4. března 2022 • 14:34

Severský úprk z KHL. Legionáře jsme živili až příliš dobře, říká kouč Soči

Autor: ČTK, apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Bestiální Kacetl. Není člověk, ale robot
Penalty ve šlágrech? Křapka měl proti Krejčímu namále, Chorý pádu přidal
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z Kontinentální hokejové ligy odcházejí kvůli ruské invazi na Ukrajinu po startu play off další zahraniční hráči. V Ufě skončili po útočníkovi Markusi Granlundovi další tři Finové a také dánský obránce Philip Larsen. Za Magnitogorsk už nebude chytat Juho Olkinuora, Novosibirsku dal sbohem další gólman zlatého olympijského týmu z Pekingu Harri Säteri a také finský obránce Jyrki Jokipakka.



Další olympijský vítěz Granlund opustil Ufu už před středečním vstupem týmu do bojů o Gagarinův pohár. Larsen s brankářem Juhou Metsolou a dalšími úřadujícími olympijskými šampiony útočníky Sakarim Manninenem a Teemu Hartikainenem se rozhodli odejít po úvodním čtvrtfinálovém utkání s Novosibirskem (2:1).

„Tohle je asi nejtěžší den v mém životě. Měl jsem dvě možnosti: jít domů za rodinou nebo zůstat tady a hrát dál. Rozhodl jsem se vrátit domů. Nerad bych dlouze rozebíral důvody, ale chtěl bych poděkovat všem v Ufě, těm, kteří mě po celá ta léta podporovali. Doufám, že se situace ve světě zlepší a zase se uvidíme. Bojujte dál o Gagarinův pohár. Budu vám fandit,“ vzkázal na sociální síti Hartikainen.

„Od začátku událostí na Ukrajině jsme se s legionáři a trenéry několikrát sešli. Zaručili jsme jim úplnou bezpečnost na území země na státní úrovni. Byl to poměrně upřímný rozhovor. Hlavně jsme hokejisty žádali, aby nedělali unáhlená rozhodnutí, kterých budou časem litovat. Legionáři jsou pod obrovským tlakem,“ uvedl generální ředitel Ufy Rinat Baširov podle webu championat.com. „Bohužel legionáři se společně rozhodli odejít. Samozřejmě nás to mrzí. Rozhodně se nedá říct, že utekli. Do poslední chvíle jsme doufali, že je přesvědčíme, aby zůstali,“ dodal.

Trenér Soči chce víc sázet na ruskou mládež

Méně smířlivý byl k odchodům zahraničních hráčů trenér Soči Andrej Nazarov, jehož tým se do play off nedostal. „Není žádným tajemstvím, že posledních deset let jsme všechny legionáře až příliš dobře živili. Podle mě je třeba vyvodit závěry a více se zabývat ruskou mládeží,“ uvedl.

Rusko se snaží opustit i další zahraniční hokejisté, ale finský gólman Nižněkamsku Frans Tuohimaa uvedl, že to není tak snadné. Kluby je nechtějí pustit a čeští hráči podle něj dokonce čelí výhrůžkám.

„Mezi národnostmi jsou rozdíly. Češi jsou pod větším tlakem a jsou na tom hůř. Vyhrožují jim,“ řekl serveru listu Ilta-Sanomat zlatý olympijský medailista z Pekingu, který působí v klubu s obránci Lukášem Klokem a Ronaldem Knotem . „Jsem tu zaseknutý a bezbranný. Necítím se tu v nebezpečí, ale chci odejít kvůli přesvědčení a z etických důvodů. Nemám dobrý pocit z toho, že tu jsem,“ uvedl třicetiletý Tuohimaa.

Do play off KHL mělo zasáhnout 16 finských hokejistů. Do vyřazovací části se dostalo i pět týmů, které mají na soupiskách celkem osm českých hráčů.

Už před startem play off odešel z Ufy kanadský rodák reprezentující Bělorusko Geoff Platt a Novosibirsk opustil americký útočník Nick Shore.

Mundial: Vyloučení Ruska? Putin věděl, do čeho jde. Odchody nastanou, míní ruský novinář
Video se připravuje ...

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 30. 3. 2022
20:09
30. 3. 2022
Ukrajina

Jako jeden z mála získal možnost vycestovat z válkou zmítané země, ale rozhodnout se k tomuto kroku prý bylo velice těžké. Ukrajinský boxer Oleksander Usyk totiž dostal od státu povolení odcestovat se svou rodinou do zahraničí, aby se mohl připravovat na odvetný zápas s britským bijcem Anthonym Joshuou, jehož loni porazil na body. „Pak za mnou přijeli moji přátelé a starší kolegové, kteří mi řekli, že mojí frontou je sport,“ zavzpomínal bojovník na tiskové konferenci v Hradci Králové, kam dorazil podpořit ukrajinský fotbalový tým v přátelském utkání s domácími. Rozhovor čtěte ZDE>>>

VIDEO
Video se připravuje ...
Zprávy ze dne 30. 3. 2022
19:59
30. 3. 2022
Fotbal

Ligová fotbalová asociace (LFA) nabídne ukrajinským rodinám, které odcestovaly do Česka kvůli ruské vojenské invazi, vstupenky na utkání nejvyšší domácí soutěže. Informovala o tom na svém webu. Nabídka volných lístků je součástí projektu Liga pro Ukrajinu, která chce v Česku podpořit sportovní aktivity ukrajinských dětí. „Víme, že podobnou nabídku již zveřejnilo několik českých klubů. LFA má k dispozici díky smluvnímu vztahu s jednotlivými kluby určitý počet vstupenek, které se nyní dostanou k ukrajinským uprchlíkům,“ uvedl obchodní a marketingový ředitel LFA Daniel Hajný. Ligová fotbalová asociace realizuje projekt ve spolupráci se svými partnery a nadačním fondem Děti Ukrajiny. Ten je zaměřený na vzdělávání a výchovu ukrajinských dětí do 17 let.

Zprávy ze dne 30. 3. 2022
19:56
30. 3. 2022
Fotbal

U ruského miliardáře (a stále ještě majitele fotbalové Chelsea) Romana Abramoviče a dalších nejméně dvou lidí zapojených do jednání mezi Moskvou a Kyjevem o ukončení války na Ukrajině se tento měsíc po schůzce v Kyjevě objevily příznaky možné otravy. Podrobnosti čtěte ZDE>>> 

 

Roman Abramovič měl po mírových jednáních dočasně přijít o zrak
Zprávy ze dne 30. 3. 2022
18:30
30. 3. 2022
Ukrajina

V Hradci Králové se hraje zápas mezi béčkem „Votroků“ a ukrajinským týmem z Žytomyru. Na hřišti se ukázal i olympijský vítěz Oleksandr Usyk, který provedl čestný výkop. Slavný boxer se chystá na odvetu s Anthonym Joshuou. 

Slavný boxer Oleksandr Usyk dorazil do Hradce podpořit kamarády z ftobalového Žytomyru Fotbalisté Žytomyru našli azyl v Hradci Králové Slavný boxer Oleksandr Usyk dorazil do Hradce podpořit kamarády z ftobalového Žytomyru Fotbalisté Žytomyru našli azyl v Hradci Králové Fotbalisté Žytomyru proti béčku Hradce Králové
Zprávy ze dne 30. 3. 2022
16:33
30. 3. 2022
 

Český cyklistický šampion Michael Kukrle se vrací po rozpadu ruské stáje Gazprom RusVelo zpět do Česka. Stejně jako v předchozích sezonách zde bude oblékat dres týmu Elkov Kasper, ve kterém vyhrál právě loňské mistrovství ČR. Po úspěšné sezoně Kukrle podepsal dvouletou smlouvu v týmu druhé nejvyšší kategorie Gazprom RusVelo, kterému však byla kvůli ruské agresi na Ukrajině odebrána licence. Po neúspěšném měsíčním snažení sehnat nového sponzora dal tým v úterý svým závodníkům zelenou, aby si hledali nové angažmá.

Zprávy ze dne 30. 3. 2022
12:27
30. 3. 2022
Rusko

Rusko přizve sportovce ze „spřátelených zemí“ na své univerzitní hry, řekl ministr sportu Oleg Matycin. Národní univerziáda je naplánovaná na začátek července. Ruští sportovci jsou aktuálně vyloučeni z drtivé většiny mezinárodních soutěží kvůli invazi na Ukrajinu, kterou nařídila jejich vláda. „Na začátku července pořádáme celoruskou univerziádu, kam pozveme také univerzity ze zemí, které jsou nám přátelské,“ řekl ministr agentuře TASS. Nejmenoval, jakých zemí se to konkrétně týká, ale nabízí se například Bělorusko. To ruského agresora na Ukrajině podporuje, kvůli čemuž sankce dopadají i na jeho sportovce. Také Bělorusové nesmějí ve většině sportů soutěžit na mezinárodní úrovni.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud