8. října 2012 • 17:30

Ovečkin je v Praze: Vyhráli jsme v Bratislavě, chceme vyhrát i tady!

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VIDEO | Hvězdný hokejový útočník Alexandr Ovečkin, který se v úterý v dresu Dynama Moskva postaví v utkání KHL hráčům pražského Lva, bere své současné angažmá při výluce NHL jako určitou splátku za minulost. Právě v moskevském mužstvu totiž kanonýr Washingtonu vyrostl a vstoupil do světa velkého hokeje.



Ovečkin není sice nadšený z výluky slavné ligy, ale angažmá v Dynamu si především s ohledem na zápasy v Moskvě užívá. Právě v ruské metropoli se před 27 lety narodil.

"Doma je doma a Moskva je Moskva. Jsem odchovancem Dynama, který vyrazil do světa, a teď jsem rád, že to Dynamu mohu splácet," prohlásil Ovečkin na dnešní tiskové konferenci v Praze, na niž si z hotelového pokoje odskočil nalehko v teplákách a tričku. "Hraji tam navíc před svými blízkými a přáteli, což je fajn," dodal.

Alex Ovečkin odpovídá na otázky novinářů během tiskové konference
Video se připravuje ...

Musel se však vzdát obvyklého čísla osm, které zvolil po vzoru své matky, bývalé úspěšné reprezentantky v basketbalu. V Dynamu ho totiž již nosil obránce Denis Barancev.

 "Máma vážně hrála s osmičkou, ale tady už bylo zadané, tak jsem si vybral něco jiného a máma žádné připomínky neměla," vysvětlil s úsměvem Ovečkin, který se často soupeřům zarývá pod kůži nejen nádhernými akcemi a góly, ale sem tam také ostřejšími zákroky.

Vyprávět by o tom mohl vedle jiných například Jaromír Jágr, jehož autor 339 gólů v základní části NHL a dalších 30 v play off "sestřelil" během předloňského olympijského turnaje ve Vancouveru.

Po tvrdém nárazu nemohli Ovečkinovi přijít mnozí čeští hokejoví příznivci na jméno. "Ale takový je můj styl hry a nerad bych ho měnil," podotkl útočník, který bývá přezdíván Alexandr Veliký podle slavného vojevůdce.

Zda by si raději prodloužil intermezzo v KHL nebo raději viděl v dohledu začátek NHL, si nechal pro sebe. "Těžko říci, kdy začne NHL, a nerad bych tuto problematiku více rozvíjel. Teď jsem hráčem Dynama," uvedl Ovečkin, který se ve sporu Hráčské asociace NHL s majiteli klubů osobně angažoval.

Ovečkin odpovídá na otázky novinářůFoto Jaroslav Legner (Sport)

"Vedl jsem jednání do té doby, dokud jsem byl v Americe. Teď už to nechávám na panu Fehrovi, který je naším zástupcem," dodal.

Nyní se plně soustředí na svoji hru v Dynamu, kde zatím stihl v sedmi zápasech získat osm bodů za tři branky a pět asistencí. "Zda je těžší dávat góly v KHL nebo NHL? Je to všude těžké, ale každopádně jsou výsledkem práce celého týmu a rovněž mých spoluhráčů," konstatoval Ovečkin.

V Rusku hrál před současným angažmá naposledy v sezoně 2004/05. Od té doby byl věrný barvám Capitals, v jejichž dresu se vypracoval mezi největší hvězdy světového hokeje a v letech 2008 a 2009 si vysloužil i trofej Maurice Richarda, udělovanou nejlepšímu střelci NHL.

Alex Ovečkin rozdává autogramyFoto Jaroslav Legner (Sport)

Hokeji na větším kluzišti potřeboval i proto nejprve trochu přivyknout. "Hra není tak rychlá a tvrdá, není tam tolik hitů," porovnával Ovečkin. "Ale na druhou stranu je tam opravdu velká spousta hráčů s vynikající technikou. NHL se teď nehraje a KHL je podle mého nejlepší ligou na světě," dodal "Ovie".

Poté co Dynamo v neděli vyhrálo těsně 3:2 na ledě bratislavského Slovanu a Ovečkin přispěl k páté výhře v řadě gólem, čeká obhájce titulu v úterý souboj se Lvem Praha. "A vyhrát chceme i tady," prohlásil odhodlaně Ovečkin.

V Čechách není poprvé, v tuzemsku se představil již s reprezentační šestnáctkou. "Jasně, pamatuju si to, i když nevím, o jaké šlo město. Byl jsem tehdy nováčkem, teď už jsem zkušeným ostříleným hráčem," připomněl Ovečkin.

Spoléhat na něho znovu bude i kouč Olegs Znaroks. "Jsem moc rád, že tady v týmu Sašu mám. Nejen při zápasech, ale i na tréninku, kde skvěle pracuje a inspiruje tak další hráče. Domnívám se, že je to štěstí nejen pro nás, ale rovněž pro něho," tvrdil Znaroks.

Ovečkin se stal sledovanou celebritou a ještě o něco více přiživil tuto skutečnost vztahem s ruskou tenistkou Marií Kirilenkovou. "Pořád jsme spolu, ale jestli bude svatba, to ještě uvidíme. Na to si musíte počkat," odvětil s úsměvem Ovečkin při dotazu na svůj osobní život.

Ruská hvězda na tiskové konferenci.
Ruská hvězda na tiskové konferenci.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud