24. července 2009 • 12:17

KHL vtrhne do českých domácností

Autor: Vladimír Škaloud
Vstoupit do diskuse
1
TOP VIDEA
Zábranský? Zbrojovku řídit nebude, fotbal jde mimo něj, Kometa je srdcovka
Zimák: Vrána přiletěl nečekaně. Proč by MS mělo klapnout?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Co se nepodařilo loni, vyšlo letos. Čeští fanoušci se dočkají televizních přenosů ze zápasů KHL. Jaromíra Jágra a spol. tak budou mít pravidelně ve svých obývacích pokojích. Televize Nova Sport totiž včera podepsala s vedením KHL exkluzivní smlouvu na vysílací práva.



V Česku a na Slovensku tak budou dosažitelné minimálně dva přímé přenosy týdně. „Vždy v pondělí a pátek zhruba od šesti hodin,“ přibližuje Marek Kindernay, programový ředitel Nova Sportu.

„Přímý přenos se občas objeví i v sobotu. Celkem za sezonu odvysíláme pětašedesát zápasů včetně play off a jeho finále. K tomu jednou týdně půlhodinový magazín o KHL.“

Fanoušci se nemusejí obávat, že třeba titulky pro ně budou kvůli azbuce nesrozumitelné. „Veškerá grafi ka bude v anglické verzi, tedy psána latinkou. Samozřejmou součástí bude český a slovenský komentář jako u přenosů z NHL,“ doplňuje Kindernay.

„Ani jsem nevěděl, že už se ta jednání dotáhla do úspěšného konce,“ zastihla novinka Jaromíra Jágra na soustředění Omsku v německém
Füssenu. „Je to dobře, přeci jenom i v KHL hraje hodně českých hokejistů.“
Informaci kvitoval i Jágrův parťák Jakub Klepiš.

„To je super, to budou mít hlavně moji rodiče radost,“ smál se. „Je to dobře i kvůli tomu, že fanoušci opět budou moct vidět, jak skvěle hraje Jarda Jágr. V minulé sezoně šly některé přenosy na netu, ale co vím, tak to bylo pomalé a hrozně se to zasekávalo.“

Právě hvězda Avangardu byla hlavním hnacím motorem snah Nova Sportu získat vedle NHL pro sebe i východní elitní soutěž. „Jágr je pro českého fanouška samozřejmě největším magnetem,“ přitaká Kindernay.

Ještě jako Galaxie Sport usiloval specializovaný sportovní kanál o KHL už před rokem. Tehdy se však nepodařilo dosáhnout dohody, vedení ligy mělo přemrštěné finanční požadavky. „Byly srovnatelné s NHL. To jsme nemohli akceptovat,“ připomíná Kindernay.

Sešel se rok s rokem a ruští vládci prozřeli. O jejich soutěž nebyl mezi evropskými televizemi kvůli vysoké ceně zájem. Ambiciózní projekt, jenž se od počátku pasuje do role protipólu NHL, přitom propagaci i mimo území bývalého Sovětského svazu potřebuje. KHL tak musela vysílací práva zlevnit.

Nova Sport na nové podmínky kývl. „Jsou pro nás výhodnější než loňská nabídka,“ upozorňuje šéf stanice. „Věnovali jsme rok práce tomu, abychom dostali KHL na české a slovenské obrazovky. Jsme rádi, že se nám to podařilo.“

Druhý ročník KHL bude pro našince ještě atraktivnější než premiérová sezona. K Jágrovi jako největší star soutěže přibývají další jména z NHL. Třeba Jiří Hudler nebo naposledy Radek Bonk. Navíc se vracejí některé ruské hvězdy, především legendární Sergej Fjodorov.

„Také kvůli těmto příchodům byl náš zájem o KHL enormní,“ přiznává Kindernay. „Ruský hokej je hodně kvalitní, bližší našemu stylu, pro českého diváka to bude určitě zajímavá podívaná.“ Jak by také ne, když v čerstvém žebříčku evropských klubů figuruje v elitní desítce hned sedmička zástupců východní mocnosti.

Úspěšná jednání s ruskými partnery odvedla pozornost Nova Sportu od české extraligy, o kterou před časem neúspěšně usilovala. „V tuhle chvíle je naší prioritou KHL, na kterou máme pro Česko a Slovensko exkluzivitu,“ připomíná Kindernay.

„Jednání s BPA jsou ale ještě otevřená. Pokud se domluvíme na zajímavých podmínkách, může se stát, že budeme vysílat i extraligu.“

Vstoupit do diskuse
1
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud