16. srpna 2018 • 11:11

Říha na pranýři. Byl jsem pro něj nikdo, solí kouče první Izraelec v KHL

Autor: jab
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Je nedotknutelnost Třince pryč? Dynamo a Spartu táhnou schovaní lídři. Překvapí Litvínov?
Spor o Kováče: kouč budoucnosti a opravdová trefa, nebo jen bublina?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Pohnutý příběh Eliezera Šerbatova, prvního Izraelce, který odbruslil zápas KHL, jste možná zaznamenali. Jeho rodina utekla v 80. letech za lepším životem z Ruska přes Izrael do Kanady, tam jako dítě čuchl k hokeji a naprosto mu propadl. Tříletá pauza, kdy po vážném zranění nemohl ani chodit, ho nezlomila, v loňské sezoně odehrál za Slovan Bratislava 35 zápasů. Momentálně Šerbatov jedná s vedením klubu o novém kontraktu a ve velkém hovoří s novináři. Taky o tom, jak vycházel s Milošem Říhou, současným šéfem střídačky českého národního týmu, který na klubové scéně naposledy koučoval právě Slovan.



Narovinu, 26letý hokejista židovského původu v minulé sezoně za Slovan nezářil. Tři asistence vyšperkoval jediným gólem, to je málo. Přecvaknout z tempa, ve kterém se bruslí v nejvyšší hokejové lize v Kazachstánu (Šerbatov poslední čtyři roky hájil barvy tamního Beibarysu Atyrau a HK Astany), na úroveň KHL trvalo déle, než sám čekal.

„Byl to můj první rok, kdy jsem si zvykal na KHL. A ano, nešlo to úplně lehce. Trenér Říha mě nebral příliš vážně a na mé hře se to bohužel podepsalo. Navzdory tomu jsem přijal svou roli ve třetí či čtvrté lajně seriózně, snažil jsem se dělat svou práci. V příštím ročníku už ale nebude prostor na hry, chci se vrátit do práce a střílet góly za Slovan," nechal se v rozhovoru pro sport.aktuality.sk slyšet Šerbatov.

Jeho agent v těchto dnech s vedením Slovanu případné setrvání ve slovenském týmu usilovně řeší.

Z povídání je očividné, že malá produktivita houževnatého Šerbatova tíží, ale umí najít i pozitiva. „Když se podíváte na celou mou dosavadní kariéru, vždycky mi zhruba jeden rok trvalo, než jsem si zvykl, ale pak jsem dokázal velké věci. Všecko je v mojí hlavě, věřte mi, příprava, schopnosti, disciplína, rychlost. Sedne si to, cítím se připravený, rok adaptace skončil," pokračoval Šerbatov, který i díky individuálním lekcím od maminky, bývalé špičkové krasobruslařky, vždy platil za výjimečně dobrého bruslaře.

Šerbatov přitom v roce 2005 utrpěl těžké zranění a doktoři pochybovali, zda vůbec bude moci chodit. Nerv v levé noze měl tak zdevastovaný, že v dolní končetině neměl cit od kolena dolů. Doktoři tomuto jevu odborně říkali mrtvá noha.

Ale zpět ke vztahu rodáka z izraelského Rehovotu s českým trenérem Milošem Říhou, který ve Slovanu skončil zkraje října roku 2017. Bratislavský klub byl tehdy po osmnácti odehraných zápasech v tabulce Západní konference KHL předposlední, konkrétně dvanáctý, a vedení klubu došla trpělivost.

Říha přitom Slovan vedl od léta 2015 (hned s ním udělal play off KHL), a ještě ve slovenské extralize s ním získal v letech 2002 a 2005 mistrovské tituly. Dle slovenského tisku ale nešlo jen o neuspokojivé výsledky, Říha měl mít problémy s kabinou. Nutno také dodat, že Slovan je kapitola sama pro sebe. Hráči třeba nedostávali peníze, byli klidně 4 měsíce bez Eura, a soupiska se skoro každé léto horko těžko látala...

„Hráči byli trenérovi Říhovi ukradení, já jsem byl pro něho nikdo. Neprošel jsem však všemi svými problémy s nohou, Izraelem, francouzskou druhou ligou, abych se vzdával. Věřil jsem v obrat, doufal jsem, že moje šance přijde a stalo se. Pod novým trenérem Eduardem Zankovcem se všechno změnilo," vyprávěl Šerbatov, který právě pod běloruským trenérem pobral většinu z 35 zápasů, které v KHL vloni odehrál.

Jenže teď už je všechno opět trošku jinak. Slovan zpackaný vstup do sezony nedohnal a o Gagarinův pohár nehrál. V květnu přišel znovu nový trenér, bývalý špičkový útočník s 289 starty v NHL Vladimír Országh. Společně se Zankovcem tehdy skončil i generální manažer Patrik Ziman.

„Jednání o nové smlouvě nechávám na svém agentovi. To on jedná se sportovním manažerem Slovanu panem Šteflem, já se soustředím sám na sebe, abych se zlepšoval. Vím, že jsou věci, které neovlivním, tak se jimi nestresuji. Ale doufám, že se obě strany dohodnou a dobře to dopadne. Peníze nejsou důvod, proč hraju hokej. Nikdy nebyly a nikdy nebudou. Jsou vyšší hodnoty, za které má cenu bojovat - respekt, čest, loajalita. To jsou věci, díky kterým můžete říci, že jste bohatý.“

„Ví se, že si na mě Slovan v KHL udržel práva, tak snad se dohodneme. Hrát KHL byl a je můj sen, chci tuto ligu hrát dál," uzavřel povídání 174 centimetrů vysoký Šerbatov.

V životě toho Eliezer Šerbatov zažil už dost. Stěhování, těžké zranění i nepřijímání od lidí
V životě toho Eliezer Šerbatov zažil už dost. Stěhování, těžké zranění i nepřijímání od lidí

Říha o nové roli: Satisfakce? Chci českému hokeji vrátit to, co mě naučil
Video se připravuje ...

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud