16. ledna 2018 • 20:00

Liberec v Lize mistrů pohořel 1:6, finále si nezahraje ani Třinec

Autor: ČTK, iSport.cz
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Hvězdy vyvedly partnerky: kdo dorazil na vyhlášení Fotbalisty roku?
PRVNÍ DOJEM ze čtvrtfinále: Motor se zlepšuje, ale dostává lekci, co Třinec umí
VŠECHNA VIDEA ZDE

Oceláři byli krůček od finále hokejové Ligy mistrů, nakonec ale nepostupují. V základní hrací době porazili v odvetě Jyväskylu 4:2, jelikož však v prvním utkání prohráli, rozhodovalo se o postupujícím v nájezdech. Tam byl Třinec neúspěšný. Hokejisté Liberce prohráli na ledě Växjö 1:6 a po domácím remíze 1:1 se se soutěží loučí. Lídr švédské ligy se utká o triumf v úterý 6. února v domácím prostředí s finským celkem JYP Jyväskylä.



Třinec ukrojil první dílek dvougólového manka bleskově. Po 127 sekundách se příklepem prosadil Růžička. Postupně se úvodní nápor domácích rozplynul a Vainio v 11. minutě dobře načasovanou střelou zpoza obránce vyrovnal. Ještě hůře to s Oceláři vypadalo v 18. minutě, když hosté udeřili z obávané přesilovky zásluhou Immonenovy dorážky.

Domácí se však za stavu 1:2 nezlomili a ve druhé třetině rozpoutali před brankou Jyväskylä těžkou ofenzivu. Vytvořili si i řadu šancí, kterými zápas mohli otočit. Vlach bekhendem zvedl puk přes nataženého gólmana příliš, pak Michal Kovařčík ve 26. minutě přece jen dorazil puk do branky, ale svou další možnost ze sólového nájezdu bekhendem spálil.

Když už se zdálo, že Finové mají to nejhorší za sebou, ve 48. minutě proklouzlo Olkinuorovi za záda tečované nahození Musila od modré čáry a hosté ihned sáhli po oddechovém času. Třinecký nápor přesto vypukl nanovo. Kovář v 50. minutě dokonce orazítkoval tyč, ale aktivní styl hokeje domácím kýženou branku přece jen vynesl. Michal Kovařčík vybojoval šanci pro bratra Ondřeje, který si puk potáhl do strany a přes padajícího gólmana skóroval počtvrté.

Vzdor převaze už Třinec v normálním čase rozhodnout nestihl. Mohlo se to povést v 67. minutě Douderovi, který ale tváří v tvář finského brankáře nepokořil. O postupujícím rozhodly až nájezdy. Zatímco domácí nedali ani jeden ze čtyř, hosté uspěli v třetí i čtvrté sérii a třinecký sen o finále na domácím ledě se rozplynul.

Góly

Domácí: 02:07. Růžička, 25:07. M. Kovařčík, 47:50. Musil, 50:56. O. Kovařčík

Hosté: 10:49. Vainio, 17:36. Immonen, 70:00. Immonen

Sestavy

Domácí: Hrubec (Hamerlík) – Krajíček (C), M. Doudera, Linhart, Roth, Kovář, Musil, Jank – Rákos, Marcinko, Martin Růžička (A) – Dravecký, R. Vlach, Chmielewski – Adamský, Polanský (TS), Svačina – Cienciala, M. Kovařčík, O. Kovařčík – Hrňa. Trenér: Václav Varaďa.

Hosté: Olkinuora (Laurikainen) – Vainio, Kalteva, Mäenpää, Kuukka, Ikonen, Jokinen, Lindroos, Yonkman – Nattinen, Immonen, Tuppurainen (A, TS) – Rooba, Hytönen (C), Louhivaara (A) – Puustinen, Suomela, Turkulainen – Saari, Stråka, Kolehmainen. Trenér: Marko Virtanen

Rozhodčí

Mikael Andersson, Marc Lemelin – Daniel Hynek, Josef Špůr

Stadion

WERK ARENA, Třinec (kapacita: 5 200 diváků)

Návštěva

5 048 diváků

Liberec nenavázal na úspěchy z předešlých dvou kol play off, kdy dokázal navzdory úvodní domácí porážce postoupit. Zvládl to v osmifinále proti vítězi minulých dvou ročníků Frölundě i ve čtvrtfinále s Curychem.

Přesto je pro Bílé Tygry, kteří se zúčastnili všech čtyř ročníků obnovené Ligy mistrů, semifinálová účast v této sezoně historickým úspěchem.

Växjö, které v základní skupině Liberec dvakrát porazilo (4:3 v prodloužení a 6:3), se dostalo do vedení v šesté minutě. Při Šmídově vyloučení překonal Januse pohotovou střelou z pravého kruhu Pettersson. Po chybě v defenzivě Bílých Tygrů hned za 96 vteřin zvýšil po Shinniminově přihrávce do prázdné branky Lundberg.

Ve 13. minutě Reddox trefil horní tyč a za tři minuty už domácí zvýšili. Jašek nedokázal odvrátit puk a po Netterbergově přihrávce doklepl puk za Januse Fröberg. V závěru úvodního dějství Liberec nevyužil přesilovku při Kiiskinenově trestu a pak neproměnil šanci Pyrochta.

Po 100 vteřinách druhého dějství Växjö definitivně rozhodlo. Pesonen našel mezi kruhy opět nepokrytého Kiiskinena a švédský celek zvýšil na čtyřbrankový rozdíl. Liberec se potom ubránil při Pyrochtově vyloučení, Janus zlikvidoval i Röndbjergovu šanci a při Welchově trestu snížil tečí Krenželokovy střely Jelínek.

V 45. minutě chyboval v rozehrávce brankář Fasth, ale Lakatoš po Ordošově přihrávce nestihl ještě více zkorigovat stav. V 53. minutě pojistil náskok Växjö Netterberg. Potom nevyužil další šanci Lakatoš a výsledek dovršil 105 vteřin před koncem přesnou střelou z mezikruží Pettersson.

Góly

Domácí: 05:50. Pettersson, 06:26. Lundberg, 15:35. Fröberg, 21:40. Kiiskinen, 52:12. Netterberg, 58:15. Pettersson

Hosté: 39:10. Jelínek

Sestavy

Domácí: Fasth (Andrén) – Persson (TS), Rahimi, Martinsson, Lundberg A., Högberg, Welch, Bohm – Calof, Shinnimin, Lundberg M. – Pesonen, Pettersson, Kiiskinen (A) – Netterberg, Fröberg, Røndbjerg – Brodecki, Josefsson (A), Reddox (C) – Carnbäck
Trenér: Sam Hallam

Hosté: Janus (Will) – Pyrochta, Ševc (C), Jánošík, Šmíd (A), Husa, Derner, Bednář – Bakoš (TS), Jelínek (A), Krenželok – Lakatoš, Jašek, Ordoš – Král, Bližňák, Psota – Hrabík, Vantuch, Špaček
Trenér: Filip Pešán

Rozhodčí

Schrader, Piechaczek – Lundgren, Pihlblad

Stadion

Vida Arena, Växjö

Návštěva

4 711 diváků

Třinecký brankář Šimon Hrubec inkasuje první branku
Třinecký brankář Šimon Hrubec inkasuje první branku
Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud