Adam Sušovský
10. srpna 2016 • 14:40

Slavia krachuje, šéf mlčí. Vrátí se do klubu znovu Benýšek?

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
Nezmarova vize a Kaniovy peníze: nový Liberec. Co Kulenovič a Slavia?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oddaní hokejoví slávisté neprožívají lehké časy. Zítra jde v Praze před soud legenda Vladimír Růžička obžalovaný ze zpronevěry, ještě hůř je na tom jejich milovaný klub. Jak informoval v úterý jako první deník Sport, Slavia je na hraně krachu a pokud do ní akcionáři nenapumpují desítky milionů korun ze svého, skončí společnost v insolvenci.



V ohrožení je start Slavie do nové sezony první ligy, i její ambice na brzký návrat do extraligy. Mimořádná valná hromada, která o osudu nejstaršího klubu v Česku rozhodne, je na programu 7. září v den prvního zápasu sezony.

„Již nyní je zřejmé, že financování sezony 2016/17 bude podstatně náročnější, zájem o sponzorování A-týmu klesá. Dá se předpokládat, že nebude dostatečně zajištěn rozpočet,“ napsal její šéf Vladimír Pitter akcionářům v dopise. Podle dosud známých informací přitom vlastní on sám 99,9 procenta akcií, zbylých 0,1 % společnosti ovládá občanské sdružení SK Slavia Praha.

Ekonomická situace společnosti je přitom kritická: loňskou sezonu favorit první ligy skončil ve ztrátě bezmála dvaceti milionů korun, stejná částka v jeho rozpočtu k zajištění příštího ročníku teď chybí. Slavia chce navzdory tomu ještě tento týden spustit prodej permanentních vstupenek na příští sezonu, ale její šéf Pitter se před médii skrývá v ústraní a fanoušky nechává v nejistotě.

Kdo jako jediný krizovou situaci v úterý komentoval, byl bývalý klubový boss Richard Benýšek. Podnikatel z Olomouce, který Pitterovi majoritní podíl v červnu 2014 přenechal a mezi fanoušky je právě on spolu s Pitterem považován za viníka současných problémů.

Benýšek: Za mě byl klub stabilizovaný

„Odcházel jsem z vedení v době, kdy byl klub finančně stabilizovaný, dnes má podle médií poměrně fatální problémy a je na hraně insolvence. Přesné informace o důvodech takového hospodaření nemám,“ ohradil se Benýšek včera proti kritice fanoušků.

„Slavia mě stála dost nervů a hlavně desítky miliónů z mých vlastních zdaněných peněz. Sanovat klub po éře Vladimíra Růžičky bylo náročné, ale podařilo se mi to,“ dodal v tiskové zprávě.

Tato slova jsou přitom zásadní. Benýšek je nyní paradoxně muž, který může klub před krachem zachránit. I když ze Slavie jako akcionář před dvěma lety úplně odešel, má na její chod coby věřitel dál vliv. Dokazuje to mimo jiné přítomnost Evy Rozsypalové v dozorčí radě Slavie. Ženy, která zastává stejnou roli v několika firmách, v nichž je Benýšek předsedou představenstva. Právě on má údajně v úmyslu Pittera se Slavií nechat padnout a pak klub ovládnout.

„Jestli existuje pro klub v současnosti nějaký plán B, tak o něm nic nevím. Nikdo mě ve věci nekontaktoval, a protože jsem v minulosti fandům i odborné veřejnosti říkal pravdu do očí, jsem nechtěný. O nic jiného než o peníze teď samozřejmě nejde. Hráči nehrají za poplácání po zádech a za kožené bundy,“ vzkázal Benýšek.

Radan Lenc šel do souboje s brankářem Alexandrem Hylákem pěkně tvrdě
Radan Lenc šel do souboje s brankářem Alexandrem Hylákem pěkně tvrdě

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud