Zdeněk Janda
18. prosince 2015 • 10:30

Chtějí nás odstranit? Situace je kritická, říká Jágr o Kladnu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Vancouver - Nashville 1:4. Hronkův tým tentokrát otočit nedokázal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Mnohem bojovnější výkony než v minulé sezoně. Nová moderní kostka. Kladenským Rytířům se i přesto, že od města nemají kvůli vzájemným sporům žádnou finanční podporu, hokejově daří. Jenže Jaromír Jágr starší upozorňuje, že nastalá situace je nadále neudržitelná. A nazval ji kritickou.



Nad ledem čtyři obří širokoúhlé displeje o šířce čtyř metrů. A k tomu další led-obrazovky kolem stadionu o délce téměř padesáti metrů. Dohromady ojedinělý zobrazovací i zvukový systém, který přinese kladenským fanouškům mnohem větší hokejový zážitek.

ČEZ stadion se právě proměňuje a 28. prosince, kdy tým čeká zápas s Šumperkem, odstartuje nová éra. S moderní kostkou, nahrazující stávající zastaralou, která byla v moderních podmínkách spíše k smíchu…

Samozřejmostí je i nové ozvučení. Kostka, o jejíž koupi se podle informací Sportu výrazně zasloužil majitel Jaromír Jágr a pro inspiraci si vybral „jumbotron“ v hale Miami Heat v NBA, bude ale sloužit i při mládežnických zápasech.

„Očekáváme od toho výrazný posun v možnostech komunikace s diváky. Atmosféra se dostane úplně někam jinam,“ říká tiskový mluvčí klubu Vít Heral. Přesnou částku klub neprozradí, jedná se ale prý o několik milionů korun. Rytířům se podařilo zvýšit divácký komfort i přesto, že kvůli zmrazeným vztahům s městem nemá od radnice od dubna ani korunu.

Ani na multimediální zařízení nemuselo město, jako vlastník stadionu, nic přispět. „Jaromír se už předtím podílel na nákupu mantinelů, osvětlení, vzduchotechniky, ale i rolby,“ tvrdí Heral.

Vztahy s městem jsou, diplomaticky řečeno, výrazně ochlazené. Jeho představitelé se staví ke klubu zády. I tak se sportovně týmu daří, v rámci WSM ligy se vyhouplo až do čela. Jenže Jaromír Jágr starší, jenž zastupuje svého syna, který klub majoritně vlastní (70 procent), upozorňuje, že situace s městem začíná být kritická.

Budou mít kde hrát?

Radnice stopnula nejen prostředky na provoz stadionu, podle klubových stránek se jedná o 15 milionů korun, ale i dotace pro mládež, PZ Kladno i pro A tým. „Navíc jsme byli upozorněni na možnou výpověď ze zimního stadionu, takže nám vlastně hrozí tím, že nebudeme mít kde hrát,“ upozorňuje Jágr starší.

Klub si od začátku roku musí sám platit náklady za energie. Podle vyjádření klubu to mělo hradit město prostřednictvím spravující společnosti SAMK, ale nestalo se tak. Celkem se jedná o částku mezi šesti až sedmi miliony korun.

„Za tyto peníze jsme mohli pořídit nejméně šest kvalitních hráčů. Místo toho je vezmu a musím zaplatit elektřinu a plyn. A pak ještě slýchám z radnice, že nechceme hrát extraligu, nebo že syn pro klub dělá málo. Kdyby nezajistil sponzory, tak jsme dávno skončili,“ zlobí se Jágr.

Kladno chce hloubkovou kontrolu hospodaření hokejového klubuFoto Michal Beránek (Sport)

„Podle skutečnosti roku 2015 by hokejový klub měl uhradit patnáct milionů na provoz zimního stadionu, platí deset milionů na mládež, financuje A-tým a ještě se zapojil do nákupu nových AV zařízení na stadionu. Rád bych se od pana primátora dozvěděl, o co mu vlastně doopravdy jde. Odstranit Jaromíra Jágra z vedení kladenského hokeje?“ ptá se otec nejslavnějšího českého sportovce.

Primátor Milan Volf pozastavil dotace kvůli údajnému porušování dotačních podmínek a dalším nesrovnalostem.

„Chceme, aby byla provedená hloubková kontrola,“ zopakoval několikrát. „Není to jednoduchá situace, ale pevně věřím, že se najde řešení,“ tvrdí Milan Nový, někdejší legendární útočník a jedna z nejvýraznějších postav kladenské historie. Jinak výkony mužstva chválí.

„Tým má charakter. Kluci chtějí, to je hlavní. Je to jiné než v minulé sezoně. A jsme zaslouženě první. Podle mě je i dobře, že je tam většina Kladeňáků,“ říká Nový. Stejně jako ostatní si bude moct užít další domácí hokej (28. prosince) i s kostkou. Jenže klíčové pro Rytíře je, jak se vyvinou vztahy s městem.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud