20. ledna 2009 • 15:45

Finále Ligy mistrů: Magnitogorsk - Curych

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Kdo je favoritem finále hokejové extraligy a jaké faktory mohou rozhodnout?
Zdrcený Trpišovský, Hranáč je teď NEJ stoper ligy. Co Svědík a plzeňská stopa?
VŠECHNA VIDEA ZDE

Souboj o triumf v prvním ročníku Ligy mistrů a prémii ve výši jednoho milionu eur odstartuje ve středu úvodním duelem Magnitogorsku s Curychem.



Ruský obhájce titulu nejlepšího evropského klubu začne kvůli horší bilanci v základní skupině doma, odveta se hraje za týden ve Švýcarsku.

Magnitogorsk bude spoléhat opět na české útočné trio Jaroslav Kudrna, Jan Marek a Tomáš Rolinek, obránce Karel Pilař po postupu do finále zamířil do pražské Sparty.

Magnitogorsk, který v soutěži hraje díky loňskému triumfu na turnaji evropských mistrů Super Six v Petrohradu, je považován za favorita, ale švýcarský šampion si udělal v soutěži velké jméno.

Lions navíc vyhráli všechny tři zápasy venku. V základní skupině zvítězili v Linköpingu 7:2, na ledě Slavie 5:1 a po domácím úspěšném výsledku v semifinále 6:3 potvrdili postup na ledě finského Blues Espoo výhrou 4:1.

Klíčem k úspěchu pro Magnitogorsk by tak mohlo být zvládnutí domácího duelu."Je to neuvěřitelný sen, že jsme ve finále Ligy mistrů. To by před začátkem sezony nikdo nepředpovídal," řekl oficiálním stránkám soutěže útočník Curychu Thibaut Monnet.

Lions nabrali v soutěži velké sebevědomí. V normální hrací době neprohráli, lepší než oni byla jen na jejich ledě Slavia, která tam na konci října vyhrála 5:4 po samostatných nájezdech. "Jako tým jsme v Lize mistrů ohromně vyrostli.

Všichni bojujeme na sto procent za druhé a jsme jako mužstvo velice silní," prohlásil kapitán Matthias Seger."Porazili jsme už tři skvělé týmy, tak proč ne teď čtvrtý?" uvedl nejlepší střelec Curychu i celé soutěže Ryan Gardner, který skóroval v šesti zápasech šestkrát.

"Pokud budeme věřit, tak máme šanci uspět, ale samozřejmě to bude bude velice těžké," dodal Seger.Zatímco Curych si užívá nečekaný úspěch už postupem do finále, Metallurg měl triumf v soutěži jako jeden z cílů v sezoně.

Na začátku října chtěl získat i Victoria Cup proti New Yorku Rangers, ale v Bernu prohrál 3:4, přestože vedl 3:0. Další metou před sezonou byl vyhlášen triumf v Kontinentální lize. "Nemáme priority. Jediné, co chceme, je vyhrát pro naše fanoušky každý turnaj," řekl generální manažer Magnitogorsku Gennadij Veličkin.

Metallurg vyřadil v ruské semifinálové bitvě hlavního favorita Ufu. Lídra KHL po domácí porážce 1:2 porazil na jeho ledě 3:1 a v samostatných nájezdech uspěl. Hráče Curychu ale Magnitogorsk nijak nepodceňuje.

"Nestaráme se o to, s kým hrajeme ve finále. Musíme bojovat do konce, do té doby, než to celé vyhrajeme," řekl obránce Vitalij Aťjušov. Magnitogorsk prohrál v Lize mistrů nejen s Ufou, ale i v základní skupině na ledě Eisbärenu Berlín, což jej stálo výhodu domácího prostředí v odvetných zápasech play off.

Oba týmy nemají ve finále pro domácí prostředí ideální podmínky. Metallurg musí hrát kvůli lepšímu vysílacímu času pro televize po kompromisním rozhodnutí v 17:30 středoevropského času, tedy ve 21:30 tamního času.

Curych v odvetě zase nemůže nastoupit ve své hale, protože ta je na 28. ledna rezervována pro trénink krasobruslařů, kteří se zúčastní exhibice s názvem Umění na ledě.

Dějištěm tak bude 30 kilometrů vzdálený stadion Rapperswilu, kde se konal již semifinálový duel švýcarského celku proti Blues Espoo.Stejně jako v semifinále může zápas skončit remízou po 60 minutách. V případě rovnosti bodů budou po druhém utkání rozhodovat přímo samostatné nájezdy.

Takovým způsobem postoupil do finále Magnitogorsk přes Ufu. Šampion získá prémii milion eur, poražený finalista poloviční částku.Utkání řídí jako hlavní rozhodčí Milan Minář s Radkem Husičkou, na čarách budou Petr Blümel a Roman Pouzar. Zápas vysílá přímým přenosem ČT4 Sport.

Program:17:30 Metallurg Magnitogorsk - Curych Lions (ČT4 Sport).

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud