15. prosince 2022 • 20:27

Recenze hry Marvel Midnight Suns. Veďte hrdiny proti démonické matce s humorem na rtech

Autor: Vojtěch Matušinský
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Superhrdinové nepotřebují jen akci, ale také vedení. I šílená destrukce a tvrdé rány musí být správně naplánovány. Od tvůrců XCOM, v Midnight Suns je to provedeno na jedničku.



Místo mimozemšťanů invaze démonů, místo mariňáků superhrdinové. Od tvůrců série XCOM studia Firaxis Games přichází jedna z nejlepších superhrdinských her posledních let. Obavy stranou, tato taktická hra je provedena skvěle, jen trpí častými technickými problémy a je tak ukecaná, že fanoušky zběsilé akce a ne-fanoušky Marvelu spíš zklame.

Velmi křehké vztahy

Po zapnutí hry se Hydra oddává zvláštnímu rituálu. Navzdory německému akcentu se nacistům podaří vyvolat démonku, která vzápětí povraždí všechny vojáky v místnosti… nebyl to nejlepší den v práci, hádám. Jedná se o Lilith, která vystupuje jako klasický záporák s úmyslem zničit svět a zastavit jí může jen její dítě Hunter, které probudili z hrobky staří známí Avengers za pomoci Midnight Suns.

Marvel's Midnight SunsFoto CGC

Ačkoli uvidíte známé tváře, návaznost na filmy tu nečekejte. Hra vychází čistě z komiksů a vývojáři se snažili z velké části vydat do ve hrách a filmech neprobádaných vod. Mnoho záporáků a hrdinů nepoznáte a ti známí vypadají jinak. Tony Stark má místo vousu pedoknírek, Steve Rogers připomíná Arnolda Schwarzeneggera s ještě více stereoidy, nicméně energie a poznámek mají dostatečně.

Marvel's Midnight SunsFoto CGC

Hra má zajímavou strukturu. Hrajete za probuzenou nebo probuzeného (postavu si můžete upravit) Huntera a při plnění misí máte denní režim. Žijete v utajeném sídle, které postupně vylepšujete a interagujete tu s ostatními hrdiny. Ráno můžete začít výzkum, něco vyrobit, poslat někoho na úkol atd., pak jdete na misi spojenou s bojem vy. Večer pak můžete s někým pokecat, jít na sraz „EMO kids“, kde zkoumají vaše vzpomínky či jít něco vyrobit do „Shopu“ atd. Tím mimo jiné zlepšujete nebo zhoršujete vztahy s ostatnímu hrdiny, což otvírá nové možnosti a ovlivňuje vaše putování ke světlé nebo temné straně síly.

S detaily si vývojáři pohráli ukázkově. Je tu tréninkové pole, je tu dílna, je tu váš pokoj. To vše můžete upravovat společně s vaším oblečením, zbrojí a s oblečením a zbrojí vašich spolubojovníků. Ve volném čase se můžete procházet po zahradách sídla, hledat různé předměty, odemykat truhly. Je toho dost a strávíte tím značně víc času než bojem. Ale vyplatí se to, zejména v případě získávání a vylepšování karet schopností, o kterých si řekneme za chvíli.

Marvel's Midnight SunsFoto CGC

Velký důraz na příběh a „denní rutinu“ je zajímavý, ale přiznám se, že mě občas frustrovalo, když jsem si chtěl prostě zabojovat, přičemž boj trval 5 minut a následovalo 20 minut ostatního. Obzvlášť začátek je dlouhý a náročný na překonání. Texty jsou naštěstí skvěle napsané a překvapivě vtipné. Nejvíc mě rozesmály popisy karet superhrdinů jako „Roboman – Údajně slavný“, „The Midnight Suns – Poslední obrana proti Lilith (Aspoň to sami tvrdí)“. Já bych tam měl nejspíš „Vojta – nejlepší redaktor (Podle vlastního názoru)“.

Nechť promluví pěsti

Důraz na příběh kvalitě boje neubral. Jedná se o netradiční karetní hru, kdy ve hře máte na bitevním poli až tři hrdiny s odlišnými kartami, které taháte náhodně. Za kolo můžete zahrát tři karty (pokud nemáte speciální), některé jsou heroické a vyžadují Heroism (body získávané některými kartami či předměty), můžete se většinou jen jednou pohnout na nějaké místo a díky Heroism také používat předměty okolí. Když se vám karta nelíbí, můžete ji až třikrát vyhodit a vzít náhodně jinou.

Marvel's Midnight SunsFoto CGC

Funguje to lépe, než byste čekali, a to zejména díky hravosti hry. Není to jen přebíjecí souboj. Díky schopnostem můžete vojáky házet na předměty nebo na sebe, jinými kartami se posilujete, některé umožní rychlý útok, který vám neubere maximální množství použitých karet za kolo. Možností je hodně a každý hrdina je trochu jiný. Spider-Man díky pavučinám někoho oslepí, Tony Stark zase vyhozením karty danou kartu vylepší a Ghost Rider používá silné útoky často za cenu bodů vlastního života.

Nepřátelé potěší ještě víc. Je jich mnoho, od průměrného Boba, kterého zabijete často na jednu ránu, po elitní jednotky se štítem, co ostatní posilní a samozřejmě superpadouchy. Ti jsou obecně chytřejší, mají víc života (a často je musíte zabít víckrát) a rozdíly jsou mezi nimi o něco větší. Venom svým slizem lepí, Sabretooth vedle strašného smradu využívá samoléčicí schopnosti.

Marvel's Midnight SunsFoto CGC

Úkolů je hodně, od ochrany předmětu po únosu agenta a otestují vás v rozmanitých výzvách. Vedlejší úkoly, které se často sami generují, se sice opakují, příběhové mise však bývají dynamičtější. Ve vedlejších misích často náhodně potkáte superpadoucha, který přijde jako jedna z posil a z odpočinkové mise udělá adrenalinovou záležitost.

I Marvel má svůj kryptonit

Ačkoli hra má spíše průměrnou grafiku, svým stylem je v kombinaci s příjemnou hudbou perfektně vystižena ta „atmosféra Marvelu.“ Užíval jsem si vůbec být součástí herního světa, dokud nepřišly problémy technického rázu. Pády hry jsem nezažil, ale obtíže jako propady fps nebyly neobvyklé a obecně je cítit, že optimalizace nedosahuje vysokých kvalit Stark Industries a spíš se o ní postaral ten mamlas z Hammer Industries.

Marvel's Midnight SunsFoto CGC

Hodně mě potrápilo UI. Ze hry mnohdy zmizely symboly či se mi některé věci odmítaly označit. Modré zvýraznění kolonek často blblo a „zpixelatilo“, portrét Hunter zmizel. Možná spíše menší bugy stačily na to, abych hru musel restartovat.

Ve výsledku všeobecně příjemná hra, která se mi ani po téměř 20 hodinách hraní stále nepřipadá stereotypní, bohužel není perfektně navržená. Nejednou jsem chtěl prostě bojovat a obecně mě mrzí, že ačkoli k tomu hra částečně tíhne, nejde si dát rychlou bitvu. Ostatně herním módem je jen kampaň a přijde mi, že multiplayer nebo alespoň singleplayerový režim nějakých bitev tu trochu chybí.

Pro fanoušky Marvelu se přesto jedná o skvělou hru, která ve výsledku nabízí ještě mnohem víc, než se do této recenze vešlo. U hry zabijete velké množství kvalitně stráveného času a budete mít pocit, že jste fakt něco prožili. Tady skutečně je ten vysněný superhrdinský život a ve výsledku, ačkoli si na to budete muset zvyknout, je hrozně super, že tu nejsou jen epické bitvy, ale i běžné prožívání volného času, které je důležitou součástí života superhrdiny.

Vstoupit do diskuse
0
Články odjinud


Články odjinud