2. října 2022 • 10:20

Z fotbalových zápasů katastrofy: 328 obětí, bouřka i „slavné" Hillsborough

Autor: iSport.cz, paš
Vstoupit do diskuse
0
  • Video se připravuje ...

    Když se z fotbalového zápasu stane krvavý masakr... Naposledy v sobotu večer při násilnostech a následném chaosu a tlačenici po utkání v indonéské lize, kde od léta hrají i Michael Krmenčík a Ondřej Kúdela, zemřelo 125 lidí. Den 2. října 2022 ve městě Malang se tak zapíše do fotbalové historie jako jedna z největších katastrof. Podívejte se na přehled 5 událostí podle BBC, které si vyžádaly nejvíc mrtvých.

  • Peru, 328 obětí

    Dosud nejhorší fotbalová katastrofa v historii se odehrála 24. května 1964 v Peru. Na Estadio Nacional tehdy proti sobě nastoupili domácí reprentanti proti Argentině, ve hře byl postup na olympijské hry v Japonsku. Hosté vedli šest minut před koncem duelu 1:0, a když rozhodčí neuznal vyrovnávací gól, rozzuřený dav fanoušků začal bortit ploty a vtrhl na hřiště.

    Zápas byl okamžitě přerušen. Policie použila slzný plyn, což vyvolalo paniku a příznivci se hrnuli k východům. V tlačenici po sobě šlapali… K úmrtím došlo především kvůli vnitřním krvácením nebo udušením, zemřelo 328 lidí (jen jedna z nemocnic hlásila 140 mrtvých). Část davu pak před stadionem zapalovala autobusy, auta, domy nebo zničila sázkovou kancelář.

  • Ghana, 126 obětí

    V Africe drží „rekord“ v počtu mrtvých po fotbalových výtržnostech město Akra v Ghaně, kde se 9. května 2001 střetly týmy Hearts of Oak a Asante Kotoko. Už před výkopem byl zápas označen jako rizikový, jenže když domácí vstřelili v závěru utkání dva góly a vyhráli 2:1, fanoušci Kotoko házeli na hřiště plastové sedačky a lahve. Policie reagovala slzným plynem a následná tlačenice si vyžádala 126 obětí. Zdravotníci prý opustili stadion těsně před závěrečným hvizdem a některé východy byly v té době už zamčené.

    V Ghaně v roce 2001 zemřelo 126 lidéFoto Profimedia.cz

  • Indonésie, 125 obětí

    Nově se mezi fotbalové katastrofy řadí i sobotní zápas v indonéské lize. Při násilnostech a následném chaosu a tlačenici zemřelo ve městě Malang nejméně 125 lidí. Další desítky osob, včetně žen a dětí, byly zraněny. Agrese vypukla poté, co fanoušci poraženého Arema FC vtrhli na hřiště. Policie po neúspěšné snaze je z něj dostat použila slzný plyn. Podle místních médií většina lidí zemřela či byla smrtelně zraněna v tlačenici, která nastala, když se fanoušci snažili utéct před slzným plynem. Mnozí padali na zem a další po nich šlapali.

  • Anglie, 96 obětí

    V jednu z nejkrvavějších fotbalových událostí se proměnil i pohárový zápas mezi Liverpoolem a Nottinghamem Forest. Na stadionu Hillsborough zemřelo 15. dubna 1989 šestadevadesát lidí. Příčina? Policie pustila na přeplněnou tribunu příznivců „Reds“ další asi dva tisíce fanoušků. V sektoru vypukla obrovská tlačenice, při níž bylo kromě obětí víc než 700 zraněných.

    Tragédie na stadionu Hillsborough si vyžádala 96 obětíFoto ČTK / AP / Uncredited

  • Nepál, 93 obětí

    Tragédii v Nepálu 12. března 1988 vyvolala bouřka s krupobitím. Fanoušci fotbalového zápasu se okamžitě snažili ze stadionu utéct, jenže tlačenice si vyžádala 93 mrtvých a další stovky zraněných.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a Gruzii.

Fotbal dnes * Evropská liga

Články odjinud


Články odjinud