František Suchan
10. července 2013 • 11:45

Plzni vychytal titul, teď se pere o NHL. V Nashvillu je místo, ví Mazanec

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
Bořil v ofsajdu? Asi ano, ale žádný záběr není stoprocentní. Nejasná ČK pro Petráka
SESTŘIH: Boston - Toronto 2:3. Pastrňák dal první gól v play off, rozhodl ale Matthews
VŠECHNA VIDEA ZDE

Jde za snem, všechno ostatní je teď vedlejší. Marek Mazanec právě začíná nelehký boj o NHL. 21letý brankář, který na jaře s Plzní vydoloval v prodloužení sedmého finále extraligový titul, momentálně předvádí své nadání na nováčkovském kempu Nashvillu. S Predators má dvouletou smlouvu, přes farmu se chce prokousat mezi elitu.



Záhul, po kterém večer jen padne a spí. Teambuildingové akce s budoucími parťáky. A všudypřítomná motivace, dokázat to. Prosadit se do NHL. Tak teď vypadá program Marka Mazance, který po vydařeném startu kariéry v Plzni vyrazil poprat se o místo v Nashvillu.

„Do NHL je cesta pořád daleká, tohle je jen taková příprava na to, co mě možná čeká, když na sobě budu dál pracovat,“ přibližuje pro iSport.cz písecký odchovanec, v čem spočívá nováčkovský kemp v červenci. „Každou chvíli nám tu někdo pronáší motivační proslov, všude visí motivační nápisy. I kdyby byl člověk sebevětší flaksa, tak ho to tady vtáhne.“

To hlavní přijde až na podzim, před sezonou. Vytáhlého pohodáře čeká souboj o místo v prvním týmu. Jednička je jasná, tou je Pekka Rinne, ovšem zkušený kolega Chris Mason v klubu zřejmě skončil, nedostal nový kontrakt. Mazancovým přímým konkurentem bude stejně starý Švéd Magnus Hellberg, který už minulý ročník strávil na farmě v Milwaukee. Do budoucna roste sok i v osmnáctiletém Finovi Juuse Sarosovi.

„Skutečně mám zprávy, že Predators hledají dvojku. Uvědomuju si ale, že Hellberg, má oproti mně rok náskok a tím pádem asi i větší šanci. Pro mě bude hlavní, abych se pro začátek chytil právě na farmě a něco odehrál tam,“ líčí gólman, jehož si Predators zvolili v šestém kole loňského draftu a už během předchozího léta si ho prohlídli na setkání svých nadějí.

Mazanec se pak v Plzni učil o od Tuukky Raska, hvězdy Bostonu, který Indiánům pomáhal při výluce. Po Finově odchodu a v play off pak převzal úlohu jedničky a vše zakončil zlatem. „Nakoplo mě, když jsme vyhráli titul. Tehdy jsem si řekl, že možná přece jen i něco chytím, že bych mohl i něco umět a nebude jenom náhoda, že jsem teď v Nashvillu. To mě popohnalo a teď doufám, že se posunu ještě dál,“ přiznal účastník juniorského mistrovství světa 2011.

V klubu NHL mu za domácí úspěch pogratulovali. Vědí, co Mazanec s týmem Martina Straky dokázal, ale tím to hasne. Žádné výhody nemá. „Záleží jen na tom, co předvedu v kempech a jak se mi bude dlouhodobě dařit tady,“ ví sám.

Když se mu zadaří, po Petru Mrázkovi by se mohl do branky v NHL brzy podívat další český mladík.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud