Stanislav Hrabě
8. ledna 2009 • 15:50

Když je fotbalistům soupeřem mráz

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
Dresy repre? Neurazí, ale žádná sláva. Konečně zajímavé nápady, ale sráží je…
VŠECHNA VIDEA ZDE

Českou kotlinu zachvátily lednové mrazy, k nimž patří přízvisko třeskuté. Cestářům z toho vznikají žaludeční potíže, energetici si mnou ruce nad tučnými zisky. Zimní sporty se dostávají do svého živlu, letní spí.



Zdánlivě i fotbal, jenž si vybírá poločasovou přestávku. Rozeběhla se ovšem příprava na jaro a nejen ve vytopené hale. Turnaj Tipsport liga zve mužstva ven na umělou trávu.

Žůrek: Větší zimu jsem nezažil
Dvanáctou zimní přípravu mezi dospělými absolvuje v těchto dnech zlínský útočník LIBOR ŽŮREK. „Větší zimu jsem nikdy předtím nezažil,“ lamentuje nad současnými arktickými podmínkami ve střední Evropě.

Jak se vám v takové zimě hraje?
„Mně ani zima tolik nevadí, klidně ať je třeba osm pod nulou. Spíš mi vadí terény, ani tato brněnská umělá tráva není ideální. Klouže to, člověk nemá tu jistotu jako v teple, prostě není to ono. Ale to bude asi tím mrazem. Hrál jsem tady v Brně před dvěma lety, na tom stejném umělém povrchu a bylo to super.“

Co musí fotbalista v takové zimě dělat před a během tréninku jinak než třeba na jaře či v létě?
„Hodně důležité je prohřátí svalů. Já používám hřejivou emulzi, nejen na svaly a třísla, ale hlavně na chodidla, která vlastně mohou prochladnout jako první. Dnes už je samozřejmostí termoprádlo, které ohromně pomáhá udržet tělesnou teplotu.“

Jak snášíte samotné trénování v takových mrazech?
„Mám svůj recept. Když vylezu ven z šatny, dám si dva tři rychlé sprinty, abych se celkově rozproudil. Teď nám správce udělal kolem stadionu takové kolečko, stáhl odtamtud sníh. Protrpíme tam stereotypní běhání a pak trénujeme na Vršavě, kde je také umělá tráva. A to už ujde.“


Podle předpovědi počasí se má sice o víkendu, kdy jsou na programu zápasy ve třech skupinách, poněkud oteplit, ale rtuťový sloupec se může držet až na osmi stupních pod bodem mrazu.

Podmínky pro fotbal vysloveně nepříznivé až nebezpečné. Ne ovšem všude. „Jedu do Bratislavy, kde se očekává téměř jarní pohoda,“ hlásí Petr Pálka, jednatel České fotbalové agentury, která turnaj pořádá. V Česku se však musí nejen diváci připravit na zmrazky na rtech.

V severní výspě v Děčíně se chystá velký svátek - derby Most-Teplice. „Už jen motivace na tento souboj hráče zahřeje,“ věří svým svěřencům Robert Žák, trenér FK Most. Jeho tým se nyní potácí ve druhé nejvyšší soutěži a chtěl by se na soka, který působí o patro výš, vytáhnout.

Očekávané mrazy mu nijak nevadí. „Pořádně se rozcvičit a namazat svaly hřejivou emulzí,“ nabízí jednoduchý recept, jak nenechat proniknout nevítaného přírodního hosta až na kůži. Co se týče povrchu, je přímo nadšen.

„Kdo jako já pamatuje zmrzlou škváru na Tatrovce Smíchov, která byla ostrá a rozedřela tělo při pádu až do krve, si musí umělé trávníky pochvalovat,“ nevidí na zemi úskalí.

Po ní se budou ovšem válet brankáři, vlastně při nevlídném počasí nejohroženější členové sestavy. Hráč v poli se může proběhnout, zahřát se potyčkou s protivníkem, brankář drahnou dobu prostojí.

„Nejdříve si musí srovnat v hlavě, že mu bude zima,“ jde na přípravu zevrubně Luboš Přibyl, trenér brankářů mistrovské Slavie. Ji čeká o prvním víkendu náročný program - tři utkání.

„Dobře se obléct, promazat citlivá místa, při zápase se hýbat,“ vypočítá další nutnosti. Nejchoulostivější jsou u brankáře ruce, přesněji prsty. „Dnes existují i zimní rukavice, ale kluci si je neberou, protože pak nemají takový cit,“ prozrazuje na své svěřence Přibyl.

Z dlouholeté osobní zkušenosti ví, jak v mrazivém počasí jeho následovníci trpí. „Naštěstí je suchý mráz. Když brankář provlhne a fouká navíc vítr, to jsou pak skutečná muka,“ nachází pozitiva.

Příprava vhodného oblečení je úkolem pro kustoda. „Už jsem u firmy Umbro, s níž máme smlouvu, objednal zimní doplňky,“ hlásí splněný úkol Jiří Strnad, jenž má na starosti slávistickou výbavu.

„Důležité je, aby se kluci hned, jak přijdou z placu, převlékli do suchého,“ vystihuje nutnost prvního zásahu. Pitný režim v jeho popisu práce není. „Ten mají na starosti zase maséři,“ prozrazuje rozdělené úlohy.

Vstoupit do diskuse
0

EURO 2024 v Německu

Program EURO 2024 Los EURO 2024 Vstupenky na ME ve fotbale Kvalifikace na EURO 2024

Mistrovství Evropy ve fotbale 2024 se koná od 14. června do 14. července v Německu. Turnaje se zúčastní 24 týmů. Česká fotbalová reprezentace se představí ve skupině F proti Portugalsku, Turecku a vítězi baráže C.

Fotbal dnes * Evropská liga * Slavia - AC Milán v TV * Liverpool - Sparta v TV

Články odjinud


Články odjinud