26. června 2017 • 17:30

Kladno povede od nové sezony Hořava. Do brány se vrací Kopřiva

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

K návratu do hokejové extraligy chce Kladno více využít vlastní odchovance a na rozdíl od minulé sezony, ve které Rytíři v play off neuspěli, chce spoléhat i na mladší hráče. V pondělí byla oficiálně podepsána nová koncepce do roku 2020, dohodli se na ní jednatel klubu Jaromír Jágr starší, trenéři Miloslav Hořava a Pavel Patera i kladenský primátor Milan Volf. Kladenští navíc ohlásili příchod staronového gólmana Miroslava Kopřivy, který se do rodného města vrací ze Slovenska.



Na základě nové koncepce by měl být vytvořen základ hráčů, s nímž se klub v nejbližších letech pokusí o návrat do extraligy. Cílem je sjednat dlouhodobé smlouvy s perspektivními hráči, například se jedná o Patrika Machače, Jakuba Strnada a Adama Kubíka. "Myslím si, že hodně záleží na partě," řekl na tiskové konferenci Jaromír Jágr starší.

"Budou se udržovat kontakty se všemi kladenskými hráči, kteří hrají nejvyšší soutěž," dodal kladenský primátor. Podle něj se to týká nejen těch v tuzemsku, ale i těch, kteří působí v zahraničí.

Na postu brankáře by měl Lukáše Cikánka a Davida Stahla podle Patery doplnit kladenský odchovanec Miroslav Kopřiva, který působil mimo jiné chytal v extralize ze Slavii a Chomutov. Do Kladna se vrací po sedmi letech. 

Post hlavního kouče by měl po Pavlu Paterovi převzít Miloslav Hořava. Uznávaný trenér, který pomohl dovést Litvínov v roce 2015 k mistrovskému titulu působil u Rytířů již v uplynulé sezoně jako konzultant. V nové roli si Hořava u sebe ponechává jako asistenta jeho předchůdce Pateru, olympijského šampiona z Nagana.

Město také uvolnilo pět milionů korun na podporu A týmu, v předchozích letech řešilo s právníky i úřady, jakou částkou může legálně podpořit profesionální sportovce. Krok ještě zřejmě posoudí Evropská komise.

V červnu schválila valná hromada převod třicetiprocentního podílu v klubu, který dosud patřil městu, na hokejistu Jaromíra Jágr. Tomu tak nyní patří klub zcela. Převod schválili letos v dubnu i kladenští zastupitelé za cenu 60.000 korun, což odpovídá třiceti procentům ze základního kapitálu společnosti Hokej Kladno, který činí 200.000 korun. Částka je podle primátora stejná jako ta, za kterou město podíl koupilo.

Na stejném jednání zastupitelstvo řešilo i případné vrácení části dotací z let 2011 až 2014. Návrh vyplynul z výsledků hloubkové kontroly hospodaření hokeje, která začala už v roce 2015. Jágr nesrovnalosti od počátku odmítal. Zastupitelé vrácení části dotací neschválili, jednat se mohlo až o desítky milionů korun.

Kladno platí provoz hokejového stadionu, ten bez investic stojí zhruba 15 milionů korun ročně. Další peníze dává na investice a mládež. Letos město dalo na hokej celkem přes 30 milionů korun.

Kladno sestoupilo z extraligy v roce 2014, od té doby se pokouší o návrat do nejvyšší soutěže. V poslední sezoně, před jejímž začátkem klub angažoval zkušené a starší hráče v čele s Petrem Tonem, Petrem Tenkrátem a Jiřím Burgrem, Rytíři obsadili v základní části první ligy třetí místo a v semifinále play off poté prohráli s Jihlavou.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud