6. ledna 2009 • 17:33

Ufa krůček od finále

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
Rock vs. Cataloni. Liverpool proti Londýnu v Oktagonu
VŠECHNA VIDEA ZDE

Hokejisté Ufy budou ve středu hájit svou pozici jediného neporaženého týmu v premiérovém ročníku Ligy mistrů, a pokud ji neprolomí na jejich ledě v ruském derby Magnitogorsk, bude úřadující ruský mistr slavit postup do finále.



Duel dvou zástupců Kontinentální ligy přinese v každém případě silnou českou účast v boji o triumf v nově vzniklé a finančně zajímavé evropské soutěži.

Barvy Ufy, která 10. prosince v prvním duelu v Magnitogorsku vyhrála 2:1, hájí obránce Miroslav Blaťák a útočníci Michal Mikeska a Leoš Čermák. V klubu působí i další forvard Petr Vampola, který ale po listopadovém příchodu z Plzně nebyl na soupisku pro Ligu mistrů zařazen.

Barvy Metallurgu hájí produktivní české trio Jaroslav Kudrna, Jan Marek, Tomáš Rolinek a také bek Karel Pilař.V druhém semifinále bez českého zastoupení má lepší výchozí pozici pokořitel mistrovské pražské Slavie Curych, který doma zvítězil nad Blues Espoo 6:3.

Oběma vítězům prvního duelu stačí k postupu i remíza v normální hrací době. Pokud vyhraje poražený tým z prvního klání, rozhodnou o účastníku finále samostatné nájezdy.Ufa v současné době vládne s náskokem KHL a je favoritem. Salavat Julajev se těší na skvělou atmosféru, už do Magnitogorsku se za týmem vypravilo autobusem asi 700 fanoušků.

"Celý zápas nás povzbuzovali a hodně nám pomohli," pochvaloval si útočník Alexandr Pěrežogin. "Ale víme, že nemáme nic jitého. Metallurg nemá co ztratit, a proto může být pro nás nebezpečnější," varoval.

Magnitogorsk nechce opustit pozici úřadujícího evropského šampiona, kterou získal loni v lednu na turnaji Super Six v Petrohradu a díky níž v soutěži startuje. Podle Pěrežogina si musí Ufa dát pozor především na český útok.

"Ano, víme, že jsou velice nebezpeční. Budeme se celý zápas soustředit, aby se jejich Češi v zápase neprosadili," dodal ruský reprezentant.V Curychu přišli o neporazitelnost hráči Espoo, kteří předtím absolvovali základní skupinu bez zaváhání a oba domácí zápasy vyhráli.

Švýcarský tým má ale venku skvělou bilanci a předváděl smrtící brejky - v Linköpingu vyhrál v základní skupině 7:2 a postup si zajistil v pražské O2 Areně vítězstvím 5:1 nad Slavií.Kouč Blues Petri Matikainen má jasno, co by mohlo vést k úspěchu.

"Musíme donutit soupeře k chybám a sami žádné nedělat. V prvním utkání jsme nebyli disciplinovaní. Máme ale ještě jednu šanci," řekl Matikainen.Curych si pojistil na konci kalendářního roku novými kontrakty své opory - finského gólman Ariho Sulandera a slovenského útočníka Petera Sejnu.

"Potřebujeme v Espoo jeden bod. Proto musíme hrát pozorně z defenzivy a vyvarovat se chyb," řekl kapitán Lions Mathias Seger.Finále se hraje 21. a 28. ledna a vítěz soutěže získá prémii milion eur. Poražený finalista si připíše na konto polovinu této částky.

Středeční program - semifinále, odvety:

16:10 Salavat Julajev Ufa - Metallurg Magnitogorsk (první zápas 2:1),
19:40 Blues Espoo - Curych Lions (3:6).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud