Adam Sušovský
31. srpna 2016 • 17:55

Slavia trápila Spartu, ale pár dní před sezonou zůstává na hraně krachu

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Více než dva tisíce diváků, pekelná atmosféra. Vršovický Eden v úterý ožil, hokejová Slavia si to rozdala se Spartou. Sešívaní padli až v nájezdech 2:3, hráli skvěle. Radost z výkonu o soutěž níž hrajícímu týmu ale kazí děsivý pohled do budoucnosti. Příští týden startuje nová sezona první ligy a Slavia stále nemá jistotu, že do ní kvůli vážným finančním problémům zasáhne.



Kolem hokejové Slavie se toho v posledních týdnech namluvilo hodně, pozitivní zpráva žádná. Včera schytali fanoušci s trochou nadsázky další facku: sešívaní prohráli na vlastním ledě v přípravě jediné pražské derby sezony, i když měli Spartu v prodloužení na lopatě a poklekli před ní (2:3) až po samostatných nájezdech.

Upřímně? Čert to vem. Eden momentálně děsí mnohem větší hrůzy, než jsou těsné prohry s historicky největším rivalem, který teď navíc hraje o soutěž výš a i tak měl včera co dělat, aby z Vršovic neodjížděl s ostudou.

Nejúspěšnější český klub nového milénia má existenční potíže. V zákulisí se hraje o to, zda Slavia pár dní před začátkem nové sezony nezmizí z prvoligové mapy. Rozhodne se o tom z kraje příštího týdne hned na dvou frontách. V pondělí na půdě výkonného výboru hokejového svazu, ve středu, tedy v den prvního kola ligy s Českými Budějovicemi, pak na jednání představenstva klubu přímo v jeho sídle.

Prognózy, které ze zákulisí vyplouvají na povrch, moc optimistické nejsou. Vedení klubu sice ujišťuje, že nová sezona ohrožena není, jenže nervozita uvnitř cítit je. A stěží ji může zakrýt i hráčská kabina. „Je to blbá situace,“ prohlásil včera po utkání kapitán Slavie Michal Dragoun.

„Nechci si to připouštět. Byla by to škoda. Nejen pro Slavii, ale i pro fanoušky a kluky. Hrají velmi dobře a nechceme o konci ani uvažovat. Věřím, že ve středu proti Budějovicím budeme hrát,“ řekl optimisticky trenér Michal Razým.

Deník Sport už začátkem srpna informoval o tom, že Slavii v rozpočtu na nadcházející sezonu chybí téměř třicet milionů korun, bez nich nový ročník nemůže odehrát. Uběhly bezmála tři týdny a na kritické situaci se od té doby údajně nezměnilo vůbec nic, někteří hráči už proto sami pokukují po rezervním angažmá, kdyby na poslední chvíli o práci přišli.

Rozhodne se příští týden. Už v pondělí zasedá výkonný výbor hokejového svazu, kterému musí Slavia doložit před startem sezony svou bezdlužnost, aby jí vůbec byla udělena prvoligová licence. V den startu sezony, jen pár hodin před úvodním buly zápasu s Budějovicemi pak přímo v Edenu zasednou akcionáři klubu, aby se rozhodli, zda chybějící miliony do kasy doplatí ze svého.

Finanční problémy hokejové Slavie

Téměř 30 milionů korun chybí Slavii Praha v rozpočtu na příští sezonu první ligy. Bez nich stále reálně hrozí, že klub týden před začátkem sezony o účast v druhé nejvyšší soutěži přijde.

„Neptejte se na to mě, to je otázka na jiné. My (trenéři) svou práci odvádíme dobře, kluci výborně. Sportovní manažer postavil tým podle možností, a jak bylo vidět, byl konkurentem špičkovému extraligovému klubu. Po přípravě, kterou máme za sebou, můžeme být spokojeni. Tým je dobře poskládaný a kluci ukázali, že jsou i dobře připraveni,“ odváděl včera pozornost od problémů dál trenér Razým. On myslí optimisticky.

Razým i v těžkých dobách připomíná, že Slavia v přípravě vedle skvělého výkonu se Spartou dokázala porazit extraligové Vary i Litvínov. A díky tomu by spíš než na konec měla myslet na to, jak v příští sezoně dotáhnout do konce svůj sen o návratu do extraligy. Ten jí na jaře utekl až v baráži a částečně i proto teď klub balancuje na hraně krachu.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud