2. února 2023 • 12:00

Pelta u soudu odmítl vinu. Žvanil jsem, ale nic jsem neovlivnil, prohlásil

Vstoupit do diskuse
8
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

Od pondělí se čekalo, kdy k obnovenému soudnímu jednání dorazí jeho nejsledovanější postava. Miroslav Pelta dosud chyběl kvůli nemoci. „Přicházím s pokorou,“ uvedl, když se ve čtvrtek objevil. Při výpovědi se občas zase po svém rozjel, ale vyznění jeho slov zůstává v čase totožné: „Nic jsem neovlivnil.“ Čtvrteční líčení jsme sledovali ONLINE, podívejte se, co všechno zaznělo. V pátek přijdou na řadu výslechy svědků.



Šest roků nepodmíněně. S takovou náloží odcházel v listopadu 2021 od soudu bývalý předseda fotbalové asociace a vlivný sportovní funkcionář Miroslav Pelta. Soudkyně ho nepravomocně poslala za mříže za jeho nezákonnou činnost ve věci investičních dotací v období 2016 a 2017.

„Snáším to špatně. Kdybych říkal, že dobře, byla by to arogance. V tu chvíli mě přešel humor. Šest let pro mě znamená – nechci říct konec života – ale absolutní zásah. Byla to nejhorší chvíle v mém životě,“ komentoval onen okamžik v pozdějším rozhovoru pro deník Sport a iSport.cz.

Vrchní soud později celý verdikt zrušil a kauzu vrátil k novému projednání. I tak se nejvíc čekalo, jak svou roli při přidělování peněz právě na sportovní investice bude vysvětlovat nyní.

Trochu dotačního slovníčku: investiční dotace jsou takové, které stát poskytuje na konkrétní projekty. Tuhle deset milionů třeba na opravu střechy stadionu, támhle patnáct na nové kurty nebo renovaci kabin. Pelta podle soudkyně překročil zákon v tom, že v této věci ovlivňoval ministerskou náměstkyni Simonu Kratochvílovou, zrušeným verdiktem odsouzenou za totéž na šest a půl roku. Jak? Že jí „napovídal“, komu má dotace přidělit, čímž sledoval a posiloval svůj funkcionářský vliv.

Odhalily to odposlechy, převážně z bytu na Senovážném náměstí. Tam se oba scházeli, protože jejich vztah významně překročil pracovní rámec. Tady je jedna ukázka z jejich vzájemné debaty:

„Není tam někde nějaká dvacka, nějaký ty Pardubice? Že vyhodíš nebo něco?“

„Když vyhodím Pardubice, budu tam muset dát ten Jeseník.“

„Nemůžeš jim dát jenom deset?“

„Je to Nejedlý a on musí být.“

Tohle je mafiánka, tohle Lojza

Právě tento typ komunikace Pelta včera u soudu vysvětloval. „Vidím to jednoduše. Z důkazů jednoznačně vyplývá, že jsem s žádným žadatelem nedomlouval žádné protislužby. Jediný pseudodůkaz je z prostorového odposlechu z bytu na Senovážném náměstí. Některé žádosti byly velmi sledované, já paní Kratochvílové přispíval postřehy, poukazoval jsem na vliv jednotlivých žadatelů,“ řekl.

Činil tak prý proto, že náměstkyně se ocitla ve sportovním prostředí bez hlubších znalostí. „Paní Kratochvílová neměla znalost prostředí jako já. Jinou roli jsem neměl. Říkal jsem jí: ‚Tohle je mafiánka, tohle je Lojza…‘ Jo, takhle mluvím,“ vyprávěl svým typickým způsobem.

Rovnou se omluvil spoluobžalovanému Zdeňku Břízovi, sedícímu metr od něj, jak o něm v odposleších hovořil… „Ale já ho mám rád, já prostě takhle vyprávím.“

Pelta prohlásil, že měl denně stovky telefonátů od lidí, které zajímalo, jak to vypadá s jejich žádostí. „Je to na dobrý cestě, říkal jsem ji. Slibem nezarmoutíš,“ dodal směrem k soudkyni. Uvedl i konkrétní příklad, kdy za ním osobně dorazili funkcionáři až z Frýdku-Místku. „Dovezli slivovici a ptali se, jak to s jejich dotací vypadá. No, je to fuška, kluci,“ vyprávěl a pro soudkyni historku i trochu zahrál, když si od té fušky otřel čelo. „Jo, žvanil jsem. To mně už asi zůstane. Ale nemělo to žádný následek,“ vysvětlil.

Ve zmíněném rozhovoru pro deník Sport a iSport.cz svůj pohled popsal následovně: „Nic se nevyplatilo, žádná škoda nevznikla. A hlavně jsem nic neovlivnil a ani jsem se o to nepokusil.“

Babiš zrušil medvěda

Pelta se u soudu pustil i do historického exkurzu. Připomněl, že tehdejší ministr financí Andrej Babiš udělal zásadní změnu v dotačních pravidlech. „Zrušil porcování medvěda.“ To znamená, že o investice pro sportoviště ze svého regionu se už neprali poslanci, protože tato pravomoc přešla přímo na obce a městské části. „V tu chvíli se ohromně rozšířil počet bonitních zájemců,“ pověděl s tím, že obce a města měly výhodu, protože disponují profesionálním aparátem na zpracování dotačních žádostí.

To byly investiční dotace – ty, za něž Pelta i Kratochvílová dostali své tresty. Pelta ovšem vypovídal i ve věci dotací neinvestičních. To jsou takové, které proudí do jednotlivých svazů či střešních organizací (např. ČUS, ČOV) na jejich provoz. V téhle větvi případu byl napoprvé osvobozen.

Znovu zopakoval, že cítil silný mandát, který dostal přímo od tehdejší ministryně Kateřiny Valachové. „Byl jsem garantem Programu V pro neinvestiční dotace, věděl jsem o tom tedy všechno,“ vysvětlil, že nemohl nevědět, jaká částka má připadnout fotbalu.

Proto, když dorazila suma o devatenáct milionů nižší, volal naštvaně náměstkyni Kratochvílové a následně řediteli odboru sportu Břízovi, což mu obžaloba dává k tíži. „Myslel jsem, že mě raní mrtvice. Proto jsem byl agresivní.“

Soudkyně Lenka Cihlářová se v této souvislosti zeptala, zda se ozval také ministryni Kateřině Valachové. „Samozřejmě. Myslím, že jsem za ní byl na ministerstvu. To byl takový zásah do našich práv. Určitě jsem s ní komunikoval. Řekl jsem jí, že slíbila něco, co nesplnila. Že to z mého pohledu nezvládla na tom baráku zařídit. Že v Programu V nedodržela své politické rozhodnutí.“

Soudkyni zajímalo, jak Valachová reagovala? „Byla kyselá, že to nezvládli administrativně. Asi to pak řešila interně,“ odpověděl Pelta.

Osmapadesátiletý majitel fotbalového Jablonce nyní bude čekat, zda napodruhé soudkyni přesvědčil o své nevině.

ONLINE PŘENOS - Soud s Miroslavem Peltou a spol.
31. 1. 2023
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Miroslav Jansta Miroslav Jansta Miroslav Pelta Miroslav Pelta Ondřej Škvor, redaktor Sportu Ondřej Škvor, redaktor Sportu Simona Kratochvílová Simona Kratochvílová
Obnovit
Zprávy ze dne 31. 1. 2023
17:40
31. 1. 2023
Miroslav Jansta

Co zaznělo u soudu v úterý? Za celou kauzou může být i dlouhodobý boj o majetek České unie sportu (ČUS). Na to ve své výpovědi během druhého kola jednání v kauze možného dotačního podvodu u Městského soudu poukázal její šéf Miroslav Jansta, jeden z obžalovaných.

Jansta u soudu pověděl:

  • „Kejval chtěl, aby se ČOV stal hlavní silou českého sportu. Chtěl jeho vedoucí úlohu.“
  • „Kejval říkal, že ČSTV nemá morální právo dál existovat. Přitom on a Milan Jirásek z ČOV byli zodpovědní za pád Sazky!“
  • „Všechen útok se ale zaměřil na ČSTV, protože měl majetek.“
  • „Rozprodat majetek a nechat zaniknout ČSTV, to byl hlavní cíl. My jsme to ustáli díky fotbalu a panu Peltovi. Udělali jsme na Strahově trojsměnu se stadiony a obdrželi finanční náhradu.“
  • „Měla to být krádež za bílého dne.“

SOUHRN Z ÚTERNÍHO JEDNÁNÍ V SOUDNÍ SÍNI ČTĚTE ZDE>>>

Miroslav Jansta mluví se Zdeňkem Břízou Miroslav Jansta u soudu Miroslav Jansta u soudu

Vstoupit do diskuse
8

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud