František Suchan
15. listopadu 2013 • 17:32

„Mazánek“ Mazanec poznává NHL: Čeští novináři nejsou tak hrozní

Vstoupit do diskuse
0
TOP VIDEA
PRVNÍ DOJEM: Jágr v kondici, Kladno jede. Smoleňák vzýval pána z Vysočiny
Samek o Slavii a italském trápení: Těžký půlrok. Řešil se návrat do Česka
VŠECHNA VIDEA ZDE

Prý nepůsobí vůbec jako nováček, počíná si sebevědomě. Tak během úvodních startů Marka Mazance za Nashville mluvili zámořští komentátoři. Jen to jeho příjmení jim úplně nejde, v NHL totiž podle nich právě čape Marek ‚Mazánek‘. „Je mi to šumafuk. Zrovna moje jméno by jinak vyslovil snad i Slovák,“ rozesměje se záskok u týmu Predators.



Zkusil to jednou, dvakrát… A pak ještě párkrát. Zatím ale Marka Mazance budou američtí diváci u televize znát jako „Mazánka“. Potkává ho to, co před ním třeba Pavelce, Plekance či Čechmánka.

„Je pravda, že se mě tady zkoušeli ptát, jak se moje příjmení správně vyslovuje, asi šestkrát jsem jim to vysvětloval, a oni to stejně ani jednou neřekli správně, takže nad tím mávnu rukou,“ směje se pohodář Mazanec. „Hlavně jsem si říkal, že jsem tady dva dny i s cestou, tak si nebudu hrát na hvězdu a nutit jim svý jméno.“

Hvězdou zatím není, i tak se ale 22letý brankář z Písku, který na jaře pomohl k titulu Plzni, uchytil mezi elitou nečekaně rychle. Najednou tak na něj pálí třeba kanonýr Tavares, v pátek se postaví Crosbymu s Malkinem. „Ono je to fuk, já tady v tý rychlosti stejně nemám šanci ani postřehnout, kdo zrovna střílí,“ přiznává bezelstně.

Autor originálních hlášek, kterými bavil hlavně během posledního extraligového play off, už se začíná lepšit i v angličtině, začíná být oblíbený v kabině. Třeba hned pochopil, o co jde, když ho zabral kameraman před zápasem v šatně při chystání na duel s Islanders.

„Je tu takový zvyk, že když se kamera na někoho namíří, všichni se mu začnou hrozně chechtat. Tak jsem to nevydržel a musel jsem se smát taky. Ono když mi jí strčí půl metru před obličej, je těžký, tvářit se jako při pokeru,“ vypráví Mazanec.

Jen mediální povinnosti, kterých je v NHL plno, radši přenechává zkušeným kolegům. „Máme v klubu dobrýho kluka, co se stará o novináře a ví, že by je ke mně zatím ještě pouštět neměl. Kvůli mý angličtině,“ připomíná pobaveně. „Ale je to zajímavý. Po zápase se totiž všichni novináři nahrnou hned do kabiny, není to jako u nás, že si o vás řeknou před šatnou. Ne, tady naběhnou, strčí vám mikrofon pomalu do pusy a mluv!“

I on už ovšem absolvoval pár krátkých interview. „A musím říct, že jsem si myslel, že reportéři v Česku mají kolikrát blbý otázky, ale ty, co jsem slyšel tady, to je ještě horší. Musím vyzdvihnout českou reportérskou elitu, že nejsou tak hrozní…“

Snad se tedy Marku Mazancovi bude líbit rozhovor o jeho prvních dojmech z NHL, který najdete v sobotním deníku Sport.

Vstoupit do diskuse
0
Aktuální zápasy
Články odjinud


Články odjinud