Štěpán Filípek
22. března 2022 • 19:20

První cizinci v lize: služební Favorit nebo dvě vodky těsně před zápasem

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Deník Sport ve velkém unikátním seriálu mapuje, jak vypadal český fotbal během 90. let. Po Sametové revoluci do tuzemské ligy začali mířit první hráči z ciziny. Jak si tehdy na nové prostředí zvykali? Kuriózní historky líčí Vladimír Šmicer s Horstem Sieglem.



Cizinec začíná být našinec

Svět se otevíral – a tehdy ještě Československo zase jemu. Proto začali přicházet hráči ze zahraničí. Začneme nejznámějšími: v létě 1990 se ve Spartě ohlásil Američan Stephen (Steve) Trittschuh, jenž nastoupil proti československému výběru na MS v Itálii. Byznysmen Boris Korbel, jenž se o letenský klub ucházel, mu k roční smlouvě s platem 10 tisíc korun přidal půlmilionový bonus a přidal k užívání vůz Škoda Favorit.

Ještě větší haló způsobil první Afričan v lize – Timothy Mwitva. „Václav Ježek nám říkal: Postarejte se o něho, ukažte mu Prahu,“ vzpomíná někdejší sparťanský útočník Horst Siegl, jak české parťáky zaúkoloval slavný sparťanský kouč.

„Sprostě česky se Timothy naučil hned, viděl nějakou holku a okamžitě ji označil, nechci to říkat nahlas... Jednou jsme ho vzali na hokej, nevěděl, co to je. A furt se ptal, proč tam jezdí o poločase, o třetině to auto. Tak jsme mu museli vysvětlit, že je to rolba a dělá led,“ usmívá se.

Fotbalové devadesátky (2. díl): Hospoda pro sešívané zápisné. Jak vypadal život v kabině?
Video se připravuje ...

Sparťan ze Zambie bohužel v roce 1993 zahynul při letecké tragédii. „Byl to skvělej kluk,“ zvážní Siegl. Ale pozor, už v sezoně 1989/90 si ligové starty za TJ Sigma ZŤS Olomouc připsala dvojčata Oleg a Vitalij Šarapovovi ze Spartaku Moskva. A sportovní šéf Jiří Kubíček pak z výpravy na východ přivezl i jednoho z dalších zahraničních pionýrů, obránce Alexandrije Bokije.

Hotovou přestupovou bombou byl příchod Dragiši Biniče: Slavia díky Korbelovi v roce 1991 získala čerstvého vítěze Poháru mistrů evropských zemí s CZ Bělehrad (více o něm najdete v dalších dílech seriálu). Jiným známým cizincem v červenobílém byl záložník Vladimir Tatarčuk. „Skvělý fotbalista, fantastický,“ uznává slávistická legenda Vladimír Šmicer. I on hned vysype historku – to když tým ještě ve federální lize nastoupil na Interu Bratislava.

Strašlivé počasí, déšť, brrr... „Chodilo se dlouhým tunelem, kolem takového baru. Byla zima a Vláďa Tatarčuk říká: Dvě vodky! Už byl v dresu a kopačkách, kopnul to do sebe – a šel hrát,“ směje se Šmicer. Největší humbuk by se dozajista strhnul, kdyby na Letné vyšel košickým majitelům nápad přivábit německou ikonu Lothara Matthäuse...

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud