15. května 2011 • 08:03

První finále Východní konference NHL ovládla Tampa

Autor: čtk
Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Co má Třinec a nemá Sparta? V čem selhali lídři poražených?
Střeďáci na EURO: Koho k Součkovi? Dilema s parťáky i rozestavením
VŠECHNA VIDEA ZDE

AKTUALIZOVÁNO - Úspěšné tažení hokejistů Tampy Bay v play off NHL nebere konce. Lightning zvítězili v úvodním utkání finále Východní konference na ledě Bostonu 5:2 a připsali si už osmou výhru v řadě.



Jejich vítězná šňůra trvá od stavu 1:3 na zápasy v sérii 1. kola s Pittsburghem, kterou otočili na 4:3 a po níž následně smetli v poměru 4:0 na zápasy Washington.

A ve stejném tempu vstoupili hráči Tampy i do první bitvy s Bostonem, kterou získali ve svůj prospěch zejména díky třem vstřeleným gólům v rozmezí 85 sekund v polovině první třetiny. Ve zbývajících dvou dějstvích se pak spolehli především na kvalitní obranu a nedovolili Bostonu ani pomyslet na obrat v zápase.

Skóre večera otevřel ve 12. minutě Sean Bergenheim díky úspěšné dorážce po závaru před brankou, když mu puk na hokejku bruslí přikopl obránce Bruins Dennis Seidenberg. Už o devatenáct sekund později přidal druhý gól hostů Brett Clark, který projel celé kluziště z vlastního obranného pásma, natlačil se až k brance a lehkou střelou bekhendem překonal Tima Thomase.

Za dalších 66 sekund pak zvýšil na 3:0 Teddy Purcell, který využil váhání českého obránce Tomáše Kaberleho s rozehrávkou za brankou Bostonu, vypíchl mu kotouč a nadvakrát jej protlačil za překvapeného gólmana.

"Těžko můžeme pomýšlet na úspěch, když soupeři takhle sami nabídneme tři góly," zlobil se na sebe i své spoluhráče Kaberle. "Ale víme, že jsme lepší tým než Tampa, a v druhém utkání to musíme dokázat. Na druhou stranu si uvědomujeme, že to nebude snadná série, protože Tampa dokáže být v útoku nebezpečná a také má kvalitního brankáře," dodal Kaberle.

Teprve po třech inkasovaných gólech se probudil i Boston a Tyler Seguin na konci šestnácté minuty svým premiérovým gólem v kariéře v play off snížil. Další góly, díky nimž by se dostali na dostřel, však Bruins už nepřidali.

Naopak po bezgólové druhé třetině se v třetí části znovu prosadili hosté, když v 54. minutě zvýšil v přesilové hře Marc-Andre Bergeron a v 58. minutě přidal pátý gól do prázdné branky při zoufalé snaze Bostonu o power play Simon Gagné. Teprve 61 sekund před třetí sirénou zaznamenal druhou branku Bruins Johnny Boychuk.

"Od posledního zápasu jsme měli devítidenní pauzu a po tak dlouhé době jsme si nemohli přát lepší výsledek," konstatoval útočník Tampy Martin St. Louis. "Chtěli jsme nastoupit na led a od začátku hrát naší hru a myslím, že se nám to podařilo. Boston první tři čtyři minuty tlačil na pilu, ale nenechali jsme se rozhodit, dál jsme bruslili, napadali, vytvořili si šance a dali góly. Za stavu 3:0 se pak hraje mnohem snadněji," doplnil St. Louis.

Snadněji se hraje v play off NHL také týmům, které vyhrají první zápas. V devíti z předchozích dvanácti sérií postoupila do dalšího kola mužstva, která uspěla v úvodním utkání. Na druhou stranu právě Boston dokázal v prvním kole play off přejít přes Montreal, přestože prohrál oba úvodní zápasy na domácím ledě... O to, aby se nedostali do podobné situace, budou Bruins bojovat v úterý, kdy je v Bostonu na programu utkání číslo 2.

"Boston má velmi dobrý tým a jsem přesvědčený, že podají mnohem lepší výkon než dnes," uvědomuje si trenér Tampy Guy Boucher. "Od Tima Thomase očekávám zázraky a divil bych se, kdyby příště neodchytal svůj nejlepší zápas v play off. Bruins už v prvním kole ukázali, že se jen tak nevzdávají. My zatím vyhráli jen jeden zápas, nic není rozhodnuté."

Finále Východní konference NHL - 1. zápas:
Boston - Tampa Bay 2:5 (1:3, 0:0, 1:2)
Branky:
16. Seguin, 59. Boychuk - 12. Bergenheim, 12. Clark, 13. Purcell, 54. Bergeron, 58. Gagné. Střely na branku: 33:34. Diváci: 17.565.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud