Pavel Ryšavý
Premium
16. března 2022 • 04:55

Šéf Litoměřic o Královi i kritice „Dukly“: Projekt je vymyšlený dobře

Vstoupit do diskuse
9
TOP VIDEA
Lokvenc: Chemie Kuchty a Birmančeviče je úžasná! Chorý není zákeřňák
CESTA ZE DNA: Jsme silnější, než si myslíme, říká zápasník Peňáz
VŠECHNA VIDEA ZDE

Je to nablýskaný projekt, z pohledu svazu velká věc. Ale jak opravdu „Dukla“ v Litoměřicích funguje? Kde má mezery? Předseda klubu Daniel Sadil (53) v rozhovoru pro iSport Premium reaguje na kritiku, že projekt má díry. Ve výkonném výboru se navíc podílí na řízení českého hokeje. Neslyšíte od něj, že za všechno mohou kluby, široké mládežnické soutěže dopustil svaz. „V danou chvíli totiž rozhodovali lidé, kteří jsou v klubu a jednají podle toho, kolik dětí mají v dané kategorii,“ slyšíte od něj kritiku vlastních řad.



Sám se deníku Sport ozval, že by rád promluvil o hokeji. Vadilo mu, že má pozici toho, kdo jen poslouchá příkazy Tomáše Krále a ve výkonném výboru hlasuje tak, jak si přeje prezident svazu. Daniel Sadil chtěl všechno uvést ze svého pohledu, plus nabídnout pohled, jak svaz teď funguje. Řeč se samozřejmě stočila i na Litoměřice, o kterých svaz pyšně tvrdí, že vychovávají reprezentanty, a na Tomáše Krále mladšího, který v jeho klubu chytá. Stadion jako vítěz základní části první ligy nečekaně vypadl ve čtvrtfinále play off s Prostřejovem (1:3 na zápasy). 

Naštvalo vás, když jsme napsali, že ve výkonném výboru jste pouze kvůli vazbě na Tomáše Krále. Mohl byste tedy, prosím, vysvětlit, proč je taková věc z vašeho pohledu nefér?
„Moc rád, hokej jsem hrál od 6 do 35 let, od třiceti jsem se intenzivně začal zabývat trenérstvím mládeže, věnoval jsem se mu patnáct let a vedl jsem hokejisty od přípravky do 8. třídy. Mám trenérské béčko a s Litoměřicemi jsme se probojovali dvakrát na mistrovství republiky. Moje dcery hrály hokej, syn taky, zetěm mi byl Milan Antoš, jsme vyloženě hokejová rodina. V minulém volebním období jsem na svazu seděl v dozorčí radě a měl v gesci mládež, čtyři roky jsem se účastnil všech komisí mládeže, kterou se zabývám opravdu dlouho. Když jsem dostal nabídku do výkonného výboru, samozřejmě jsem na ni kývl. Jsem v něm pověřen vedením komise mládeže. Stoprocentně jsem přesvědčen, že místo tam mám.“

Neurazte se, ale u mládeže budou stovky trenérů, kteří ji vedou patnáct let. Proč myslíte, že si Tomáš Král vybral zrovna vás?
„Nebudu zastírat, že se známe. Ale nebožtík pan Rákosník (bývalý předseda dozorčí rady svazu) si mě vybral do dozorčí rady, věřím, že panu Královi dal reference, že hokej je moje vášeň. Navíc mojí předností jsou Litoměřice, což je střední klub. Cítím to tak, že bych se měl za menší a střední kluby postavit, a věřte mi, že každému, kdo mi napíše mail, se snažím vždycky odpovědět a udělat maximum, abych vyřídil každou žádost. Dříve měla komise mládeže přes dvacet lidí, já si kolem sebe vybral deset odborníků, regionálních trenérů i těch, kteří zastávají nejvyšší hokej.“

Když hájíte ve výkonném výboru zájmy menších klubů, to se asi občas neshodnete s Liborem Zábranským, ne? Co jsem četl, ten spíš razí teorii, že menší kluby zanikají, což je zkrátka vývoj.
„Určitě, má jiný pohled. Ale je normální, že lidi mají svůj názor. Vážím si demokracie, naučil jsem se s ostatními lidmi diskutovat, s Liborem jsme na telefonu velmi často. Bavíme se o všem možném.“

Pokud si vážíte demokracie, tak ve výkonném výboru nejste tedy jen proto, abyste zvedali ruku pro návrhy Tomáše Krále?
„Stoprocentně ne. Jsem rád, že se o tom spolu bavíme.“

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM+

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!

Koupit
Vstoupit do diskuse
9
Aktuální zápasy
Články odjinud