Miroslav Horák
19. listopadu 2012 • 21:30

Špačka chtěla Philadelphia. Co on na to? Končí s kariérou

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Zimák k play off NHL. Lener i analytik tipují postup Bostonu. V čem se Nečas blíží Pastovi?
Mám rád, když Ostrava žije Baníkem, říká Buchta. Je rychlejší než Tanko?
VŠECHNA VIDEA ZDE

VÍME PRVNÍ - Zlatá naganská družina eviduje už jen osm aktivních hokejistů, uznávaný zadák Jaroslav Špaček se rozhodl skončit s aktivní kariérou. Třebaže ho lákali Philadelphia Flyers, třebaže jej přemlouval kamarád Martin Straka k angažmá v Plzni. Ne. Nikdo nic. Přichází etapa poklidného života…



Vyhlášený hecíř a šprýmař ve 38 letech oznámil hokejové sbohem. Ke svému rozhodnutí dospěl pozvolna, poprvé na něj pomyslel už v závěru minulé sezony v Carolině, kam byl nedobrovolně vyměněn z Montrealu.

„Rodina zůstala v Montrealu, já byl sám tři a půl měsíce. Pro mě osobně to bylo hodně těžký. Jednou takhle sedím doma na gauči, všude ticho, nikdo kolem mě, zrovna jsem byl zraněnej. Tak si říkám, jestli to mám ještě zapotřebí. Hokejově to v Carolině nebylo nejhorší, dohlížel jsem na mladší beky, ale byl jsem pětkrát mimo kvůli zdraví. V mém věku se vracet, hrát dva, tři týdny a znovu být na marodce, to se těžko kouše,“ popisuje Špaček.

Ani během letní pauzy nedostal do těla potřebné náboje, které by ho popohnaly k rozlučkovému ročníku v zámoří.

„Nechával jsem si nějaké procento, že se vrátím do Ameriky, ale pak jsem si při tenisu natrhnul sval v lýtku, říkám si aha, únava materiálu. To mě nalomilo, do toho přišla výluka v NHL, tak jsem nad svým hokejem udělal kříž. Přes léto jsem vůbec netrénoval, ani na plzeňský zimák nechodil. Poprvé jsem se viděl s Martinem Strakou až v půlce září.“

VIDEO: Poslední Špačkův gól v NHL na začátku března.

Ani velký kamarád však s nabídkou neuspěl. Se Špačkem zkrátka nic nehnulo. „Stráča a trenéři mě přesvědčovali, ať jdu za ně hrát. Střídali se na mně pěkně, ale okamžitě slyšeli moje ne. Už stačilo. V garáži jsem chodil kolem báglu s výstrojí, ani jsem se na něj nepodíval. Jedu kolem stadionu a nenapadlo mě zastavit se. Udělal jsem dobře, jsem naprosto spokojen, hokej mi vůbec nechybí,“ ujišťuje naganský šampion a trojnásobný mistr světa, který přesto pomáhá v Plzni s tréninkem obránců.

VIDEO: Slavná oslava po gólu do kanadské sítě.

VIDEO: Mistrem světa se Špaček stal hned třikrát.

VIDEO: Rodák z Rokycan hrál šikovně i tvrdě.

VIDEO: V dresu Canadiens byl spokojený, i když bitvy proti Bostonu byly drsné.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud