13. května 2009 • 15:58

Přijdou Karlovy Vary o Ligu mistrů?

Autor: ČTK
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
Zima dohnal(a) Slavii, Trpišovského díl viny. Sparta má víc herní nadstavby
VŠECHNA VIDEA ZDE

Miliony v ohrožení! Příští ročník hokejové Ligy mistrů zatím nemá zajištěné financování, na dálku to se znepokojením sledují i oba české kluby - Karlovy Vary a Slavia.



Ovšem už teď je jasné, že pokud se milionářská soutěž rozjede, bude se hrát stejným systémem jako naposledy, tedy bez předkola.

Reálně hrozí, že úspěšný projekt nebude mít pokračování. Mezinárodní federace totiž stále nenašla potřebný zdroj financování. Jasno má být do desátého června.

„Sehnat peníze, to je opravdu velmi složitý problém,“ přiznává René Fasel, šéf IIHF. Ruský plynárenský gigant Gazprom z projektu odstoupil a není jasné, jestli se hokejovým šéfům podaří najít jiného mecenáše.

Celkově bylo v uplynulé sezoně mezi kluby rozděleno zhruba 250 milionů korun. Teď hrozí, že ambiciózní projekt prozatím zanikne.

„Samozřejmě to sledujeme. A pokud by soutěž skončila, velmi by nás to mrzelo, byli bychom moc zklamaní,“ reaguje Miroslav Vaněk, šéf mistrovských Karlových Varů.

Klub měl i kvůli lákavé účasti v prestižní soutěži zažít výjimečnou sezonu, okořeněnou tím, že bude působit v nové moderní hale.

„Bylo by smutné, pokud by zrovna nás účast minula. Pro celé město i pro fanoušky by to byla mimořádná událost,“ dodává Vaněk, který ale odmítá, že by se v případě zrušení soutěže dostal klub do finančních potíží.

S případnými příjmy z Ligy mistrů totiž rozpočet zatím nepočítá. „Eventuální zisky by byly nad jeho rámec,“ tvrdí Vaněk. „Jenže tady nejde jenom o peníze. Jde hlavně o hokejovou stránku, pro naše hráče by to byla další zkušenost.

Soutěž se za ten jeden ročník výborně uchytila.“ Financování atraktivní ligy je stále ve hvězdách. Už teď je ale dohodnuté, že pokud soutěž bude pokračovat, tak jedině ve stejném modelu jako naposledy. Tedy bez předkola.

„Zástupci všech zemí se na tom jednoznačně shodli. Jiný model nechtějí,“ uvedl Martin Urban, generální sekretář českého svazu.

„Pro nás je to dobrá zpráva. Předkolo by pro nás nebylo zajímavé,“ říká Vladimír Růžička, slávistický kouč a generální manažer. Ani náčrt slávistických financí zatím s případnými příjmy ze soutěže nepočítá.

„Musím přiznat, že v současných ekonomických podmínkách se rozpočet lepí tak těžko, že ho ještě nemáme definitivně hotový,“ uvedl Miroslav Tvrdý, slávistický prezident. Podle odhadů Sportu pražský klub v minulé sezoně na Lize mistrů vydělal přibližně 7 milionů korun (po odečtení nákladů na dopravu a ubytování).

Původní varianta určovala, že Slavia, jakožto vítěz základní části, se bude muset do hlavní soutěže prokousat přes předkolo.

„V tom případě by to pro nás už nebylo vůbec ekonomicky výhodné. Jsme tedy rádi, že když už nový ročník bude, tak jedině ve starém modelu,“ přiznává Růžička.

Definitivní verdikt o osudu Ligy mistrů má padnout do desátého června. „Podle některých návrhů se mělo čekat mnohem déle, ale to prostě není možné. Nemohli bychom včas rozlosovat naši extraligu,“ říká Urban. „Verdikt potřebujeme znát co nejdříve.“

Pokud se soutěž rozjede, o trofej se utká dvanáct týmů rozdělených do čtyř skupin po třech. První a zatím poslední ročník vy

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud