4. března 2022 • 14:34

Severský úprk z KHL. Legionáře jsme živili až příliš dobře, říká kouč Soči

Autor: ČTK, apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z Kontinentální hokejové ligy odcházejí kvůli ruské invazi na Ukrajinu po startu play off další zahraniční hráči. V Ufě skončili po útočníkovi Markusi Granlundovi další tři Finové a také dánský obránce Philip Larsen. Za Magnitogorsk už nebude chytat Juho Olkinuora, Novosibirsku dal sbohem další gólman zlatého olympijského týmu z Pekingu Harri Säteri a také finský obránce Jyrki Jokipakka.



Další olympijský vítěz Granlund opustil Ufu už před středečním vstupem týmu do bojů o Gagarinův pohár. Larsen s brankářem Juhou Metsolou a dalšími úřadujícími olympijskými šampiony útočníky Sakarim Manninenem a Teemu Hartikainenem se rozhodli odejít po úvodním čtvrtfinálovém utkání s Novosibirskem (2:1).

„Tohle je asi nejtěžší den v mém životě. Měl jsem dvě možnosti: jít domů za rodinou nebo zůstat tady a hrát dál. Rozhodl jsem se vrátit domů. Nerad bych dlouze rozebíral důvody, ale chtěl bych poděkovat všem v Ufě, těm, kteří mě po celá ta léta podporovali. Doufám, že se situace ve světě zlepší a zase se uvidíme. Bojujte dál o Gagarinův pohár. Budu vám fandit,“ vzkázal na sociální síti Hartikainen.

„Od začátku událostí na Ukrajině jsme se s legionáři a trenéry několikrát sešli. Zaručili jsme jim úplnou bezpečnost na území země na státní úrovni. Byl to poměrně upřímný rozhovor. Hlavně jsme hokejisty žádali, aby nedělali unáhlená rozhodnutí, kterých budou časem litovat. Legionáři jsou pod obrovským tlakem,“ uvedl generální ředitel Ufy Rinat Baširov podle webu championat.com. „Bohužel legionáři se společně rozhodli odejít. Samozřejmě nás to mrzí. Rozhodně se nedá říct, že utekli. Do poslední chvíle jsme doufali, že je přesvědčíme, aby zůstali,“ dodal.

Trenér Soči chce víc sázet na ruskou mládež

Méně smířlivý byl k odchodům zahraničních hráčů trenér Soči Andrej Nazarov, jehož tým se do play off nedostal. „Není žádným tajemstvím, že posledních deset let jsme všechny legionáře až příliš dobře živili. Podle mě je třeba vyvodit závěry a více se zabývat ruskou mládeží,“ uvedl.

Rusko se snaží opustit i další zahraniční hokejisté, ale finský gólman Nižněkamsku Frans Tuohimaa uvedl, že to není tak snadné. Kluby je nechtějí pustit a čeští hráči podle něj dokonce čelí výhrůžkám.

„Mezi národnostmi jsou rozdíly. Češi jsou pod větším tlakem a jsou na tom hůř. Vyhrožují jim,“ řekl serveru listu Ilta-Sanomat zlatý olympijský medailista z Pekingu, který působí v klubu s obránci Lukášem Klokem a Ronaldem Knotem . „Jsem tu zaseknutý a bezbranný. Necítím se tu v nebezpečí, ale chci odejít kvůli přesvědčení a z etických důvodů. Nemám dobrý pocit z toho, že tu jsem,“ uvedl třicetiletý Tuohimaa.

Do play off KHL mělo zasáhnout 16 finských hokejistů. Do vyřazovací části se dostalo i pět týmů, které mají na soupiskách celkem osm českých hráčů.

Už před startem play off odešel z Ufy kanadský rodák reprezentující Bělorusko Geoff Platt a Novosibirsk opustil americký útočník Nick Shore.

Mundial: Vyloučení Ruska? Putin věděl, do čeho jde. Odchody nastanou, míní ruský novinář
Video se připravuje ...

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 6. 3. 2022
20:49
6. 3. 2022
Hokej
Zprávy ze dne 6. 3. 2022
20:28
6. 3. 2022
Fotbal

Během derby se na podporu Ukrajiny vybraly miliony korun, všem patří velké poděkování!

Zprávy ze dne 6. 3. 2022
19:24
6. 3. 2022
Fotbal

A fanoušci na derby zatím poslali pomocí DMS už přes 1,5 milionu korun...

Zprávy ze dne 6. 3. 2022
19:17
6. 3. 2022
Fotbal

Derby Slavia - Sparta bylo věnované pomoci Ukrajině, domácí tým posílá na pomoc válkou stižené zemi 600 tisíc korun!

Zprávy ze dne 6. 3. 2022
14:23
6. 3. 2022
Fotbal

Ve fotbalové Premier League vyjadřují kluby sounáležitost s Ukrajinou mimo jiné minutovým potleskem před startem zápasu. Do něj včera fanoušci Chelsea skandovali jméno Romana Abramoviče, ruského majitele, který se chystá klub prodat. To se nelíbilo trenérovi Thomasi Tuchelovi. „Tohle není ten pravý moment,“ říkal na tiskové konferenci. „Když vyjadřujeme solidaritu, tak vyjadřujeme solidaritu a měli bychom to dělat všichni společně,“ posteskl si.

Zprávy ze dne 6. 3. 2022
14:19
6. 3. 2022
Ukrajina

České biatlonistky dnes znovu vyjádřily solidaritu s Ukrajinou žlutomodrou čelenkou...

České biatlonistky podpořily v Kontiolahti Ukrajinu modrožlutými barvami Vyčerpaná Jessica Jislová v cíli stíhačky v Kontiolahti, kde i s ukrajinskými barvami na čelence vybojovala sedmé místo
Zprávy ze dne 6. 3. 2022
14:16
6. 3. 2022
Hokej

Hokejisté Sparty už nadále nemohou počítat se službami ruského obránce Olega Pogorišného. K Pražanům se sedmadvacetiletý zadák již nepřipojí kvůli komplikované situaci v Rusku související s válkou na Ukrajině. „Na konci ledna odcestoval do Ruska pro nová víza do Česka. Zde mu je nejprve dlouho odmítali vydat, později začala válka a možnost návratu se mimořádně zkomplikovala. Děkujeme mu za pomoc,“ uvedl sportovní ředitel Petr Ton na klubových sociálních sítích. Pogorišnyj v Tipsport extralize odehrál 6 utkání, v nichž si připsal jeden gól.

Zprávy ze dne 6. 3. 2022
13:02
6. 3. 2022
Fotbal
Zprávy ze dne 6. 3. 2022
7:30
6. 3. 2022
Hokej

Bude v úterý vyprodáno? „Moc bych si to přál!“ tvrdí Jaromír Jágr. Právě on přišel s myšlenkou, že by hokejoví Rytíři odehráli poslední zápas v základní části extraligy se Spartou v O2 Areně. Výtěžek poputuje na pomoc ukrajinským rodinám, které musely prchnout z těžce zkoušené země. Ta je pod ruskou palbou. „Věřím, že přijde co nejvíce lidí a pomůžeme tím dobré věci,“ reaguje kladenský majitel. Hala má kapacitu 17 tisíc fanoušků a během soboty už se prodalo přes polovinu vstupenek. Takže zájemci by si měli pospíšit! Více čtěte ZDE >>>

Kladenští hokejisté odehrají utkání proti Spartě v pražské O2 areně, která by mohla být vyprodaná

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud