Adam Sušovský
9. srpna 2016 • 09:58

Slavia na hraně krachu. Šéf varuje, že pošle klub do insolvence

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

V dubnu Slavia návrat do extraligy v baráži nevybojovala, ještě před měsícem se jednalo o tom, že by licenci na nejvyšší soutěž mohla odkoupit. Nestalo se. Pravděpodobně i proto, že klub tíží vážné ekonomické problémy. Jeho šéf Vladimír Pitter na 7. září svolal mimořádnou valnou hromadu. Na ní mají akcionáři rozhodnout o tom, zda do společnosti ze svého napumpují desítky milionů a Slavii zachrání, nebo pražský klub pošlou do insolvence.



Navenek se zdá být vše v pořádku. Slavia měsíc před začátkem první ligy hraje přípravné zápasy, hokejisté dostávají včas své výplaty. Koncem tohoto týdne dokonce klub plánuje spustit prodej permanentních vstupenek na novou sezonu.

Ta má Slavii začít 7. září. V úvodním kole první ligy hostí šlágr s Českými Budějovicemi. Zda se zápas skutečně odehraje, ale v tuto chvíli úplně tak jasné není. Uvnitř klubu už panuje jistá nervozita. Slavii totiž docházejí peníze.

Situace je kritická natolik, že šéf klubu Vladimír Pitter na den úvodního zápasu sezony svolal mimořádnou valnou hromadu. Pokud se na ní akcionáři nerozhodnou do Slavie napumpovat ze svého další desítky milionů korun, skončí prý společnost v insolvenci.

Deníku Sport tuto informaci Pitter nepotvrdil. Prostřednictvím textové zprávy pouze vzkázal, že se o mimořádné jednání nejedná. „Jelikož jsem jediný člen představenstva a valná hromada se má scházet minimálně jednou ročně, a to se většinou děje po roční závěrce, tak je třeba uskutečnit jednu před novou sezonou. To je vše,“ napsal Pitter. O tom, jak je situace v Edenu vážná, ale sám píše v dopise, který z kraje srpna jako jediný člen představenstva rozeslal akcionářům a kde oznamuje svolání mimořádné valné hromady. Deník Sport má dokument k dispozici (viz níže).

Slavia zakončila minulou sezonu, ve které v baráži marně usilovala o návrat do extraligy, ve ztrátě 19 milionů.
Slavia zakončila minulou sezonu, ve které v baráži marně usilovala o návrat do extraligy, ve ztrátě 19 milionů.

„Je třeba zdůraznit, že pokud nedojde k poskytnutí akcionářských zápůjček, pak zřejmě nevyhnutelně dojde k úpadku společnosti,“ upozorňuje v něm šéf klubu s tím, že v takovém případě bude ze zákona povinen na společnost podat insolvenční návrh.

To by mohlo v krajním případě znamenat, že sezonu v první lize Slavia nedokončí. Nebo do ní vůbec nenastoupí. Valná hromada se totiž bude ekonomickou situací klubu zabývat až týden po tom, co musí Slavia doložit svou bezdlužnost, aby od svazu dostala licenci na první ligu.

Ze zprávy vyplývá, že Slavia zakončila minulou sezonu, ve které v baráži marně usilovala o návrat do extraligy, ve ztrátě 19 milionů a měla problémy s úhradou faktur za energie, výstroj či produkční náklady na jednotlivé zápasy. Před startem nadcházející sezony je situace ještě horší.

Tvrdík pomoc hokejistům odmítl

„Zájem o sponzorování A-týmu klesá a dá se předpokládat, že nebude dostatečně zajištěn rozpočet klubu pro nadcházející sezonu,“ přiznává Pitter v dopise akcionářům. Navzdory tomu chce dál stavět rozpočet tak, aby Slavia usilovala o postup do extraligy.

K tomu by potřebovala 60 milionů korun. Z toho 33,4 milionu tvoří příjmy z reklam, jenže počátkem srpna měl klub podle zmíněného dokumentu nasmlouvaná sponzorství pouze ve výši 9 milionů. Dalších plánovaných 25 milionů dosud v pokladně chybí.

Pitter ve snaze tyto peníze získat letos údajně oslovil také Jaroslava Tvrdíka, jenž s čínskými investory v zádech ovládl fotbalovou Slavii. Neúspěšně. Číňané podle zákulisních informací odmítli vstoupit do majetnické struktury klubu a nechtěli hokejistům pomoct ani v roli generálního partnera. Jiné silné partnery hokejová Slavia nemá.

Pitter na veřejnosti vystupuje jako většinový majitel Slavie. To by zjednodušeně řečeno znamenalo, že zmíněný dopis psal sám sobě. Majetnická struktura klubu je ale nejasná. Většinovým majitelem Slavie se měl Pitter stát v červnu 2014, kdy ke svým 30 procentům akcií podle svých slov odkoupil dalších 69,9 procent od tehdejšího majitele Richarda Benýška. Zda k této transakci skutečně došlo, je však dodnes předmětem spekulací.

Podezření, že Benýšek v akcionářské struktuře Slavie zůstal, budí zejména fakt, že donedávna setrvával v představenstvu klubu. Podle výpisu z obchodního rejstříku ve Slavii jako člen dozorčí rady navíc nyní působí Eva Rozsypalová, žena napojená na Benýškovu firmu OIN Gama.

Zbylý zanedbatelný podíl akcií klubu (0,1 %) má vlastnit občanské sdružení SK Slavia Praha.

Ze zprávy představenstva HC Slavia Praha

Již nyní je zřejmé, že financování hokejové sezony 2016/2017 v I. WSM lize bude podstatně náročnější a zájem o sponzorování A-týmu klesá a dá se předpokládat, že nebude dostatečně zajištěn rozpočet klubu pro nadcházející sezonu a je třeba na vzniklou situaci reagovat.


Pakliže bychom opět chtěli bojovat o přední příčky a pokusit se o návrat do extraligy, tak dle prvotních plánů se rozpočet společnosti pohybuje minimálně ve výši 60 mil Kč, přičemž k zajištění příjmů z reklamy je nutné sehnat obdobnou částku, která byla plánována v uplynulé sezoně, tedy ve výši 33,4 mil. Kč. Tato částka předpokládá, že nedojde k poklesu ostatních výnosů (vstupné, permanentky, pronájmy ledových ploch a nebytových prostor).

V tomto případě by byla účetní ztráta ve výši cca 8 mil. Kč, která je reprezentována odpisy majetku a úroky z titulů poskytnutých půjček akcionáři. Ke dni sepsání této zprávy představenstva se dá prozatím odhadnout, že by se dalo předpokládat k podpisu reklamních smluv až ve výši cca 9 mil. Kč. Vzhledem k tomu, že již nyní tento rozdíl se na začátku sezony jeví velmi odlišný od případného plánu za předpokladu výše uvedeného výkonnostního cíle, ke kterému se váže případný celkový rozpočet, tak je nutné, aby akcionáři k tomu zaujali stanovisko, případně celou situaci řešit za přispění finanční spoluúčasti akcionářů. Představenstvo konstatuje, že současný stav společnosti napovídá tomu, že se nachází ve fázi hrozícího úpadku.

Vzhledem k tomu bude představenstvo pečlivě sledovat, zda nedošlo k naplnění zákonných znaků úpadku dle insolvenčního zákona, kterými jsou mnohost věřitelů, existence peněžitých závazků neuhrazených třicet a více dnů po lhůtě jejich splatnosti a neschopnost společnosti tyto závazky plnit. Pokud by se společnost do úpadku dostala, pak bude zákonnou povinností představenstva podat v zastoupení společnosti insolvenční návrh. Vzhledem k výše uvedeným závažným skutečnostem má představenstvo dle platných stanov společnosti povinnost svolat mimořádnou valnou hromadu, na které bude rozhodnuto o dalším postupu. Je třeba zdůraznit, že pokud nedojde k poskytnutí akcionářských zápůjček, pak zřejmě nevyhnutelně dojde k úpadku společnosti.

2. srpna 2016 VLADIMÍR PITTER jediný člen představenstva společnosti HC Slavia Praha a.s.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud