2012, 2015, 2019 a 2021. Lionel Messi by si na Zlaté míče pomalu mohl zařídit zvláštní místnost. Teď jich má sedm a vlastně by už ani nepřekvapilo, kdyby přidal ještě další.

„Mít tolik Zlatých míčů? Neuvěřitelné! Díky všem, kteří mi pomáhali a podporovali mě, bez nich bych tady nestál,“ vyznal se ve třpytivém saku na konci dlouhého večera v Paříži.

Při těch slovech se usmíval, stejně jako když s manželkou Antonellou a třemi dětmi kráčel po červeném koberci k nablýskanému Théatre du Chatelet. Jako kdyby už před začátkem ceremoniálu tušil, že by mohl posedmé dostat pozlacenou trofej pro fotbalového krále.

Podle očekávání se dostal do elitní desítky a pak si mohl v duchu škrtat jména svých soupeřů. Mimochodem, až šestý skončil Messiho sportovní arcirival, portugalský čarostřelec Cristiano Ronaldo; mimo nejlepší trojici ve Zlatém míči zůstal naposledy v roce 2010.

Lionel Messi získal posedmé Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa
Lionel Messi získal posedmé Zlatý míč pro nejlepšího fotbalistu světa

Na třetí stupínek se dostal Jorginho, nenápadná hvězda italských mistrů Evropy a vítěz Ligy mistrů s Chelsea.

Takže Robert Lewandowski, nebo Messi? Bé bylo správně – a na sociálních sítích to začalo žít. Kromě gratulací se tam psalo i třeba tohle: „Vážně na Zlatý míč stačí jmenovat se Messi?“

Váženému kanonýrovi Bayernu nepomohlo překonání historického rekordu v počtu bundesligových gólů za jednu sezonu (i díky tomu v pondělí dostal cenu pro útočníka roku) a nejspíš mu uškodilo zpackané EURO, kde Poláci skončili bez jediného vítězství poslední ve skupině. Lewandowski byl žhavým kandidátem na Zlatý míč už před rokem, jenže tenkrát vyhlášení poprvé v historii zrušila pandemie koronaviru.

„Všichni víme, že loni jsi měl vyhrát ty,“ sympaticky se Messi poklonil Lewandowskému.

Nejslavnějšímu Argentinci současnosti se v červenci povedlo zlomit jedno privátní prokletí. Poprvé s reprezentací vyhrál Copu Amériku čili mistrovství Jižní Ameriky. Dočkal se až ve čtyřiatřiceti, po vyhraném finále proti Brazilcům v jejich posvátné aréně Maracaná vydechl: „Tuhle chvíli si pro mě schoval Bůh.“ Messiho letošní čísla? Jednačtyřicet gólů a sedmnáct asistencí v 56 soutěžních zápasech.

V létě po jednadvaceti letech odešel ze zadlužené Barcelony, s kterou letos vyhrál aspoň španělský pohár. Teď může sbírat další trofeje u boháčů z PSG. Pokud by se Messimu s pařížskou partou povedlo ovládnout třeba Ligu mistrů, mohl by snít o Zlatém míči číslo osm.

Výsledky ankety Zlatý míč o nejlepšího fotbalistu světa 2021

Anketa Zlatý míč o nejlepšího fotbalistu světa 2021:
1. Lionel Messi (Arg./PSG), 2. Robert Lewandowski (Pol./Bayern Mnichov), 3. Jorginho (It./Chelsea), 4. Karim Benzema (Fr./Real Madrid), 5. N'Golo Kanté (Fr./Chelsea), 6. Cristiano Ronaldo (Portug./Manchester United), 7. Mohamed Salah (Eg./Liverpool), 8. Kevin De Bruyne (Belg./Manchester City), 9. Kylian Mbappé (Fr.), 10. Gianluigi Donnarumma (It./oba PSG), 11. Erling Haaland (Nor./Dortmund), 12. Romelu Lukaku (Belg./Chelsea), 13. Giorgio Chiellini, 14. Leonardo Bonucci (oba It./Juventus Turín), 15. Raheem Sterling (Angl./Manchester City), 16. Neymar (Braz./PSG), 17. Luis Suárez (Urug./Atlético Madrid), 18. Simon Kjaer (Dán./AC Milán), 19. Mason Mount (Angl./Chelsea), 20. Rijád Mahriz (Alž./Manchester City), 21. Bruno Fernandes (Portug./Manchester United) a Lautaro Martínez (Arg./Inter Milán), 23. Harry Kane (Angl./Tottenham), 24. Pedri (Šp./Barcelona), 25. Phil Foden (Angl./Manchester City), 26. Nicolo Barella (It./Inter Milán), Rúben Dias (Portug./Manchester City) a Gerard Moreno (Šp./Villarreal), 29. Luka Modrič (Chorv./Real Madrid) a César Azpilicueta (Šp./Chelsea).

Nejlepší fotbalistka: 1. Alexia Putellasová, 2. Jennifer Hermosová (obě Šp./Barcelona), 3. Sam Kerrová (Austr./Chelsea).

Nejlepší brankář (trofej Lva Jašina): 1. Donnarumma, 2. Édouard Mendy (Sen./Chelsea), 3. Jan Oblak (Slovin./Atlético Madrid).

Nejlepší fotbalista do 21 let (trofej Raymonda Kopy): 1. Pedri, 2. Jude Bellingham (Angl./Dortmund), 3. Jamal Musiala (Něm./Bayern Mnichov).

Nejlepší útočník: Lewandowski.

Nejlepší klub: Chelsea.

Vstoupit do diskuse
19

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud