Jiří Fejgl
23. září 2022 • 13:13

Korejec v Pardubicích neměl ani na béčko. Překvapil smlouvou z protekce

Autor: Jiří Fejgl
Vstoupit do diskuse
1
Video se připravuje ...
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

To je paradox! Korejský fotbalista, kterého poslaly na dlažbu ligové Pardubice, našel tuze interesantní angažmá. Sang-hjuk Lee se uchytil v týmu Cartageny, která kope druhou španělskou ligu. Jen pro porovnání - ve dvou nejvyšší španělských soutěžích nepůsobí v tuto chvíli ani jeden Čech…



V lednu roku 2019 dorazil do Pardubic. Bylo mu necelých devatenáct let a měl velké - a obvyklé - představy. Plánoval, jak prorazí ve středu Evropy, odtud se odrazí dál a výš. 

„Jsem teď v Pardubicích a myslím si, že zde mohu fotbalově vyrůst. Věřím, že tým i trenér mi v tom pomohou,“ vykládal předpisově. „Mým přáním je prosadit se v Pardubicích a zahrát si vyšší soutěž,“ netajil.

Mladík začal s organizovaným fotbalem v devíti letech, doma v Tegu se propracoval do kategorie U18. Proto je celkem zajímavé, že se dostal do Česka.

Do východočeského klubu ho doporučil Kim Daewon. Dnes třicetiletý záložník strávil v klubu čtyři roky, odešel v roce 2016. Kopal druhou ligu, v sezoně 2015/16 zapsal ve třiadvaceti duelech čtyři branky. Nejvíce na sebe však upozornil v domácím poháru. Ještě v době, kdy se hrálo na dvě utkání, zazářil proti Spartě. V listopadu 2015 rozhodl první utkání osmifinále jedinou brankou. Odveta už druholigistovi nevyšla, přesto se Korejec zapsal velmi výrazně.

Jako manažer už však tolik nezazářil. Lee, jehož dohodil o čtyři roky později, byl propadákem. Kontrakt sice dostal, ale tři roky paběrkoval. V prvním týmu absolvoval dvanáct ligových utkání, neskóroval, nezabukoval ani asistenci. Na hřišti strávil dohromady 116 minut, tedy necelých deset minut na jeden duel.

Krajní záložník s ofenzivní náturou spíše naskakoval ve třetiligové rezervě, ale ani tam nezářil. Bilance tomu odpovídá: čtyři (necelé) sezony, 32 utkání, 6 gólů.

Proto se s ním letos v létě klub rozloučil, rozvázal s Korejcem smlouvu.

„Bylo to málo. Trenéři béčka nám pak už říkali, ať jim ho neposíláme. Nestačilo to ani na třetí ligu, bohužel,“ říká Jiří Krejčí, nyní už bývalý kouč ligového celku. „Za tři roky se nikam neposunul. Ale zase je fotbal u nás jiný než ve Španělsku,“ dodá.

Naráží tak na fakt, že Lee podepsal smlouvu v Cartageně. „Překvapilo mě to,“ usměje se.

Vysvětlení však bude podle všeho dost jednoduché - a nepříliš fotbalové. Ostatně Lee do zápasů druhé španělské ligy nezasahuje, zatím byl jen dvakrát na lavičce.

Klub však angažovat Korejce potřeboval, tak to je. Má totiž sponzora z bohaté asijské země, který mu garantuje na dvě sezony celkem milion eur, v přepočtu nějakých pětadvacet milionů korun. Pro vedení to jsou zajímavé peníze, proto přišel Lee.

Ale třeba expardubické křídlo překvapí.

Vstoupit do diskuse
1

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud