5. září 2014 • 17:04

Vrátí se Kladno s Chomutovem? První liga startuje už v pondělí!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Ještě před extraligou odstartuje v pondělí úvodním kolem druhá nejvyšší tuzemská hokejová soutěž. Mezi čtrnáctkou účastníků první ligy by hlavními aspiranty na postup do baráže měli být hokejisté Chomutova a Kladna, kteří po neúspěchu v baráži opustili na jaře extraligu. Roli favoritů oba kluby přijímají, ale mají se na pozoru před pronásledovateli.



"Všichni vědí, že po sestupu bylo nějaký čas v Chomutově takové ticho, ale teď do toho vedení hodně šláplo a kádr jsme poměrně výrazně posílili," řekl ČTK kouč Břetislav Kopřiva. "Roli favorita přijímáme, ale první ligu dobře znám, už jsem ji absolvoval mockrát a počítám, že bude hodně vyrovnaná. Před tou soutěží a soupeři máme velký respekt, má svá specifika a nikdo v ní nemá dopředu nic jistého," zdůraznil.

Třiašedesátiletý trenér, který byl před třemi lety u zisku extraligového titulu Třince, varuje, že nerozhoduje základní část. "A na play off je třeba být dobře připravený. Tam už vám tuplem nedá nikdo nic zadarmo," uvedl Kopřiva.

Kdo by tedy podle jeho názoru měl být vedle Pirátů hlavním kandidátem na dvě postupová místa do baráže? "Budějovice sestavily dobrý kádr, s Kladnem jsme v přípravě sice dvakrát vyhráli, ale hrálo velmi dobře a také bude chtít určitě zpátky nahoru. Jihlava je tradičním týmem, do popředí jistě promluví Třebíč. Ústí má své problémy, ale dobrý tým. Nerad bych na někoho zapomněl, ale to by asi měl být ten hlavní okruh favoritů, i když tam může vyskočit ještě někdo další, což se často stává," vyjmenoval Kopřiva.

S týmem, který doznal velkých změn a jejž má nyní k dispozici, je spokojený. V přípravě výhry výrazně převýšily porážky. "Kádr se postupně dopracovává, ale musí si to všechno sednout a bude rozhodovat týmová práce, aby mužstvo táhlo za jeden provaz. Ještě nás teď čeká turnaj v Německu, ale to jsou všechno zatím jen přípravné zápasy. Skutečně nás prověří až boj o body," prohlásil Kopřiva.

Osobně má do sezony i další ambice a plány. "Chceme vytvořit nějakou pevnou základní kostru týmu, který se hodně změnil. A chceme stavět i hodně na mladých klukách, kteří hrají za dvacítky, ale ani oni to nebudou mít zadarmo," ujistil Kopřiva.

O něco skromnější je role favorita u kladenských Rytířů. Je otázkou, jak na mužstvo zapůsobí odchod letitého lídra Pavla Patery i dalších zkušených opor a omlazení kádru. Kladenští navíc kvůli rekonstrukci stadionu musejí hrát téměř celou první polovinu základní části venku. První duel na svém ledě mají Rytíři v plánu až ve 24. kole v půli listopadu proti Šumperku.

Na roli jednoho z nejžhavějších aspirantů baráže o účast mezi elitou to však nic nemění. "Pořád si to připomínáme a mužstvu to neustále zdůrazňujeme. Kdybychom si tuto úlohu nepřipustili, tak bychom nebyli lidé na správném místě," řekl spolupracovníkovi ČTK kouč Jiří Čelanský.

Při výčtu spolufavoritů se shoduje s Kopřivou. "Chomutov má velké ambice a kvalitu kádru na to, aby se vrátil zpět. Stejně dobrý dojem na mě udělala Jihlava, se kterou jsme se utkali rovněž dvakrát a obě střetnutí - stejně jako s Chomutovem - jsme prohráli. Dále je třeba počítat s dalším horkým aspirantem na postup Třebíčí, která hrála dvakrát za sebou semifinále play off. V úvahu připadají i další Moravané, třeba Havířov. Doufám, že do tohoto okruhu budeme patřit i my," uvedl Čelanský.

Dlouhodobě se v popředí první ligy pohybovalo po sestupu z extraligy (2008) Ústí nad Labem, velké finanční problémy ale způsobily pád až na 10. příčku v minulé sezoně. Severočechy sužovala nejistota a katastrofické scénáře o možném zániku klubu, situace se však zlepšila. "Naši hráči už mají v hlavách jen hokej a dluhy se nikdo nezaobírá," řekl trenér Milan Skrbek.

Podle jednatele společnosti Hokej Ústí nad Labem Jiřího Zdvořáčka je vedení klubu připraveno všechny dluhy splatit. Podle Zdvořáčka dlužil ústecký klub 55 hráčům a dalším subjektům 6,1 milionu korun. V současnosti je oddluženo 34 hráčů a s dalšími byla uzavřena smlouva o odkupu dluhu.

Hlavním ústeckým cílem je tentokrát vedle celkové stabilizace klubu záchrana v první lize. "Postup do play off by byl třešničkou na dortu," uvedl na předsezonní tiskové konferenci sportovní ředitel klubu Jan Čaloun.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud