4. března 2022 • 14:34

Severský úprk z KHL. Legionáře jsme živili až příliš dobře, říká kouč Soči

Autor: ČTK, apr
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Z Kontinentální hokejové ligy odcházejí kvůli ruské invazi na Ukrajinu po startu play off další zahraniční hráči. V Ufě skončili po útočníkovi Markusi Granlundovi další tři Finové a také dánský obránce Philip Larsen. Za Magnitogorsk už nebude chytat Juho Olkinuora, Novosibirsku dal sbohem další gólman zlatého olympijského týmu z Pekingu Harri Säteri a také finský obránce Jyrki Jokipakka.



Další olympijský vítěz Granlund opustil Ufu už před středečním vstupem týmu do bojů o Gagarinův pohár. Larsen s brankářem Juhou Metsolou a dalšími úřadujícími olympijskými šampiony útočníky Sakarim Manninenem a Teemu Hartikainenem se rozhodli odejít po úvodním čtvrtfinálovém utkání s Novosibirskem (2:1).

„Tohle je asi nejtěžší den v mém životě. Měl jsem dvě možnosti: jít domů za rodinou nebo zůstat tady a hrát dál. Rozhodl jsem se vrátit domů. Nerad bych dlouze rozebíral důvody, ale chtěl bych poděkovat všem v Ufě, těm, kteří mě po celá ta léta podporovali. Doufám, že se situace ve světě zlepší a zase se uvidíme. Bojujte dál o Gagarinův pohár. Budu vám fandit,“ vzkázal na sociální síti Hartikainen.

„Od začátku událostí na Ukrajině jsme se s legionáři a trenéry několikrát sešli. Zaručili jsme jim úplnou bezpečnost na území země na státní úrovni. Byl to poměrně upřímný rozhovor. Hlavně jsme hokejisty žádali, aby nedělali unáhlená rozhodnutí, kterých budou časem litovat. Legionáři jsou pod obrovským tlakem,“ uvedl generální ředitel Ufy Rinat Baširov podle webu championat.com. „Bohužel legionáři se společně rozhodli odejít. Samozřejmě nás to mrzí. Rozhodně se nedá říct, že utekli. Do poslední chvíle jsme doufali, že je přesvědčíme, aby zůstali,“ dodal.

Trenér Soči chce víc sázet na ruskou mládež

Méně smířlivý byl k odchodům zahraničních hráčů trenér Soči Andrej Nazarov, jehož tým se do play off nedostal. „Není žádným tajemstvím, že posledních deset let jsme všechny legionáře až příliš dobře živili. Podle mě je třeba vyvodit závěry a více se zabývat ruskou mládeží,“ uvedl.

Rusko se snaží opustit i další zahraniční hokejisté, ale finský gólman Nižněkamsku Frans Tuohimaa uvedl, že to není tak snadné. Kluby je nechtějí pustit a čeští hráči podle něj dokonce čelí výhrůžkám.

„Mezi národnostmi jsou rozdíly. Češi jsou pod větším tlakem a jsou na tom hůř. Vyhrožují jim,“ řekl serveru listu Ilta-Sanomat zlatý olympijský medailista z Pekingu, který působí v klubu s obránci Lukášem Klokem a Ronaldem Knotem . „Jsem tu zaseknutý a bezbranný. Necítím se tu v nebezpečí, ale chci odejít kvůli přesvědčení a z etických důvodů. Nemám dobrý pocit z toho, že tu jsem,“ uvedl třicetiletý Tuohimaa.

Do play off KHL mělo zasáhnout 16 finských hokejistů. Do vyřazovací části se dostalo i pět týmů, které mají na soupiskách celkem osm českých hráčů.

Už před startem play off odešel z Ufy kanadský rodák reprezentující Bělorusko Geoff Platt a Novosibirsk opustil americký útočník Nick Shore.

Mundial: Vyloučení Ruska? Putin věděl, do čeho jde. Odchody nastanou, míní ruský novinář
Video se připravuje ...

ONLINE PŘENOS - Válka na Ukrajině a sport
Všechny zprávy Důležité Foto Video Sociální sítě
Fotbal Fotbal Hokej Hokej Rusko Rusko Ukrajina Ukrajina
Obnovit
Zprávy ze dne 23. 4. 2022
10:30
23. 4. 2022
Hokej

Upřímně mluvit o životě v KHL, podmínkách, vztahu k Rusku je teď tabu. Momentálně dost ožehavá disciplína. Hokejisté většinou řeknou jen pár vět a rychle ukončí debatu. Mají obavu, že by jejich slova nakonec skončila tak, že někdo vypíchne jednu věc, vytrhne z kontextu a začne se na ní točit. Ti, kteří v KHL hráli i po vpádu Ruska na Ukrajinu, navíc čelili dost nepříjemným urážkám na sociálních sítích. Anonymové jim přejí smrt. Deník Sport s jedním hokejistou, který odehrál sezonu v KHL, promluvil. Slíbil mu anonymitu, když zkusí vysvětlit celou situaci ze svého pohledu. Více čtěte ZDE>>>

Zprávy ze dne 23. 4. 2022
9:05
23. 4. 2022
Rusko

Pořadatelům Wimbledonu hrozí tresty za vyloučení ruských a běloruských tenistů z londýnského grandslamu. Informoval o tom deník L'Équipe s odkazem na dopis, který organizátorům poslal šéf WTA Steve Simon. Jedním z možných trestů je podle Simonova dopisu, který má francouzský list k dospozici, mimo jiné i možnost, že by hráčky za Wimbledon nedostaly body do světového žebříčku. O podobném kroku údajně uvažuje i ATP. O dalším postupu budou představitelé WTA, zástupci hráčů i organizátorů londýnského grandslamu podle L'Équipe jednat příští týden během turnaje v Madridu. Wimbledon odstartuje 27. června.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud