19. února 2015 • 14:29

Komentátor z Jihlavy: Pochvala od Záruby mně vyrazila dech

Autor: iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Takový ohlas dlouho nepamatují ani ti nejlepší komentátoři v Česku. 56letý Josef Morávek, původním povoláním kameraman, komentoval středeční čtvrtfinále hokejové první ligy mezi Jihlavou a Kladnem na internetové televizi tak lidově, že zaujal i šéfkomentátora České televize Roberta Zárubu. „Spokojený jsem, to víte. Jsem obyčejný starší člověk,“ řekl Morávek v rozhovoru pro iSport.cz.



Internetová televize HZS TV 1 přenáší všechny domácí zápasy Dukly Jihlava od roku 2007. Pokaždé byl Morávek kameramanem, až ve středu musel zaskočit za kolegu a usednout do komentátorského křesla. „Chápejte, já komentovat neumím, tak jsem to pojal lidově, mluvil jsem svým jazykem,“ přiznal Morávek.

Ohlasy ale v drtivé většině sklidil pozitivní. „Mám dobré i špatné, ze všech stran. Převažují ale ty pozitivní,“ přiznal. Morávek zaujal i Roberta Zárubu, který na Twitter napsal: „Komentátor ‚Černej Pěšek‘ - doporučuju, trhá se to, trochu neučesaný styl, ale co prolezlo, to skvostná hláška.“

Tyto věty jihlavského kameramana zaskočily. A pozitivně! „To mně úplně vyrazilo dech. Já takový amatér, který jednou vystoupí na internetu, dostane takové hodnocení…“ 

Čtvrtfinálový duel, který nakonec ovládla domácí Dukla 4:3 po nájezdech, ho v nové roli strhnul. „Dokonce jsem prý i v zápalu řekl i sprosté slovo, o něm nevím. Bylo vidět, že hokeji moc nehovím. Naše hráče poznám třeba jen podle toho, jak bruslí, ale kladenské hráče jsem neznal. A názor na hru jsem měl jako divák, ne jako odborník,“ dodal Morávek.

Se svým výkonem byl nakonec spokojený a komentování ho hodně bavilo. „Na druhou stranu jsem si říkal, abych to nepřehnal, protože když se člověk rozčiluje a strhne ho hra, tak se musí kontrolovat,“ uznal.

Bylo to poprvé, kdy internetová televize HZS TV 1 zápas vysílala na kanálu YouTube a hned strhla takovou pozornost. „Byli jsme v šoku, když jsme viděli, jak sledovat roste,“ přiblížil Morávek.

Ve čtvrtek večer čtvrtfinále pokračuje a Morávek se hodlá chopit opět kamery. Stejně jako to dělal předchozích osm let. „Nebojte, už nic komentovat nebudu,“ smál se. „Kolega už asi přijde, ale když bude potřebovat, klidně mu pomůžu.“

Zájem diváků a naléhání kolegů by ho ale přesvědčilo. „Kdyby mě kolegové přemlouvali, asi bych se nechal,“ přiznal na závěr Morávek.

Vybrané Morávkovy hlášky

43:47 (čas na YouTube) Bylo tam pěkný prase, no ale… Co se děje?

44:50 Takhle se nedá hrát přesilovka přece. Kluci jeďte, trošku přidat.

45:32 Tam toho kluci moc neuděláte u toho hrazení, vole…

47:17 Zlomil hokejku. Z čeho mu tyhle hokejky dělaj? To není normální.

48:17 Ty přesilovky nám zatím moc nejdou, chodívaly nám líp, ale co naděláme. 1:0 vedeme přátelé, je to dobrý.

2:24:18 Někdo je bez ruky, tady se nám válí nějaká ruka. Je to dobrý, to byla jenom rukavice.

3:07:18 Jste taky tak sedření jako já?

3:08:36 Teď rozhodčí píská něco, nevím co. Rozpažil ruce nad hlavou. Áááááá skončilo nám prodloužení, takže přátelé v prodloužení se nic nestalo a teď po krátkém uhlazením ledu budou nájezdy.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud